REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Venecijoje uždaryta garsioji Šv. Morkaus aikštė, nuo potvynio smarkiai nukentėjusiam miestui laukiant dar vienos išskirtinai didelės potvynio bangos per mažiau nei savaitę, o liūtims skalaujant likusią Italijos dalį, ypač Florenciją ir Pizą.

Venecijoje uždaryta garsioji Šv. Morkaus aikštė, nuo potvynio smarkiai nukentėjusiam miestui laukiant dar vienos išskirtinai didelės potvynio bangos per mažiau nei savaitę, o liūtims skalaujant likusią Italijos dalį, ypač Florenciją ir Pizą.

REKLAMA

Prognozuojama, kad per sekmadienio neįprastai aukštą potvynį, vadinamą acqua alta, vandens lygis pakils iki 1,60 metro – mažiau nei antradienį, tačiau tai vis tiek bus pavojinga.

„Didžiausias įmanomas dėmesys šiandieniam potvyniui“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė meras Luigi Brugnaro, kurio skaičiavimais, sūrus vanduo miestui padarė didesnę nei milijardo eurų žalą.

„Šv. Morkaus aikštė yra uždaryta. Svarbiausia – saugumas“, – sakė jis jūros vandeniui pradėjus užlieti jau ir taip nuniokotą istorinį miestą, kur valdžia yra paskelbusi nepaprastąją padėtį.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu piečiau esančios Toskanos gubernatorius Enrico Rossi per tviterį perspėjo apie „potvynio bangą“ ir pranešė, jog yra imtasi atsargumo priemonių ir Pizoje prie patvinusios upės krantų yra montuojamos lentos.

REKLAMA

Italijos žiniasklaida parodė, kaip Pizoje desantininkai padeda įtvirtinti upės apsaugos sistemas. Florencijos valdžia stebi tos pačios upės vandens lygį, reikšmingai pakilusį po naktinės smarkios liūties.

Arno upės patvinimas nusiaubė Renesanso perlą Florenciją 1966 metais. Tuomet žuvo apie 100 žmonių, o tūkstančiai neįkainojamų meno kūrinių buvo sunaikinti.

Florencijos civilinės saugos skyriai šią savaitę patarė piliečiams „nestovėti šalia Arno upės krantų“.

„Trumpas atokvėpis“

Itin aukšto potvynio pavojus Venecijai iškilo po trumpo atokvėpio šeštadienį.

Sekmadienį pradėjus kilti vandens lygiui, avarinių tarnybų darbuotojai pašalino laikinus pėsčiųjų takus Morkaus aikštėje, kur vidurdienį buvo matyti tik policininkai ir kareiviai.

REKLAMA
REKLAMA

Daug turistų pritraukianti vieta jau buvo kelioms valandoms uždaryta penktadienį, kai regioną užklupo smarkios audros ir vėjai, po kurių aikštė buvo užtvindyta.

Buvo užlieta daug į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktų miesto bažnyčių, parduotuvių ir namų.

Nuo 2003 metų vykdomas didžiulis infrastruktūros projektas MOSE miestui apsaugoti, bet jį temdo nuolat neplanuotai išaugančios sąskaitos, vėlavimas ir korupcijos skandalai.

„Nesitikėjome, kad potvynis bus toks išskirtinai aukštas“, – sakė Guido Fulgenzi, šią savaitę planavęs atidaryti savo kavinę Šv. Morkaus aikštėje.

„Mokame didelę kainą“ už tai, kad MOSE projektas dar nebaigtas, pridūrė jis, vaikščiodamas po savo užlietą virtuvę ir rodydamas į vandens antradienį paliktą žymą aukštai ant sienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios krizės Italijos vyriausybė leido panaudoti 20 mln. eurų padariniams likviduoti.

Kultūros ministras Dario Franceschini, apžiūrėjęs potvynio padarytą žalą, šeštadienį pareiškė, kad miesto sutvarkymas bus didžiulė užduotis. Anot jo, nukentėjo per 50 bažnyčių.

Daugelis, tarp jų ir Venecijos meras, dėl šios stichinės nelaimės kaltina klimato kaitą ir įspėja, kad Italija privalo ruošis dar nestabilesnėms oro sąlygoms.

Venecijoje gyvena vos 50 tūkst. gyventojų, bet kasmet apsilanko 36 mln. lankytojų iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų