REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sekmadienį pareiškė, jog planuoja dalyvauti 2020 metais įvyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sekmadienį pareiškė, jog planuoja dalyvauti 2020 metais įvyksiančiuose prezidento rinkimuose.

REKLAMA

„Pasiūlysiu savo kandidatūrą šiuose rinkimuose, tačiau jeigu jausiu, kad jūs kategoriškai tam nepritariate, tuomet, žinoma, aš pergyvensiu, tačiau bet kuriuo atveju, jūs mano kandidatūrą turėsite atmesti per rinkimus“, – pareiškė jis Minske žurnalistams.

Prezidentas pareiškė neįsižeisiąs, jeigu nebus palaikytas kokiuose nors rinkimuose.

Tačiau, „jeigu jūs vertinate stabilumą, šią tikrovę, mūsų valstybės plėtrą, ramybę, jog nebūsite parduoti, kur nors įvaryti, suverenumą, nepriklausomybę, tuomet jūs patys turite ateiti ir pasakyti: prezidente, tu dar sveikas, dalyvauk, prašome tavęs“, pridūrė A. Lukašenka.

Baltarusijoje sekmadienį vyksta parlamento rinkimai, kuriuos kritikai, nepaisydami šalies prezidento pastangų suartėti su Vakarais, jau pavadino apgaule.

REKLAMA
REKLAMA

A. Lukašenka, kuris yra pramintas paskutiniuoju Europos diktatoriumi, buvusiai sovietinei respublikai vadovauja nuo 1994 metų. Per tą laiką šalyje ne kartą įvyko rinkimai, kuriuos tarptautiniai stebėtojai pavadino nesąžiningais.

REKLAMA

Sekmadienį rinkėjai rinks 110 žemųjų parlamento rūmų – Atstovų Rūmų – narių.

A. Lukašenkos kritikai turi mažai šansų patekti į parlamentą: pagrindiniams opozicijos lyderiams ir dviem vieninteliams opozicijos atstovams kadenciją baigiančiuose Atstovų Rūmuose buvo uždrausta kandidatuoti.

„Rinkimai buvo sumenkinti iki ritualo, kaip Sovietų Sąjungoje“, – pareiškė žmogaus teisių grupės „Vyasna“ vadovas Alesius Beliackis.

Rinkimai turėtų vykti vasarą

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka mano, jog kitus šalies prezidento rinkimus būtų tikslinga surengti 2020 metų vasarą.

REKLAMA
REKLAMA

„Rugpjūčio pabaiga būtų galutinis terminas. Man atrodo, šie rinkimai įvyks vasarą“, – sekmadienį pareiškė jis žurnalistams Minske.

Išgirdęs pastabą, jog vasarą žmonės atostogaus, prezidentas pažymėjo, jog tas, kas norės, nubalsuos.

„Žiemą [rengti prezidento rinkimus] būtų kvaila, jeigu mes tuoj po šių [parlamento] rinkimų paskelbtume eilinius rinkimus. Ir opozicija pradės plepėti, gi paprastai po rinkimų būna nuosmukis. Ir opozicija nebus pasirengusi šiems rinkimams, pasakys, jog Lukašenka išvedė juos iš rikiuotės ir rengia rinkimus sau“, – pareiškė A. Lukašenka.

Todėl, anot jo, reikia, kad opozicija įveiktų šį nuosmukį, „galbūt, iki balandžio, o po to opozicijai prasidės pakilimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau tik ne pavasario paūmėjimas, tai taip pat pavojinga. Po pavasario paūmėjimo surengsime Didžiosios Pergalės šventę, dar turime Nepriklausomybės dieną liepos 3-iąja – tai bus didelio masto renginys“, – pažymėjo A. Lukašenka.

Taip pat, anot jo, „reikia pasirūpinti sėja, kad būtų, ką valgyti“.

„Štai tai mes ir padarysime, ūkiškai, o po to, manau, iki derliaus nuėmimo [įvyks rinkimai]“, – pridūrė Baltarusijos valstybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų