REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva sveikina Kijevo ir separatistų pajėgų atitraukimą Rytų Ukrainoje, bet pridūrė, jog jį stebina Ukrainos vyriausybės pareiškimai apie ketinimus trauktis iš Minsko taikos susitarimų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva sveikina Kijevo ir separatistų pajėgų atitraukimą Rytų Ukrainoje, bet pridūrė, jog jį stebina Ukrainos vyriausybės pareiškimai apie ketinimus trauktis iš Minsko taikos susitarimų.

REKLAMA

„Gerai, kad įvyko pajėgų atitraukimas dviejuose kritiniuose taškuose – mes tai sveikiname. Sveikiname tiek Ukrainos vyriausybės, tiek nepripažintų [separatistų] respublikų veiksmus“, – žurnalistams sakė Brazilijoje viešintis V. Putinas.

Kijevas ir separatistai anksčiau pastarosiomis savaitėmis atitraukė pajėgas nuo dviejų Rytų Ukrainos gyvenviečių – Zolotės ir Petrivskės. Pajėgos buvo atitrauktos mažiausiai 1 km atstumu nuo fronto linijos. Anksčiau šiais metais panašūs atitraukimai buvo atlikti dviejuose kituose fronto ruožuose.

V. Putinas savo ruožtu taip pat paragino tiek Kijevo vyriausybę, tiek Kremliaus remiamus separatistus atitraukti pajėgas nuo visos sąlyčio linijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia atitraukti nuo visos linijos – kad bent patrankos nešaudytų ir nežūtų žmonių. Tai tikrai reikia padaryti – ir kiek įmanoma greičiau“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Pajėgų atitraukimas yra viena iš pagrindinių sąlygų, keliamų siekiant pirmų tiesioginių V. Putino ir Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio derybų vadinamuoju Normandijos formatu, kurioms turėtų tarpininkauti Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

„Tiesa, iškart atsiranda kažkokių dviprasmybių“, – pridūrė jis ir kaip pavyzdį pateikė anksčiau šią savaitę nuskambėjusį Ukrainos užsienio reikalų ministro Vadymo Prystaikos pareiškimą, kad Kijevas gali atsisakyti Minsko taikos susitarimų.

„Kaip tai gali būti? Ką tuomet svarstysime Normandijos formatu? Apie ką tuomet galės būti kalbama?“ – stebėjosi Kremliaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Prystaika ketvirtadienį paskelbtame interviu BBC Ukrainos naujienų tarnybai sakė, kad Kijevas neatmeta galimybės pasitraukti iš 2015 metais pasirašytų Minsko taikos susitarimų.

„Taip, tai įmanoma – jei pamatysime, kad šis procesas neturi pabaigos. Tai labai nepopuliarus pareiškimas ir tikriausiai vėl nepatiks mūsų Vakarų partneriams. Bet mums Minsko [susitarimai] nėra savaiminė vertybė. Savaiminė vertybė – mūsų, kaip tautos, išlikimas“, – pareiškė jis.

„Jeigu pamatysime, kad jie neveikia ir kad tai veda mus į nuolatinį begalinio proceso tęsimą, anksčiau ar vėliau bus priimtas sprendimas trauktis iš Minsko proceso“, – kalbėjo Ukrainos diplomatijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tam ir yra Minskas arba Normandijos formatas – kad lyderiai susėstų ir pasakytų: mūsų tai netenkina, turime kitą idėją, organizuokime taikdarišką operaciją ar taikos palaikymo operaciją“, – pridūrė jis ir pabrėžė, kad nebuvo planuota, jog Minsko procesas bus be galo ilgas.  

Rusijos vadovas taip pat sakė neplanuojantis susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu iki planuojamo viršūnių susitikimo keturšaliu Normandijos formatu.

„Nekalbama apie susitikimą iki Normandijos formato [viršūnių susitikimo], nes tarėmės susitikti Normandijos formatu, o jeigu susitiksime – kam reikia blaškytis ir bėgioti į neparengtus susitikimus“, – V. Putinas atsakė į žurnalistų klausimą apie Kazachstano buvusio prezidento Nursultano Nazarbayevo siūlymą organizuoti atskirą Rusijos ir Ukrainos lyderių susitikimą jo šalyje.

„Manau, tuo nesuinteresuotas niekas – nei aš, nei prezidentas Zelenskis, – kalbėjo V. Putinas. – Šiaip palaikome su juo ryšį, kalbamės telefonu, bet mums reikia pasiekti kokių nors sprendimų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų