REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Nyderlandų vadovaujamas tyrimas dėl 2014 metais virš Rytų Ukrainos numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio ketvirtadienį paskelbė naujų perimtų pokalbių telefonu tarp aukšto rango Rusijos pareigūnų ir įtariamųjų, kuriuos ketinama teisti dėl šios katastrofos.

 Nyderlandų vadovaujamas tyrimas dėl 2014 metais virš Rytų Ukrainos numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio ketvirtadienį paskelbė naujų perimtų pokalbių telefonu tarp aukšto rango Rusijos pareigūnų ir įtariamųjų, kuriuos ketinama teisti dėl šios katastrofos.

REKLAMA

Pasak tarptautinio tyrimo tyrėjų, šie ryšiai kelia klausimų dėl aukšto rango Maskvos pareigūnų galimo dalyvavimo įvežant Malaizijos lėktuvą numušusią raketą.

Perimti pokalbių įrašai taip pat parodė, kad ryšiai tarp Kremliaus ir nepripažintos prorusiškų separatistų Donecko liaudies respublikos (DLR) buvo „daug glaudesni“, nei manyta anksčiau, sakoma tyrėjų pareiškime.

„DLR lyderiai beveik kasdien telefonu bendravo su savo kontaktais Rusijoje“, – nurodoma jame. 

Tyrėjai nurodė nustatę, kad „jie [separatistai] kalbėjosi su lyderiais Maskvoje, prie Ukrainos sienos ir Kryme. Bendravimas daugiausia vyko specialiais telefonais, kuriuos parūpino Rusijos saugumo tarnyba“ FSB.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, tyrėjai ragina atsiliepti daugiau liudininkų, artėjant trijų Rusijos piliečių ir vieno ukrainiečio teismui dėl lainerio numušimo, vyksiančiam kitais metais Nyderlanduose.

REKLAMA

„Boeing“ keleivinis lėktuvas, skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, 2014 metais buvo numuštas virš Rytų Ukrainos rusų gamybos raketa BUK. Žuvo visi 298 laineryje buvę žmonės.

Pernai gegužę tarptautinė tyrėjų grupė paskelbė, kad raketa buvo paleista iš komplekso, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos šalia pietvakarinio Kursko miesto.

Ministro „pavedimas“

Įtarimai šioje byloje pareikšti buvusiam Rusijos FSB žvalgybos agentui Igoriui Girkinui, naudojančiam slapyvardį „Strelkov“, taip pat Sergejui Dubinskiui, Olegui Pulatovui ir Leonidui Charčenkai. Visi jie vadovavo separatistų pajėgoms Donecko srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamieji veikiausiai bus teisiami už akių.

Pasak tyrėjų, dalis perimtų pokalbių yra susiję su Vladislavu Surkovu, įtakingu Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėju, nurodė tyrėjai. Viename jų 2014 metais patarėjas separatistams žadėjo karinių pajėgų pastiprinimą iš Rusijos. 

Kitame skambutyje 2015 metais V. Surkovas kalbėjosi su įtariamuoju L. Charčenka. Pokalbyje buvo reiškiamas susirūpinimas, kad kitas įtariamasis S. Dubinskis gali būti suimtas už neteisėtą sienos kirtimą į Rytų Ukrainą.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu yra minimas visoje virtinėje separatistų pokalbių. Viename jų sakoma, kad kovotojai atvyksta „Šoigu pavedimu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ryšiai tarp Rusijos pareigūnų ir DLR lyderių, atrodo, buvo daug glaudesni“, nei manyta anksčiau, vaizdo pareiškime sakė Nyderlandų policijos Kriminalinių tyrimų skyriaus vadovas Andy Kraagas.

„Esami glaudžių ryšių tarp DLR lyderių ir Rusijos vyriausybės pareigūnų požymiai kelia klausimų apie [pastarųjų] galimą dalyvavimą įvežant BUK [kompleksą],.. numušusį reiso MH17 lainerį“, – priduriama tyrėjų pranešime.

Tyrimą atliekantys Jungtinės tyrėjų komandos (JIT) tyrėjai sakė siekiantys konkrečiai išsiaiškinti, ar V. Surkovas ir S. Šoigu „atliko vaidmenį planuojant ir vykdant karines operacijas Rytų Ukrainoje 2014-ųjų vasarą“, kai buvo numuštas lėktuvas.

REKLAMA

Tyrėjai taip pat kviečia atsiliepti daugiau ką nors žinančius liudininkus.

Teismas Nyderlanduose turėtų prasidėti kitų metų kovo 9 dieną.

Tyrimą atliekančią JIT sudaro ekspertai iš Nyderlandų, Malaizijos, Australijos, Ukrainos ir Belgijos – labiausiai dėl lainerio katastrofos nukentėjusių valstybių. 196 nelaimės aukos buvo Nyderlandų piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų