REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas puolė kritikuoti NATO, pareiškęs, kad aljansas atsidūrė „mirusių smegenų“ stadijoje. Jis įsitikinęs, kad aljansas neteisingai sureagavo į turkų operacijos Sirijoje pradžią ir, kad NATO iš esmės nepakankamai aktyvi strateginiu lygiu.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas puolė kritikuoti NATO, pareiškęs, kad aljansas atsidūrė „mirusių smegenų“ stadijoje. Jis įsitikinęs, kad aljansas neteisingai sureagavo į turkų operacijos Sirijoje pradžią ir, kad NATO iš esmės nepakankamai aktyvi strateginiu lygiu.

REKLAMA

Prancūzų lyderio mintis kritikavo Vokietijos kanclerė Angela Merkel, JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. 

Europos ir JAV lyderiai: NATO neištiko klinikinė mirtis

„NATO išlieka kritine, tikriausiai istoriškai labiausiai strategine partneryste per visą žinomą istoriją“, – pareiškė Vokietijoje viešintis JAV gynybos sekretorius Mike’as Pompeo. 

„Nemanau, kad NATO ištiko klinikinė mirtis“, – tos pačios konferencijos metu pridūrė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas. 

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos kanclerė A. Merkel sukritikavo „nesuderintą“ savo kolegos iš Prancūzijos išsišokimą.

„Prancūzijos prezidentas pasirinko drastiškus žodžius. Tai nėra mano suprantamas būdas bendradarbiauti NATO viduje… net jeigu mes turime problemų, net ir tuomet mes turime veikti kartu, – pareiškė A. Merkel. – Žiūrint iš Vokietijos pusės, NATO yra mūsų interesas. Tai yra mūsų saugumo aljansas“. 

REKLAMA

Savo kalboje lapkričio 7-ąją NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas atšovė E. Macronui, kad „bet koks bandymas nutolinti Europą nuo Šiaurės Amerikos ne tik susilpnins transatlantinį aljansą, bet ir kelia riziką suskaldyti pačią Europą. Europos vienybė negali atstoti transatlantinės vienybės“.

Europos ekspertai: tai rodo Macrono požiūrį į Europą ir NATO

E. Macrono komentarai „daro realią žalą aljansui, tuo gali pasinaudoti jo oponentai, įskaitant ir D. Trumpą“, – „Financial Times“ cituojamas gynybos ekspertas Thomasas Wrightas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Macronas vis dažniau veikia savo nuožiūra, be suderinimo su kitomis ES šalimis ir ne neinformuodamas savo paties valdininkų ar kolegų valdžioje“, – tvirtina ekspertas, pavadinęs prancūzų prezidento interviu provokatyviu. 

„Po Macrono pareiškimo apie tai, kad NATO yra komoje, tapo aiškiau, kaip konkrečiai jis įsivaizduoja strateginę autonomiją: jam tai yra Europa be NATO“, – įsitikinęs vokiečių analitikas Ulrichas Speckas.

„Aš neįsivaizduoju, ar galėjo Macronas labiau pakenkti aljansui Londono susitikimo išvakarėse“, – pridūrė „The Economist“ gynybos temų redaktorius Shashankas Joshis, kuriam interviu prancūzų lyderis ir pasakė skandalingą teiginį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daily Telegraph“ apžvalgininkas Markas Almondas pripažįsta, kad E. Macrono komentaruose yra žiupsnelis tiesos. Vienašalių Turkijos, destabilizuojančių Rusijos ir atšalusių santykių su JAV administracija fone, aljansas iš tiesų susidūrė su sunkumais, mano jis. 

„Tačiau jeigu Prancūzijos prezidento NATO būklės vertinimas turi daug pagrindo pagyroms, tai jo idėjos, kaip keisti situaciją, itin žalingos“, – rašo M. Almondas. 

E. Macronas pasisakė už Europos karinių pajėgų auginimą su tikslu pasiekti strateginę autonomiją. Realybėje ši teorija susidurs su pajėgų trūkumu ir Europos saugumo struktūros pokyčiais po breksito. Europos Sąjungoje dabar, be Didžiosios Britanijos ir Lenkijos, vos dvi šalys gynybai leidžia daugiau nei tai yra absoliučiai būtina – tai Graikija ir Turkija, tvirtina apžvalgininkas.

„Vietoje to, kad apgaudinėtų save, manydami, kad transatlantiniai ryšiai jiems nereikalingi, ES lyderiai turėtų juos vystyti“, – įsitikinęs M. Almondas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų