REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažiausiai 200 kovotojų, įskaitant snaiperius, per pastarąsias šešias savaites atvyko iš Rusijos į Libiją, antradienį pranešė JAV dienraštis „The New York Times“ (NYT).

Mažiausiai 200 kovotojų, įskaitant snaiperius, per pastarąsias šešias savaites atvyko iš Rusijos į Libiją, antradienį pranešė JAV dienraštis „The New York Times“ (NYT).

REKLAMA

Laikraštis citavo tris aukšto rango Libijos pareigūnus ir penkis Vakarų šalių diplomatus, teigusius, kad šioje Šiaurės Afrikos valstybėje veikiantys rusų snaiperiai priklauso liūdnai pagarsėjusiai privačiai karinei kompanijai „Wagner“.

„Rusai palaiko ginkluotų grupių lyderį Khalifą Haftarą, įsitvirtinusį Libijoje ir taip pat remiamą Jungtinių Arabų Emyratų, Egipto, Saudo Arabijos ir, kai kada, Prancūzijos. Palaikantys Haftarą laiko jį geriausia viltimi suvaldyti politinio islamo įtaką, įveikti kovotojus ir atkurti autoritarinę santvarką“, – rašo NYT.

„Pasak Vakarų šalių diplomatų, Rusija vakarų Egipte įsirengė techninio aprūpinimo ir įrangos remonto bazę. Praeitais metais Rusija pasiuntė Haftaro pajėgoms Bengazyje karinių patarėjų, – pridūrė dienraštis. – Po ketverius metus trukusios užkulisinės finansinės ir taktinės paramos galimam Libijos autoritariniam lyderiui Rusija dabar stengiasi kur kas betarpiškiau formuoti padriko Libijos pilietinio karo baigtį. Ji pasiuntė pažangių lėktuvų „Suchoj“, [pradėjo] koordinuotus raketų ir tiksliai nutaikomus artilerijos smūgius, taip pat pat [pasiuntė] snaiperių – veikiama pagal tas pačias taisykles, suteikusias Maskvai lemiamą balsą Sirijos pilietiniame kare.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau „Kremlius palaiko kontaktus ir su vyriausybe Tripolyje, ir su [nuversto diktatoriaus Muamaro] Kadhafi buvusiais pareigūnais, nors jo palaikymas Haftarui tapo gyvybiškai svarbiu ir didėja“, pabrėžė „The New York Times“ .

REKLAMA

Naujienų agentūra „Bloomberg“ anksčiau pranešė, kad rugsėjo pradžioje į Libiją atvyko daugiau kaip 100 „Wagner“ samdinių, kur jie esą padeda Kh. Haftaro vadovaujamai Libijos nacionalinei armijai (LNA).

Didžiosios Britanijos dienraštis „The Daily Telegraph“ kovo mėnesį rašė, kad Bengazio mieste veikia apie 300 „Wagner“ kovotojų.

Tuo metu vienas LNA atstovas savo ruožtu tvirtino, kad šiose pajėgose nėra jokių Rusijos arba kokios nors kitos šalies kovotojų.

Šiuo metu Libijos sostinę Tripolį kontroliuoja Jungtinių Tautų palaikoma nacionalinės vienybės vyriausybė, vadovaujama Fayezo al Sarrajo, ir ją palaikančios ginkluotos grupės. Tuo metu rytinę šalies dalį kontroliuoja Kh. Haftaro pajėgos, remiančios Tobruko mieste posėdžiaujantį šalies parlamentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų