REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja daugiau detalių apie Jungtinių Valstijų specialiųjų pajėgų operaciją prieš Islamo valstybės lyderį Abu Bakrą al Bagdadį. Užspeistas amerikiečių ir susisprogdinęs buvęs džihadistų lyderis buvo surinktas į maišus ir išskraidintas iš teritorijos po 2 val. trukusios operacijos. Jos metu, kaip teigiama, susisprogdino ir dvi džihadistų lyderio žmonos.

Aiškėja daugiau detalių apie Jungtinių Valstijų specialiųjų pajėgų operaciją prieš Islamo valstybės lyderį Abu Bakrą al Bagdadį. Užspeistas amerikiečių ir susisprogdinęs buvęs džihadistų lyderis buvo surinktas į maišus ir išskraidintas iš teritorijos po 2 val. trukusios operacijos. Jos metu, kaip teigiama, susisprogdino ir dvi džihadistų lyderio žmonos.

REKLAMA

„Mus pažadino sraigtasparnių triukšmas. Išėjome lauk ir pamatėme ginkluotus karius. Jie šaukė „Gulkit ant žemės! Gulkit ant žemės!“, surakino mus ir patraukė į šoną. Klausė, ar mes pažįstame tą vyrą, bet sakėme, kad nežinome. Matome, kaip čia atvyksta ir išvyksta žmonės, bet niekada su jais nebendravome“, – išskirtiniai įvykiai, kuriuos prisimena visai šalia buvusio IS vado Abu Bakro al-Baghdadžio slėptuvės gyvenęs vyras, prasidėjo netrukus po 1 val. nakties vietos laiku, kai šalia šios – dabar jau griuvėsiais virtusios bazės – atskrido elitinės amerikiečių pajėgos, tarp jų ir „Delta Force“ būrys.

Žalią šviesą operacijai šeštadienį uždegęs Donaldas Trumpas netoli Sirijos Idlibo vykstančią dramą stebėjo Vašingtone su karo patarėjais.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums raportuodavo kas minutę: „Pone, mes patekome į vidų“, „Pone, siena nugriauta“, „Pone, du kovotojai išeina su pakeltomis rankomis“. Tuomet išėjo 11 vaikų. Pastate žuvo daugybė žmonių. Tada mums pranešė: „Pone, pastate liko tik vienas žmogus, esame įsitikinę, kad jis tunelyje ir bando pabėgti.“ Bet ten buvo aklavietė. Buvo žiauru, bet viskas pasibaigė“, – sako JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

REKLAMA

Irako pareigūnai atskleidžia, kad išsiaiškinti Abu Bakro Al Bagdadžio buvimo vietą padėjo rugsėjį jiems įkliuvęs su Bagdadžio broliais ir žmonomis susijęs kontrabandininkas siras ir kiti informatoriai. Šį mėnesį operacija smarkiai įsibėgėjo, kai žvalgyba jau sekė džihadistų vado pėdomis. Praėjusią savaitę nustačius jo tikslią buveinę, karo patarėjai apie tai pranešė prezidentui ir šis įsakė pradėti šturmą, kurio žuvo mažiausiai 9 džihadistai. Tarp jų artimi Baghdadžio šeimos nariai ir dvi susisprogdinusios jo žmonos.

„Liko tik Baghdadis ir tunelis. Ir jis nutempė į jį tris savo mažus vaikus. Vedė juos į neabejotiną mirtį. Jis pasiekė tunelio pabaigą, kai mūsų šunys jį vijosi. Jis susprogdino liemenę, nužudydamas save ir tris savo vaikus. Jo kūnas buvo subjaurotas po sprogimo. Ir tunelis įgriuvo. Bet testo rezultatai neabejotinai ir greitai patvirtino, kad tai buvo jis“, – teigia D. Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA

Teroristų vado tapatybę patvirtino kartu su kariais operacijoje dalyvavę teismo medicinos ekspertai, turėję palyginti skirtus Baghdadžio DNR mėginius. Jo kūno dalys tada buvo sukrautos į maišus ir sraigtasparniai pakilo į orą 3.30 val., praėjus daugiau nei dviem valandoms, nuo operacijos pradžios.

„Skrydis į vietą ir iš jos buvo labai pavojingas. Mes galėjome būti pasitikti ugnimi. Bet Rusija mums pagelbėjo, atvėrė erdvę, teko skristi virš kai kurių Rusijos kontroliuojamų teritorijų. Rusai buvo puikūs. Irakas buvo nuostabus – mes puikiai bendradarbiavome. Turite suprasti: jie nežinojo, ką mes darome ir kur tiksliai skrendame. Bet IS kovotojų rusai ir kitos šalys nemėgsta lygiai taip, kaip ir mes“, – pasakoja D. Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Islamo kalifatą atkurti bandęs 48-erių Baghdadis, skelbiama, buvo paranojiškas, kentėjo nuo karo žaizdų ir dažnai keitė buvimo vietą, beveik niekuo nepasitikėjo. Mosulo mečetėje jis esą filmuotas 2014 m., kai IS valdė dideles teritorijas Sirijoje ir Irake.

„Dievas suteikė mūsų broliams – mudžahedams – pergalę po ilgų metų kantrybės ir šventų kančių. Ir jie suskubo paskelbti Islamo kalifatą…“, – kalbėjo IS lyderis Abu Bakar Al-Baghdadi.

Jis tapo labiausiai medžiojamu teroristu pasaulyje. Dauguma žmonių IS valdytose teritorijose džiaugiasi jo mirtimi:

„Aš džiaugiuosi, nes kovotojai buvo neteisūs, jie sugriovė šalį, marino mus badu, žudė mūsų jaunus vyrus.“

REKLAMA

„Aš nei laimingas, nei liūdnas. Daeš arba Islamo valstybė – jie mus žemino ir niekino. Neleido mums normaliai gyventi. Bet tuo pat metu man liūdna, nes jis buvo musulmonas.“

„Nemanau, kad Daeš grįš po to, kai buvo nužudytas jų lyderis.“

Beje, praėjus kelioms valandoms po pranešimo apie Abu Bakro Al Baghdažio mirtį – pranešta ir apie sėkmingai pasibaigusią operaciją prieš IS atstovą spaudai Abu Hasaną Muhadžirą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų