REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės išstojimas iš iš Europos Sąjungos atidėtas iki 2020 metų sausio 31 dienos, pirmadienį pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

Jungtinės Karalystės išstojimas iš iš Europos Sąjungos atidėtas iki 2020 metų sausio 31 dienos, pirmadienį pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

REKLAMA

Likusios 27 sostinės leis JK išstoti ir anksčiau, jei Londonas greičiau ratifikuos išstojimo susitarimą.

„27 ES [valstybės] sutarė, kad patenkins JK prašymą lanksčiai atidėti „Brexit“ iki 2020 metų sausio 31-osios“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„Sprendimas turi būti įformintas rašytine procedūra“, – sakė jis po ambasadorių susitikimo Briuselyje „Brexit“ pratęsimui patvirtinti.

Kaip rodo susitarimo kopija, kurią matė naujienų agentūra AFP, jei britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas įtikins JK parlamentą anksčiau patvirtinti išstojimo susitarimą, „Brexit“ galėtų įvykti lapkričio 30-ąją arba gruodžio 31-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kol kas JK privalo paskirti aukšto rango pareigūną į naujos sudėties Europos Komisiją ir turi sutikti, kad dėl išstojimo susitarimo, kurį Londonas su Briuseliu pasiekė praėjusį mėnesį, nebebus deramasi iš naujo, rodo ES tekstas.

REKLAMA

Išeidamas iš ambasadorių susitikimo ES derybininkas Michelis Barnier sakė, kad tai buvo „trumpas, efektyvus ir konstruktyvus susitikimas“.

„Labai džiaugiuosi, kad sprendimas priimtas“, – pridūrė M. Barnier.

Dėl atidėjimo galėjo būti susitarta praėjusią savaitę, bet Paryžius nenorėjo sutikti ir reiškė susirūpinimą, kad pratęsimas niekaip nepaskatins Didžiosios Britanijos apsispręsti, kaip užbaigti penkis dešimtmečius trukusius santykius su ES.

B. Johnsonas, per ES lyderių susitikimą spalio 17 dieną galiausiai pasiekęs „Brexit“ susitarimą, spaudė išstoti spalio 31-ąją. Tačiau jam dar reikia įtikinti skeptiškai nusiteikusius britų parlamentarus ratifikuoti išstojimo susitarimą, todėl iškilo galimybė Jungtinei Karalystei chaotiškai iškristi iš ES be sutarties ir patirti didelį ekonominį chaosą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu premjeras išeities iš aklavietės – ir galimybės sustiprinti savo netvirtas pozicijas valdžioje – ieško reikalaudamas pirmalaikių rinkimų, per kuriuos tikisi užsitikrinti daugumą parlamente.

Tačiau opozicija nenorėjo užtikrinti jam dviejų trečdalių balsų parlamente, kurių reikia pirmalaikiams rinkimams sušaukti, kol nepanaikinta „Brexit“ be sutarties grėsmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų