REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viktoro Orbano partija Vengrijoje surado kaltininką, kodėl buvo skausmingai pralošti savivaldos rinkimai. Zsoltas Borkai, ilgametis 130 tūkst. gyventojų turinčio Dėro meras, prieš pat rinkimus sugebėjo patekti į tokį sekso skandalą, kad paskui save nusitempė ir visos partijos reitingus. 

Viktoro Orbano partija Vengrijoje surado kaltininką, kodėl buvo skausmingai pralošti savivaldos rinkimai. Zsoltas Borkai, ilgametis 130 tūkst. gyventojų turinčio Dėro meras, prieš pat rinkimus sugebėjo patekti į tokį sekso skandalą, kad paskui save nusitempė ir visos partijos reitingus. 

REKLAMA

54-erių buvęs gimnastas, 1988-ųjų Olimpinėse žaidynėse iškovojęs aukso medalį, prieš pat rinkimus sulaukė netikėtos „dovanos“, kuri Orbano šalininkams galimai kainavo ne tik sostinės Budapešto, bet ir dar 6 didelių šalies miestų kontrolę. 

„Le Monde“ rašoma, kad dabartinis Dėro meras, anksčiau buvęs ir Vengrijos olimpinio komiteto prezidentu, pateko į tokį skandalą, iš kurio išsikapstyti pavyko labai nedaugeliui Europos politikų. Spalio 4-ąją, likus vos 10 dienų iki rinkimų dienos, anonimas „Pornhub“ pasidalijo vaizdo įrašu su dabartiniu meru, kuriame užfiksuota kaip Z. Borkai dalyvauja tikroje orgijoje, jachtoje Kroatijos pakrantėje. Vaizdo įraše be jokios cenzūros pavaizduotas gerbiamas politikas ir doras šeimos vyras, užsiimantis seksu su prostitutėmis. Fone – alkoholis ir kokainas. 

Tokiai ultrakonservatyviai partijai kaip „Fidesz“, kurios visas politikos pagrindas yra krikščioniškojo Vengrijos identiteto saugojimas, panašaus pobūdžio išsišokimai buvo itin skausmingi. Maža to, asmuo, kuris įkėlė vaizdo įrašą, pasivadino „velnio advokatu“, galimai dalyvavo tuose įvykiuose ir tvirtina, kad ši kompromituojanti ir prabangi „ekskursija“ buvo apmokėta iš korupcijos gautomis lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA

Seksas, korupcija ir narkotikai – sunku sugalvoti skambesnį skandalą rinkiminės kampanijos metu. 

Iš pradžių „Fidesz“ bandė pasinaudoti tradicinėmis tokiais atvejais priemonėmis – ignoruoti problemą. Valdžiai lojali žiniasklaida faktiškai ignoravo skandalą ir skandalingus vaizdo įrašus, bandė pereiti į informacinį opozicijos puolimą. Tačiau tai mažai gelbėjo, todėl netrukus Z. Borkai paviešino vaizdo įrašą, kuriame sako: (…) Man gėda dėl šio įrašo ir, pirmiausiai, norėčiau atsiprašyti savo šeimos“. 

REKLAMA

Tuomet jam teko nevykusiai teisintis, kad šios kelionės metu nebuvo naudojamasi biudžeto lėšomis. 

Tačiau tuomet jau ir pačioje konservatorių partijoje pasigirdo kritikos balsų, kad tokio atsiprašymo neužtenka. Vienas iš jų buvo ir vėliau rinkimus pralaimėjęs Budapešto meras, kuris paskatino savo kolegą atsistatydinti. 

Nepadėjo ir šios priemonės – „Fidesz“ patyrė pirmąjį pralaimėjimą nuo pat V. Orbano atėjimo į valdžią 2010-aisiais, rašoma „Le Monde“. 

Pačiam buvusiam gimnastui skandalas nors ir pakenkė, tačiau išsilaikyti mero poste nesutrukdė. 44,3 proc. balsavo už jį, o už opozicijos kandidatą – 42,9 proc. 

REKLAMA
REKLAMA

V. Orbanas, iki rinkimų pabaigos pasirinkęs nekomentuoti situacijos, vėliau leido Z. Boikai suprasti – ilgiau partijoje jis išlikti negali. Netrukus po rinkimų rezultatų paskelbimo Z. Boikai paskelbė apie pasitraukimą iš partijos gretų, nes „nenori mesti ant jos šešėlio“. Tačiau jis išlieka mero poste. „Nepaisant sunkumų, Dėro gyventojai nusprendė, kad nori ir toliau statyti miestą kartu su manimi“, – aiškino jis.

Tokiu būdu Vengrijos valdantieji tikisi nušauti kelis zuikius – atsiriboti nuo skandalo ir išlaikyti lojalų partijai narį valdžioje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų