REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija ir Vakarai ruošia tam tikrą taikos susitarimo „paktą“. Vienas iš esminių reikalavimų – V. Putino pasitraukimas iš valdžios, įsitikinęs Rusijos politologas Stanislavas Belkovskis. 

Rusija ir Vakarai ruošia tam tikrą taikos susitarimo „paktą“. Vienas iš esminių reikalavimų – V. Putino pasitraukimas iš valdžios, įsitikinęs Rusijos politologas Stanislavas Belkovskis. 

REKLAMA

Spalį diskusijų klube „Valdai“ V. Putinas kiek netikėtai pažėrė kritikos Rusijos televizijoms, kurios neigiamai pateikia įvykius Ukrainoje. 

„Mes neturime savo artimiausios kaimynės ir, be jokio perdėjimo, broliškos tautos pateikinėti kažkokioje neigiamoje šviesoje. Kalbama galėtų būti apie dabartinės valdžios politiką, tačiau niekaip ne apie šalį, ar liaudį“, – aiškino V. Putinas. 

Putinas turi pasitraukti

„Aktyviai bendradarbiaujant Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui ir pasyviai prisidedant JAV prezidentui Donaldui Trumpui yra rengiamas Rusijos ir Vakarų paktas. Jame yra eilė sąlygų, viena kurių – Donecko ir Luhansko teritorijų grąžinimas Ukrainai. Pakto rezultatas – Vladimiro Putino atsistatydinimas. Tokiu atveju jis gautų saugumo garantijas. Ar šis paktas realizuojamas, kol kas nežinome. Vyksta procesas. Manau, šis Putino pareiškimas – vienas iš šio pakto žingsnių, o pirmasis žingsnis buvo rugsėjo pradžioje įvykdytas apsikeitimas belaisviais. Putinas mėgsta tokius jėzuitų veiksmus: aš kritikavau televizijas, tačiau jos nepriklausomos, todėl nevykdė to, ką aš pasakiau. Tai visiška nesąmonė, tačiau jis mėgsta tokius išsidirbinėjimus. Tariamai, man televizijos nėra pavaldžios. Jis taip visada elgiasi – jo gi ir teismai nepriklausomi ir prokuratūra. „Jie priešingai pasielgė? Ta, ką aš galiu padaryti. Aš paprastas prezidentas“, – leidiniui „Gordon“ pažymėjo Belkovskis. 

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, Rusijos palaikoma Steinmeierio formulė – dalis taikymosi su Vakarais plano. 

„Antrasis žingsnis – gynybos ministro Šoigu vizitas į Kišiniovą. Kuomet pirmąsyk per ilgus metus pareikšta, kad Rusija ruošiasi atitraukti kariuomenę iš Padniestrės ir utilizuoti Kobasno amunicijos sandėlius. Šiam įvykiui skirta mažai dėmesio, tačiau jis yra pakankamai svarbus. Taigi, kažkokie žingsniai yra daromi nuolatos. Tačiau ar pavyks tai logiškai užbaigti? Tai gana sudėtingas žaidimas, kurio realizacijos scenarijus iki šiol nėra aiškus. Daug faktorių gali paveikti galutinį rezultatą. Kol kas reikalai juda link taikos su Ukraina, tačiau dar lieka Krymas (jis „rusiškas“ pagal šį paktą), kas Putinui yra pakankamai svarbu. Beje, Steinmeierio plano palaikymas – taip pat plano dalis. Tai reikėjo simboliškai atlikti, kad būtų tęsiami tolimesni Vakarų ir Rusijos taikymosi žingsniai“, – pažymėjo politologas. 

REKLAMA

Jis taip pat mano, kad paskelbus apkaltą D. Trumpui Rusijos ir Vakarų taikymosi procesas bus nutrauktas. 

„Putinas, be jokios abejonės, siekia realizuoti šį paktą. Tačiau dabar iškilo sudėtinga situacija dėl apkaltos D. Trumpui. Kol kas neaišku, kaip tai paveiks susitarimo realizavimo planą. Dalis Vakarų šalių yra prieš paktą. Tarp jų yra Kanada, Didžioji Britanija ir Lenkija. Tačiau paskelbus apkaltą Trumpui, taikymosi procesas bus nutrauktas. Akivaizdu, kad Trumpui išsaugoti savo pozicijas yra svarbiau už taikymąsi su Rusija. Jeigu jis supras, kad dėl prezidento posto reikia aukoti santaiką su Rusija, tai jis tai ir paaukos. Viskas kabo nors ir ant storo, tačiau plauko“, – įsitikinęs S. Belkovskis. 

REKLAMA
REKLAMA

Steinmeierio formulė

Spalio 1-ąją trišalės kontaktinės grupės dėl situacijos Ukrainos rytuose nariai sutarė dėl „Steimeierio formulės“ pateikimo ESBO. 

Laiške, kurį pasirašė ir Ukrainos atstovas derybos Leonidas Kučma, sakoma, kad Ukraina sutinka įtraukti šioje formulėje numatytas sąlygas į šalies teisinę bazę. 

Ukrainos prezidentas Vladimiras Zelenskis tvirtina, kad „Steinmeierio formulė“ numato Donecko ir Luhansko regionų sugrąžinimą į Ukrainos teisinę bazę ten planuojamų savivaldos rinkimų metu. ESBO paskelbus, kad rinkimai buvo laisvi ir jų metu nebuvo pažeidimų, dabar okupuotoms Donecko ir Luhansko teritorijoms buvo pradėtas taikyti ypatingas statusas, anksčiau numatytas Ukrainos teisėje.

Buvęs Vladimiro Putino patarėjas Andrejus Ilarionovas perspėja dėl gresiančios naujos aneksijos, kurią ketina įgyvendinti Maskva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų