REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino savo pirmtaką kurstant protestus taikos procesui šalies rytuose sužlugdyti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino savo pirmtaką kurstant protestus taikos procesui šalies rytuose sužlugdyti.

REKLAMA

V. Zelenskis ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad Petro Porošenka, kuris balandžio mėnesį nesėkmingai siekė perrinkimo, „šiek tiek stumia“ žmones protestuoti prieš sunkiosios ginkluotės atitraukimą Rytų Ukrainoje.

Prezidentas išreiškė viltį, kad ukrainiečiai parems jo pastangas užbaigti seniai rusenantį konfliktą, ir teigė, kad P. Porošenka yra suinteresuotas tęsti karą.

Ukraina, Maskva ir Rusijos remiami Rytų Ukrainos separatistai praėjusią savaitę pasirašė susitarimą dėl vietos rinkimų ir ginkluotės atitraukimo, sudariusį sąlygas seniai lauktam viršūnių susitikimui su Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiais.

Ukrainos, Rusijos ir separatistų derybininkai susitarė dėl veiksmų plano, numatančio ypatingojo statuso suteikimą separatistų kontroliuojamoms teritorijoms, jei jose bus surengti laisvi ir sąžiningi rinkimai laikantis Ukrainos konstitucijos.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija ir P. Porošenka būgštauja, kad politiku tapęs buvęs komikas V. Zelenskis padarys savo šaliai nenaudingų nuolaidų, leisiančių Maskvai ir toliau iš esmės kontroliuoti separatistinius regionus Ukrainos rytuose.

REKLAMA

Ketvirtadienį Kijeve atsakinėdamas į žurnalistų klausimus V. Zelenskis patikino, kad kraujo praliejimo per masinius protestus, jei tokie būtų organizuojami, nebus.

P. Porošenka nepritaria pajėgų atitraukimui Rytų Ukrainoje ir „jam atrodo, kad dėl to gali būti Maidanas, jis šiek tiek stumia žmones ir savo žiniasklaidos priemonėmis, ir savo veiksmais“, sakė V. Zelenskis.

Kalbėdamas apie tai, ar yra pasirengęs dialogui su žmonėmis, einančiais į Maidaną, ir kokia bus jo reakcija, prezidentas pažymėjo: „Bendrauju su žmonėmis ir esu pasirengęs bendrauti... Jokių tokių dalykų nebijau, bet kurią akimirką, bet kurią sekundę, jei iš tikrųjų visuomenė nenorės, kad mano komanda tęstų, [norės], kad aš nebūčiau prezidentas, žiūrėkite, kraujo praliejimo nebus, aš labai ramiai į tai žiūriu.“

„Bet žmonės turi žinoti, ką išrinks. Jie tikrai tada neišrinks karo nutraukimo ir jie tikrai rinksis iš to „meniu“, koks yra šiame parsidavėliškame politiniame turguje“, – pridūrė Ukrainos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų