REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kijevo centre tūkstančiai demonstrantų sekmadienį susirinko protestuoti prieš didesnės autonomijos suteikimą separatistiniams regionams pagal vyriausybės planą dėl karo su Rusijos palaikomais kovotojais nutraukimo.

Kijevo centre tūkstančiai demonstrantų sekmadienį susirinko protestuoti prieš didesnės autonomijos suteikimą separatistiniams regionams pagal vyriausybės planą dėl karo su Rusijos palaikomais kovotojais nutraukimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Protestuotojai skandavo šūkius „Ne pasidavimui“, o kai kurie aktyvistai laikė plakatus su kritiškais prezidento Volodymyro Zelenskio atžvilgiu užrašais. Policijos duomenimis, akcijoje dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių.

REKLAMA

41 metų ukrainiečių lyderis ruošiasi savo pirmajam susitikimui su Rusijos autokratu Vladimiru Putinu, tikėdamasis atnaujinti įstrigusį taikos procesą ir užbaigti penkerius metus besitęsiantį separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Šią savaitę Ukrainos, Rusijos ir separatistų derybininkai susitarė dėl veiksmų plano, numatančio ypatingojo statuso suteikimą sukilėlių kontroliuojamoms teritorijoms, jei jose bus surengti laisvi ir sąžiningi rinkimai laikantis Ukrainos konstitucijos.

REKLAMA
REKLAMA

V. Zelenskio kritikai būgštauja, kad V. Putinas spaus politiku tapusį buvusį komiką padaryti savo šaliai nenaudingų nuolaidų, leisiančių Maskvai ir toliau iš esmės kontroliuoti separatistinius regionus Ukrainos rytuose.

Kijevo Nepriklausomybės aikštėje susirinkę protestuotojai teigė, kad didesnės savivaldos suteikimas nepripažintoms „Donecko liaudies respublikai“ ir „Luhansko liaudies respublikai“ reikštų Ukrainos interesų išdavimą.

„Esame prieš išdavystę“, – naujienų agentūrai AFP sakė 58 metų Serhijus Lezvinskis.

„Norime padaryti galą okupacijai, skubos tvarka priimamiems sprendimams“, – pridūrė vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Preliminarus susitarimas dėl plano Donbasui buvo pagrindinė Maskvos iškelta sąlyga, kad toks susitikimas įvyktų. Tokias derybas organizuotų Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), kuris atliko svarbų vaidmenį taikinant Rusiją ir Ukrainą, jau kelerius metus nepalaikančias beveik jokio dialogo. Be to, derybose dalyvautų ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Planas buvo pramintas „Steinmeierio formule“, pavadinta jos sumanytojo Vokietijos buvusio diplomatijos vadovo ir dabartinio prezidento Franko-Walterio Steinmeierio (Franko Valterio Šteinmejerio) vardu.

REKLAMA

Tačiau daugelis kritikų mano, kad šis siūlymas palankus Rusijai.

V. Zelenskio pirmtakas Petro Porošenka minimą planą yra pavadinęs „Putino formule“. Be to, jis tvirtino, kad ta formule pateisinama Rusijos įvykdyta Krymo aneksija ir faktas, kad Maskva faktiškai kontroliuoja Rytų Ukrainą.

„Steinmeierio formulė“ yra Putino projektas“, – teigė protestuotojas Mykola Čepiga.

Anot jo, rinkimus Rytų Ukrainoje galima būtų rengti tik tuo atveju, jei Kijevui pavyktų sugrąžinti šalies rytinės sienos kontrolę.

Anksčiau šią savaitę kreipdamasis į tautą V. Zelenskis pareiškė gerbiantis piliečių teisę reikšti protestą, bet paragino žmones „nepasiduoti provokacijoms“.

REKLAMA

Jis pažadėjo neišduoti šalies interesų.

45 mln. gyventojų turinčioje Ukrainoje per pastaruosius du dešimtmečius įvyko du liaudies sukilimai, o nuo 2014 metų šalyje rusena separatistinis konfliktas.

Šis konfliktas, primintas rimčiausia krize tarp Rytų ir Vakarų nuo Šaltojo karo pabaigos, įsiplieskė Rusijai 2014 metų kovą aneksavus Krymą, ir pareikalavo apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų