REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norvegijos saugumo analitikas Kjetilas Stormarkatas kreipė žiniasklaidos dėmesį į rusų spec. padalinių veiklą Norvegijos šiaurėje. Remdamasis savo šaltiniais įvairių šalių žvalgybos struktūrose leidinio „AldriMer“ redaktorius pareiškė, kad Rusija vykdė spec. operacijas ne tik šiauriniame Svalbarde, bet ir žemyninėje Norvegijos dalyje. Rusijos žiniasklaida pasidomėjo šia istorija ir aptiko jos patvirtinimų viešai prieinamuose šaltiniuose. 

Norvegijos saugumo analitikas Kjetilas Stormarkatas kreipė žiniasklaidos dėmesį į rusų spec. padalinių veiklą Norvegijos šiaurėje. Remdamasis savo šaltiniais įvairių šalių žvalgybos struktūrose leidinio „AldriMer“ redaktorius pareiškė, kad Rusija vykdė spec. operacijas ne tik šiauriniame Svalbarde, bet ir žemyninėje Norvegijos dalyje. Rusijos žiniasklaida pasidomėjo šia istorija ir aptiko jos patvirtinimų viešai prieinamuose šaltiniuose. 

REKLAMA

Įtarimų šioje istorijoje gali kelti ir Norvegijos valdžios atstovų nenoras viešai komentuoti šios istorijos detalių. „Mes nekomentuojame nedokumentuotų anoniminių šaltinių teiginių“, – į „Aldrimer“ užklausą atsakė Norvegijos Gynybos ministerijos atstovė Marita Hundershagen.

Anksčiau Rusijos gynybos pramonės atstovas (šiuo metu oficialiai einantis „Roskosmos“ vadovo pareigas) Dmitrijus Rogozinas savo „Twitter“ paskyroje pareiškė (po to, kai neteisėtai lankėsi demilitarizuotame Špitzbergene): „Po muštynių kumščiais niekas nemosuoja“. Tuomet norvegai pasipiktino – Rusijos ambasadorius buvo išsikviestas pasiaiškinti į Norvegijos URM. 

REKLAMA
REKLAMA

Svalbardo archipelagas, kuris Rusijoje yra vadinamas Špicbergenu (Špicbergenas yra pagrindinė sala, vienintelė kurioje nuolat gyvena žmonės), yra demilitarizuotas salynas šiaurėje. Toks jis buvo net Antrojo pasaulinio karo metu. Tiek Rusijos, tiek ir Norvegijos atstovai gali laisvai vykdyti ten mokslinę veiklą ar vystyti verslo projektus. Tačiau Rusijos kariuomenės dislokavimas, kad ir pratybų ar žvalgybos tikslais jau būtų laikoma tarptautiniu skandalu. Bet kokiu atveju, Svalbardas, jau nekalbant apie žemyninę dalį, teisiškai priklauso Norvegijos jurisdikcijai. Galimai būtent todėl Norvegijos valdžia nenori eskaluoti žiniasklaidoje aptarinėjamos jautrios temos, kuri gali sukelti sunkiai prognozuojamų padarinių.

REKLAMA

Rusai Norvegijoje

„AldriMer“ praėjusią savaitę buvo paskelbta, kad Rusijos spec. pajėgos ne tik vykdė mokymus ir šnipinėjo šalia Norvegijos krantų. Remiantis „JAV ir kelių kitų šalių žvalgybos informacija“ tvirtinama, kad Rusijos kariai buvo išsilaipinę Svalbarde, o žemyninėje dalyje veikia civilių drabužiais persirengę agentų tinklas. 

Kariai į Svalbardą tariamai atplaukė povandeniniu laivu P-650 „Liliput“, tikėtina, Rusijos Šiaurės laivyno pratybų rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais metu, skelbia norvegų šaltiniai. 

Rusijos ambasada Norvegijoje netrukus išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad „Aldrimer“ skelbiama informacija yra melaginga ir „grubi provokacija“. 

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Rusijos leidinys „Novaja Gazeta“ aptiko šios šalies karių įrašus socialiniuose tinkluose, kuriuose jau ne vienerius metus pateikiami kariuomenės veiklos Špicbergene įrodymai.

Čečėnų karių pagyros: su automatais Norvegijos teritorijoje

Čečėnų spec. padalinio kariai jau ne vienerius metus dalijosi „Skraidančio Kadyrovo būrio“ nuotykiais šiaurėje. „Novaja Gazeta“ teigimu, sprendžiant iš įrašų datų, nuotraukų, geolokacijos ir komentarų, galima daryti išvadas, kad karinė veikla Arktyje, įskaitant ir Norvegijos kontroliuojamą jos dalį, vyksta nuolatos nuo 2016 metų. 

Vienas iš tokių spec. misijose dalyvavusių karių, „Instagram“ pasivadinęs „bes_600“, praėjusių metų kovo 2-ąją pasidalijo nuotrauka, kurioje karinę formą dėvintys vyrai stovi Grozno oro uosto fone. Komentaruose autorius nurodo, kad „į Arktį skirdome“. Atsakydamas į klausimą, kodėl nėra vieno kolegos, jis atsakė: „Jie į Norvegiją tada važiavo. Darbo reikalais“. Kitoje nuotraukoje tas pats asmuo užfiksuotas atominio laivo „Sovetskij Sojuz“ fone su vyresnio amžiaus vyru civiliais drabužiais, prierašas: „Džihad“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitoje jo kolegos „akhaev_07_95“ nuotraukoje matyti užrašas ant oro uosto mašinos: „Svalbard lufthavn“. Vyro paskyroje gausu nuotraukų su žymėmis „@ruspetsnaz“ – vienintelės Rusijoje privačios mokyklos, kurioje yra ruošiami profesionalūs jėgos struktūrų atstovai. Universitetas įsikūręs Gudermese ir yra prižiūrimas asmeniškai Čečėnijos vado R. Kadyrovo. 

Apie Arktyje vykusius „Kadyrovo būrio“ mokymus buvo skelbiama šios mokymo įstaigos tinklapyje. 2018-aisiais ir pats R. Kadyrovas pranešė apie Murmanske ir Prano Juozapo Žemėje vykusias pratybas. Tačiau apie savo smogikų veiklą Norvegijos teritorijoje Čečėnijos vadas neužsiminė. „Rosgvardija“ kariai – kuriems priklauso ir minėtas čečėnų spec. padalinys – negali lankytis NATO šalyse net ir turistiniais tikslais, draudimas jiems negalioja tik tuo atveju, jeigu kelionę organizuoja vadovybė – kitaip tariant, tai nebuvo atostogos, o karinė misija. 

REKLAMA

Tai, kad čečėnų spec. būrys Svalbarde atvyko ne dėžes iškrauti gali įrodyti kita „akhaev_07_95“ nuotrauka. Sausio 20-osios nuotraukoje vyras pavaizduotas pilna karine ekipuote, rankose – automatas. Geolokacija – Longyearbyenas, Norvegiškosios Svalbardo dalies sostinė. Už jo nugaros – desantininkų dalinio vėliavos. 

„Novaja Gazeta“ teigimu, internete yra ir daugiau kitų čečėnų karių nuotraukų su Norvegijos geolokacijomis. Svalbarde kariai lankėsi ne sykį, su ginklais rankose – visiškai nesistengdami slėptis. Toks „laisvas“ rusų tarptautinės teisės interpretavimas gali gerokai apsunkinti Rusijos ir Norvegijos santykius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų