REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją pasakė neįprastą kalbą, perspėdamas apie technologijų plėtros keliamus pavojus, įskaitant „šiurpius viščiukus be galūnių“ ir „terminatorius rausvomis akimis“, tačiau tik vieną kartą paminėjo „Brexit“.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją pasakė neįprastą kalbą, perspėdamas apie technologijų plėtros keliamus pavojus, įskaitant „šiurpius viščiukus be galūnių“ ir „terminatorius rausvomis akimis“, tačiau tik vieną kartą paminėjo „Brexit“.

REKLAMA

Vėlai vakare nuskambėjusi Didžiosios Britanijos lyderio 20 minučių trukmės kalba sukėlė delegatų juoką ir suglumusių žvilgsnių, kai B. Johnsonas mėgino nerūpestingu tonu aptarti rimtą temą – jog besivystančios technologijos vis labiau užvaldo žmonių gyvenimą.

Tačiau jis visiškai nepaminėjo anksčiau tą dieną JK aukščiausiosios teismo institucijos paskelbtos išvados, jog B. Johnsono sprendimas įšaldyti Britanijos parlamento darbą likus nedaug laiko iki „Brexit“ termino yra neteisėtas.

REKLAMA
REKLAMA

Ši sukrečianti nutartis sujaukė premjero planus iki spalio 31 dienos išvesti savo šalį iš Europos Sąjungos ir išprovokavo opozicijos raginimus B. Johnsonui nedelsiant atsistatydinti.

REKLAMA

Tuo metu kalbėdamas Jungtinėse Tautose B. Johnsonas aptarė tikimybę, jog ateityje kiekvienuose namuose bus įrenginių, „stebinčių jūsų košmarus, stebinčių jūsų šaldytuvą“, o išmanieji miestai bus „tokie patys sterilūs, kaip Ciuricho vaistinė“.

„Alexa“ apsimes vykdanti nurodymus, bet ši „Alexa“ jus stebės, caksėdama liežuviu ir trepsėdama koja“, – perspėjo B. Johnsonas, turėdamas omenyje bendrovės „Amazon“ sukurtą virtualiąją asistentę. Premjeras pridūrė, kad nuo tokių visose gyvenimo srityse naudojamų technologijų „gali nebūti kur pasislėpti“.

REKLAMA
REKLAMA

„Atrodo, kad naujosios technologijos atlekia mūsų link iš už tolimo horizonto, o mes joms artėjant įtempiame akis, kad suprastume, ar jos yra geros, ar blogos, draugai ar priešai“, – kalbėjo Britanijos lyderis.

„DI, ką tai reikš?“ – klausė jis, turėdamas omenyje dirbtinį intelektą.

„Robotai pagalbininkai, apskalbiantys senstančius gyventojus ir jais besirūpinantys, ar terminatoriai rausvomis akimis, atsiųsti atgal iš ateities išnaikinti žmonijos?“ – tęsė B. Johnsonas.

Jis taip pat ragino pagalvoti, ar sintetinė biologija suteiks galimybę atkurti audinius „tarsi koks nors fantastiškas vaistas nuo pagirių“, ar „atneš ant mūsų stalo šiurpius viščiukus be galūnių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B. Johnsonas taip pat įpynė vieną iš savo mėgiamų temų – senovės graikų mitologiją – paminėdamas pasakojimą, kaip Dzeusas nubaudė Prometėją, pasiuntęs savo erelį lesti šio maištingo titano kepenų, kurios nuolat ataugdavo.

„Tai tęsėsi amžinai. Šiek tiek panašu į „Brexit“ patirtį Jungtinėje Karalystėje – jeigu būtų kai kurių mūsų parlamentarų valia“, – sakė premjeras. Ši jo frazė sukėlė juoką klausytojams, kurių Generalinės Asamblėjos salėje buvo nedaug likę.

Britanijos konservatorių lyderis aistringai ragino užtikrinti, kad technologijos būtų gėrį nešantis veiksnys, ir sakė esąs optimistiškai nusiteikęs, kad jos „galėtų tapti išvaduotojomis ir stebuklingai bei maloniai perkurti pasaulį“.

REKLAMA

B. Johnsonas ragino pasaulio lyderius susitarti dėl taisyklių sąvado, turinčio užtikrinti, kad naujosios technologijos būtų kuriamos laikantis etikos principų. Premjeras taip pat pakvietė lyderius į ateinančiais metais Londone vyksiantį viršūnių susitikimą technologijų raidos problemoms aptarti.

Tačiau lieka neaišku, ar B. Johnsonas tuo metu tebebus JK vyriausybės vadovas. Pasakęs kalbą Jungtinėse Tautose premjeras sutrumpins vizitą Niujorke ir grįš į Britaniją, kur jo laukia politinė audra.

Britanijos lyderis savo kalboje taip pat pasišaipė iš Prancūzijos, pareiškęs, kad kai jis buvo Londono meras, šis miestas turėjo daugiau „Michelin“ žvaigždučių negu Paryžius.

„Prancūzai kažkaip staigiai prisivijo – per procesą, dėl kurio nesu tikras, ar jis buvo visiškai sąžiningas“, – juokavo B. Johnsonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų