REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2021-aisiais Baltarusija ir Rusija turės vieningą ekonominę teisinę bazę, Mokesčių ir Civilinį kodeksus, bendrą valstybinių pirkimų sistemą, o taip pat bendrus teismų ir verslo registrus. Iki kitų metų galo abi valstybės taip pat turės sukurti bendrą muitų politiką. 

2021-aisiais Baltarusija ir Rusija turės vieningą ekonominę teisinę bazę, Mokesčių ir Civilinį kodeksus, bendrą valstybinių pirkimų sistemą, o taip pat bendrus teismų ir verslo registrus. Iki kitų metų galo abi valstybės taip pat turės sukurti bendrą muitų politiką. 

REKLAMA

Tai reikš, kad baltarusių ir rusų pasieniečiai atsidurs prie Lenkijos ir Lietuvos, ar kitų šalių, sienų, o vėliau juos gali pakeisti ir bendras junginys, rašoma „Rzeczpospolita“.

Minskas ir Maskva taip pat vykdys bendrą energetinę politiką: atsiras bendra dujų, naftos, naftos produkcijos ir elektros energijos rinka. Maža to, bus suvienyta bankų priežiūros sistema, tačiau išliks Rusijos Centrinis ir Baltarusijos Nacionalinis bankai. 

Pirmasis „gilios integracijos“ žingsnis – tarptinklinio ryšio nutraukimas tarp abiejų šalių nuo kitų metų birželio 1-osios. 

REKLAMA
REKLAMA

Tai tik dalis rugsėjo 6-ąją premjerų Sergejaus Rumaso ir Dmitrijaus Medvedevo pasirašytos „Rusijos ir Baltarusijos veiksmų programos dėl sutarties apie Sąjungos valstybės sukūrimo realizacijos“ sutartys. Šių dokumentų ištraukas pirmadienį paviešino Rusijos leidinys „Kommersant“, o baltarusiai galėjo sužinoti prieš kelis mėnesius pradėto „gilios integracijos“ plano su Rusija detales. 

REKLAMA

Jeigu jis iki 2021-ųjų bus įgyvendintas, didelė Rusijos ekonomika praktiškai visiškai suvalgys baltarusių, rašoma „Kommersant“. „Rusijos ekonomika yra 29 kartu didesnė už baltarusių“, – primena leidinys ir konstatuoja: „Faktiškai ekonomikų lygyje yra kalbama apie nuo 2022-ųjų formuojamą konfederacinę valstybę“. 

Teisinis tokios integracijos pagrindas – dar 1999-aisiais, Rusiją valdant B. Jelcinui, pasirašytas Susitarimas dėl sąjungos valstybės įkūrimo. Tuomet jaunas Baltarusijos prezidentas pasirašė ne tik ekonominės dviejų šalių integracijos projektą, bet ir, be viso kito, vieningos vyriausybės, parlamento, teismu ir vykdomosios valdžios institucijų kūrimo projektą. 

REKLAMA
REKLAMA

Daugelį metų apie šį dokumentą mažai kas prisiminė, tačiau 2018-ųjų gruodį Rusijos vyriausybės galva pareiškė, kad nuo tolimesnės integracijos priklausys ar Minskas gaus dotacijų ir pigių energetinių resursų. Maskva netgi paskaičiavo, kad ji į Baltarusiją jau investavo daugiau nei 100 mlrd. dolerių.

„Kommersant“ ramina, kad kalbama dabar apie ekonominę integraciją, o dokumente nėra liečiamos tokios sferos, kaip gynyba, valstybės saugumas ar teismų sistema. Tačiau yra tokia sutarties dalis, kuri numato, kad abi pusės gali „aptarti ir kitokias sutarties sąlygas“, tai yra kelias į dar didesnę politinę integraciją išlieka atviras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusija – nėra teisinė valstybė, todėl tokio susitarimo pasirašymas reikš, kad Kremlius perims visų institucijų, kuriuos atsako už Baltarusijos ekonominę politiką, kontrolę. Dar po kelių metų Minske atsiras galingų rusų lobistų grupė, kurie pasisakys už abiejų šalių integraciją. Bendros valiutos ir bendrų valdžios institucijų atsiradimas – tik laiko klausimas, – „Rzeczpospolita“ pasakojo žymus baltarusių ekonomistas Jaroslavas Romančukas. – Tokio dokumento pasirašymas taps pirmuoju Rusijos vykdomo Baltarusijos absorbavimo žingsniu“. 

Demokratinėje valstybėje tokių svarbių šalies ateičiai tarptautinių sutarčių ratifikavimas būtų neįmanomas be visuomenės informavimo apie jų detales, valdžios visuomeninių konsultacijų ir parlamento patvirtinimo. Tačiau demokratijos Baltarusijoje nėra, parlamentą ten valdo prezidentas, o dauguma baltarusių niekad gyvenime nėra dalyvavę jokiose visuomeninėse konsultacijos formose. 

REKLAMA

Aukščiausia kaina

„Baltarusijos ir Rusijos valdžia šios temos neaptarė su liaudimi. Tai dviejų autoritarinių režimų šalys. Baltarusijoje nėra opozicijos jėgos, kuri galėtų išreikšti protestą prieš tokį žingsnį“, – tvirtina baltarusių politologas Valerijus Karbalevičius. 

Sprendžiant iš visko, koks bus galutinis dokumento tekstas, baltarusiai sužinos gruodį, kuomet jį pasirašys Aleksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas. „Iki to laiko tekstas liks įslaptintu. Problema čia yra JAV, kurios stengiasi bet kokia kaina sutrukdyti Rusijos ir Baltarusijos integracijai, – pažymėjo „Rzeczpospolita“ neįvardintas, bet „gerai informuotas“ šaltinis Maskvoje. – Būtent todėl į Minską neseniai skrido JAV prezidento patarėjas saugumo klausimais Johnas Boltonas. Po susitikimo su Lukašenka jis skambino Putinui, o Minskas perdavė Kremliui ir susitikimo stenogramą“. 

REKLAMA

Baltarusijos Užsienio reikalų ministerija skelbia, kad dabar į Baltarusiją skrenda jau JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Davidas Hale’as. Visa tai rodo, kad Lukašenka su Maskva žaidžia kažkokį žaidimą. Tik ant kortos čia pastatyta, ne tik dujų ar naftos kainų ateitis, bet ir jo šalies suvereniteto klausimas, rašoma leidinyje. 

Ekspertai išskyrė 7 V. Putino sąvybes, kuriomis jis išsiskyrė per savo 20 valdymo metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų