REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvos teismas trečiadienį atmetė bylą, iškeltą pripažintam rusų teatro režisieriui Kirilui Serebrenikovui, apkaltintam valstybės lėšų pasisavinimu.

Maskvos teismas trečiadienį atmetė bylą, iškeltą pripažintam rusų teatro režisieriui Kirilui Serebrenikovui, apkaltintam valstybės lėšų pasisavinimu.

REKLAMA

Rusijos sostinės teismas, 10 mėnesių nagrinėjęs vadinamąją „Septintosios studijos“ bylą, nusprendė, kad ji turėtų būti grąžinta prokurorams dėl įrodymų stygiaus.

Vadinamosios „Septintosios studijos“ baudžiamojoje byloje figūruojantiems asmenims pareikšti kaltinimai pasisavinus 133 mln. rublių (1,8 mln. eurų dabartiniu kursu) valstybės lėšų, 2011–2014 metais skirtų Gogolio centro meno vadovo K. Serebrenikovo įsteigtai autonominei nekomercinei organizacijai (ANO) įgyvendinti projektą „Platforma“.

50-metis K. Serebrenikovas tvirtina, kad pinigai buvo teisėtai panaudoti ir vadina jam metamus kaltinimus „absurdiškais“.

REKLAMA
REKLAMA

Šalininkai tyrimą jo atžvilgiu laiko meninės nepriklausomybės varžymo valdant prezidentui Vladimirui Putinui dalimi ir vadino jam metamus kaltinimus bausme už isteblišmentui nepalankias pažiūras.

REKLAMA

K. Serebrenikovo statytuose spektakliuose, operose ir filmuose išjuokiamas valdininkų melas, korupcija ir augantis socialinis konservatizmas.

Tyrėjai iš pradžių tvirtino, kad režisierius su bendrininkais pasisavino valstybės lėšas, skirtas keliems pastatymams, o tie spektakliai esą niekada nebuvo sukurti. Tačiau iš tiesų jie buvo parodyti ir sulaukė kritikų pripažinimo. Kiek vėliau tyrėjai atsiėmė šį kaltinimą, bet nepatikslino, iš kur, jų manymu, buvo pagrobti pinigai.

2017 metų rugpjūtį K. Serebrenikovas buvo sulaikytas, teismas skyrė jam namų areštą. Balandį Maskvos teismas priėmė netikėtą sprendimą ir leido paleisti režisierių iš namų arešto, tačiau nurodė jam likti šalies sostinėje iki bylos nagrinėjimo pabaigos. Kai kurie kiti kaltinamieji kelis mėnesius praleido už grotų.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Maskvos teismas atšaukė K. Serebrenikovui, buvusiam Gogolio centro direktoriui ir ANO generaliniam prodiuseriui Aleksejui Malobrodskiui, buvusiai Kultūros ministerijos departamento, atsakingo už valstybės paramą menui ir liaudies kūrybai, vadovei, Rusijos akademinio jaunimo teatro direktorei Sofijai Apfelbaum ir buvusiam „Septintosios studijos“ generaliniam direktoriui Jurijui Itinui skirtą pasižadėjimą neišvykti.

Teismo nuomone, „daugiau nebėra būtinybės“ taikyti kaltinamiesiems šią kardomąją priemonę.

K. Serebrenikovo suėmimas sukrėtė visą Rusijos meno pasaulį ir sulaukė didelio Vakarų dėmesio. Daug garsių kultūros veikėjų iš Rusijos ir užsienio, įskaitant Holivudo aktorę Cate Blanchett, ragino V. Putiną jį paleisti.

Rusijos prezidento V. Putino patarėjas kultūros reikalams Vladimiras Tolstojus pasveikino naujausią teismo sprendimą ir sakė, kad tai yra „puiki žinia“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų