REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV paskelbus apie Rusijos prezidento komandoje dirbusį amerikiečių agentą, kuris 2017-aisiais buvo skubiai evakuotas į Ameriką, kilo nemažas šurmulys. Amerikiečių valdžios ir saugumo atstovai puolė aiškinti, kad „viskas buvo kitaip“ ir „žiniasklaidos tyrimai sukėlė grėsmę žmonių saugumui“. Netrukus paaiškėjo, kodėl taip susirūpinta – agentas buvo aptiktas, tai realiai dirbęs Rusijos prezidentūroje asmuo, kuris tą pačią dieną su visa šeima dingo iš savo namų Virdžinijoje.

JAV paskelbus apie Rusijos prezidento komandoje dirbusį amerikiečių agentą, kuris 2017-aisiais buvo skubiai evakuotas į Ameriką, kilo nemažas šurmulys. Amerikiečių valdžios ir saugumo atstovai puolė aiškinti, kad „viskas buvo kitaip“ ir „žiniasklaidos tyrimai sukėlė grėsmę žmonių saugumui“. Netrukus paaiškėjo, kodėl taip susirūpinta – agentas buvo aptiktas, tai realiai dirbęs Rusijos prezidentūroje asmuo, kuris tą pačią dieną su visa šeima dingo iš savo namų Virdžinijoje.

REKLAMA

Ramus buvusio Rusijos valstybės 3-ojo lygio patarėjo Olego Smolenkovo gyvenimas JAV baigėsi rugsėjo 9-ąją, kuomet šalia jo namų Stafordo miestelyje sustojo NBC televizijos automobilis. Vos tik žurnalistai pabandė užeiti į namų kiemą, ten atvažiavo du juodi visureigiai. Iš jų iššoko žmonės juodais kostiumais, prisistatė „šeimininko šeimos draugais“, pasiteiravo, kokiu klausimu čia atvyko žurnalistai, ir primygtinai pareikalavo „nedelsiant palikti privačią teritoriją“.

Jau kitą rytą prie namų stovėjo kelios dešimtys didžiausių JAV televizijos kanalų kamerų. Namų durys buvo užrakintos, užuolaidos buvo aklinai užtrauktos. Kaimynų teigimu, Rusijos valdininko šeima skubiai paliko savo namus tos pačios rugsėjo 9-osios vakarą, niekam nepranešę, kur išvyksta. Kartu su Smolenkovu dingo ir abu visureigiai su juodais kostiumais vilkinčiais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaimynų teigimu, Smolenkovai į miestelį atvyko prieš metus, tačiau pareiškė, kad nežino, kur jie išvyko dabar.

Kaip buvo surastas Olegas Smolenkovas?

Apie slaptą operaciją, kurią CŽA atliko 2017-aisiais, pirmieji pranešė CNN. Televizijos šaltinių duomenimis, JAV žvalgybai pavyko iš Rusijos išgabenti vieną iš „labai svarbių agentų“, kuris dirbo Rusijos valdžios struktūrose. Sprendimas buvo priimtas po to, kai Donaldas Trumpas susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir Rusijos pasiuntiniu JAV Sergejumi Kisliaku Baltuosiuose rūmuose 2017-ųjų gegužę. Šaltinių teigimu, D. Trumpas tuomet netikėtai atskleidė rusams ypač slaptą informaciją, susijusią su karu Sirijoje, kurią Vašingtonas gavo iš Izraelio spec. tarnybų.

REKLAMA

Šią informaciją, remiantis savo šaltiniais, patvirtino ir „New York Times“, pridūrę, kad jų žurnalistai su šia tema dirbo kelis pastaruosius mėnesius. Tiesa, šis leidinys pažymėjo, kad „itin svarbus agentas“ dirbo amerikiečiams dešimtmečius, ir jam bent kelis sykius – 2016-aisiais ir 2017-aisiais – buvo siūloma palikti Rusiją. Maža to, leidinio teigimu, „evakuacija“ nebuvo susijusi su D. Trumpo veiksmais.

CNN kitą dieną patvirtino informaciją apie D. Trumpo įtaką šioje istorijoje. Tačiau patikslino, kad „išsiplepėjo“ jis 2017-aisiais, susitikimo su V. Putinu metu. Teigiama, kad tuomet JAV prezidentas pats asmeniškai atėmė iš vertėjo visus užrašus, susijusius su pokalbiu, uždraudė atskleisti bet kokias susitikimo detales.

REKLAMA
REKLAMA

BBC kalbintas buvęs CŽA agentas Maskvoje tvirtino, kad pats slaptųjų tarnybų negalėjimo pasitikėti JAV prezidento veiksmais faktas yra nemalonus. Tačiau blogiausia šiuo atveju yra tai, kad atsiras sunkumų su likusiais amerikiečių agentais, kurie toliau dirba Rusijoje ar kitose šalyse. Kaip juos įtikinti, kad JAV valdžia gali juos sukompromituoti? Kaip juos įtikinti, kad atlikti misiją yra vis dar saugu?

Amerikiečiai neatskleidė ruso agento tapatybės, tačiau tai greitai pavyko padaryti jų kolegoms iš Rusijos.

Kaip jam pavyko pabėgti?

2017-ųjų rugsėjį keli Rusijos internetiniai leidiniai paskelbė, kad Juodkalnijoje dingo vienas rusų valdininkas kartu su visa šeima. O. Smolenkovas, jo žmona Antonina ir trys jų vaikai paliko Maskvą liepos viduryje ir išskrido į Tivatą. Vėliau tik vieną sykį, liepos 21-ąją, jie lankėsi savo socialinių tinklų paskyroje. Po to Smolenkovai tiesiog išnyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2017-ųjų rugsėjo pradžioje Rusijoje buvo iškelta baudžiamoji byla dėl žmogžudystės, tačiau ji taip ir liko neužbaigta. Rusai dar kiek pasipiktino, kad juodkalniečių pareigūnai nelabai susidomėję penkių asmenų dingimu, tačiau tuo viskas ir baigėsi.

Tiesa, pati pora JAV labai nesislapstė. „Kommersant“ žurnalistai atviruose šaltiniuose aptiko duomenis, kad 2018-ųjų birželio 5-ąją Oleg Smokenkov (įrašuose buvo įvelta klaida) ir Antonina Smolenkov už 925 tūkst. dolerių Staforde įsigijo namą su šešiais miegamaisiais, trimis židiniais ir šešiomis voniomis.

2019-ųjų sausį nekilnojamo turto valdymas buvo perduotas specialiai tam sukurtam turto valdymo fondui. Fondas priklauso Smolenkovams.

REKLAMA

BBC kalbintas buvęs JAV spec. tarnybų darbuotojas tvirtino, kad „lengvai gali įsivaizduoti, kaip aukštas pareigas užimantis Rusijos valdininkas galėjo sukaupti milijonus dolerių įsigyti nekilnojamą turtą bet kurioje šalyje“, tačiau „vargu ar tokiu atveju šalia jo namų nuolat budėtų keli visureigiai su FTB agentais viduje“.

Kuo pasižymėjo Olegas Smolenkovas?

Nuo 90-ųjų pabaigos jis dirbo Rusijos Užsienio reikalų ministerijoje. Praėjusio dešimtmečio viduryje buvo paskirtas Rusijos ambasados Vašingtone antruoju sekretoriumi, užsiėmė daugiausiai finansiniais ir ūkiniais klausimais.

Manoma, kad būtent tuo metu O. Smolenkovas įgijo savo tuometinio vadovo Jurijaus Ušakovo pasitikėjimą. Jie faktiškai vienu metu, 2008-aisiais, paliko Vašingtoną, nuo tol O. Smolenkovas visą laiką dirbo kartu su savo vadovu, kuris netrukus įsidarbino Rusijos vyriausybėje, o vėliau ir prezidentūroje.

REKLAMA

Jo žmona Antonina po grįžimo į Maskvą taip pat įsidarbino Rusijos valdžios struktūrose, kurį laiką dirbo Rusijos Federacijos prezidento reikalų valdyboje.

2010-aisiais jis dirbo referentu Rusijos vyriausybės karinės pramonės komisijoje, ir galėjo gauti ypač slaptus duomenis apie Rusijos karinės pramonės darbus.

Kur gyveno Olegas Smolenkovas?

Staforde yra vos 4 tūkst. gyventojų. Valanda kelio automobiliu skiria nuo Vašingtono – ramus ir prabangus priemiestis. Būsto kaina ten prasideda nuo 400 tūkst. dolerių, todėl Smolenkovų įsigytas beveik milijoninės vertės būstas niekuo neišsiskyrė iš aplinkinių.

Europos žvalgybos ekspertas, profesorius Josephas Fitsanakis BBC tvirtino, kad toks gyvenvietės pasirinkimas neatrodo kažkuo išskirtinis. „Jeigu Smolenkovas iš tiesų buvo pabėgėlis agentas, tai jo atveju CŽA tiesiog įvykdė savo pažadus, – aiškino jis. – Agentams iš tiesų moka labai daug, dažnai ir daug daugiau, negu jie yra verti“. Tie pinigai dažniausiai yra saugomi slaptose sąskaitose, nes naudotis jais jie gali tik po „evakuacijos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak eksperto, agentams pasprukus, jiems yra perkami komfortabilūs būstai, išmokama „stipendija“ arba pasiūlomas darbas, įskaitant ir konspiracijos poreikį.

J. Fitsanakis taip pat paaiškino, kodėl agentas nepasikeitė savo pavardės.

„Iš tiesų tai visiems perbėgėliams yra siūloma pasinaudoti liudininkų apsaugos programa, tačiau daugelis jų atsisako, – tvirtina jis. – Maža to, jau seniai galioja nerašytos taisyklės, kad Rusijos ir JAV spec. tarnybos daugelį dešimtmečių nevykdo „aktyvių perbėgėlių fizinio sunaikinimo kitų šalių teritorijose“ veiklų. Paskutiniai tokie incidentai buvo vykdomi 1930-aisiais. Manoma, kad agentų gyvybei niekas negresia, todėl neretai yra sudaromas taip vadinamas „Defectors Settlement“ susitarimas, kuris užtikrina apsaugą visą parą, tačiau nereikalauja iš jų keisti tapatybės ar dokumentų“.

REKLAMA

Ekspertai, tiesa, pripažįsta, kad visos nerašytos spec. tarnybų taisyklės buvo pažeistos, kuomet rusai pabandė Solsberyje nužudyti buvusį KGB pulkininką Sergejų Skripalį.

Pagrindinės priežastys, kodėl agentas galėjo būti evakuotas iš Rusijos galėjo būti trys: CŽA gavo informacijos apie grėsmę, jis pats pasiprašė dėl kažkokių motyvų, arba tai galėjo būti tiesiog „apdovanojimas“ už gerai atliktą darbą“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau yra pagarsėjęs ir dėl savo neatsakingo elgesio socialiniame tinkle „Twitter“, kuriame paviešino slaptą JAV palydovų informaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų