REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Būsimoji Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen antradienį pareiškė, kad „Brexit“ taps naujų santykių tarp Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės pradžia.

 

Netiesiogiai perspėdama „Brexit“ šalininkus JK, raginančius „švariai“ pasitraukti iš bloko nepasiekus jokio susitarimo, ji pabrėžė, kad abiem šalims po „skyrybų“ teks iš naujo kurti santykius.

„Brexit“, jei jis įvyks, nebus kažko pabaiga, bet bus mūsų būsimų santykių pradžia“, – teigė būsimoji EK pirmininkė.

Ji paskyrė airį Philą Hoganą už prekybą atsakingu savo komandos nariu, o į jo pareigas įeis ir būsimos derybos su JK po „Brexit“ dėl laisvosios prekybos susitarimo.

Ph. Hoganas šiuo metu yra už žemės ūkį atsakingas EK narys. Naujos sudėties EK pradės dirbti lapkričio 1-ąją.

U. von der Leyen taip pat Briuselyje patikino žurnalistus, kad jos komanda „sklandžiai perima“ ankstesnės Komisijos pradėtus darbus, susijusius su „Brexit“.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašyta pakomentuoti faktą, kad JK parlamentas spaudžia ministrą pirmininką Borisą Johnsoną paprašyti trečią kartą, iki 2020-ųjų sausio pabaigos, atidėti „Brexit“, U. von der Leyen pabrėžė, kad tai yra Londono vidaus reikalas.

REKLAMA

„Tolesni žingsniai yra visiškai Jungtinės Karalystės rankose – taigi, nekomentuosiu jų sprendimų ir jų galimų tolesnių žingsnių“, – sakė išrinktoji EK pirmininkė.

„Taigi, pažiūrėsime, kaip klostysis padėtis“, – pridūrė ji.

Atidėtas išstojimas

JK, kurios rinkėjai per 2016 metų referendumą nubalsavo už „Brexit“, iš pradžių turėjo palikti ES šių metų kovo 29 dieną.

Tačiau visuomenei nesutariant, koks turėtų būti „Brexit“ – „minkštas“, numatantis glaudžius ryšius su didžiule ES bendrąja rinka, arba „kietas“, reikalaujantis nutraukti ryšius su bloko ir jurisdikcija – išstojimo procesas įstrigo, o Londonui teko jau du kartus atidėti „Brexit“.

REKLAMA
REKLAMA

Liepos mėnesį premjeru tapęs B. Johnsonas „bet kokia kaina“ žada išvesti savo šalį iš Bendrijos ne vėliau dabartinio galutinio termino – spalio 31 dienos. Tačiau britų parlamentas surišo jam rankas priėmęs įstatymą, pagal kurį vyriausybės vadovas privalo iš pradžių suderinti su Briuseliu tinkamą „skyrybų sutartį“.

Net jei JK išstos iš ES spalio 31 dieną, U. von der Leyen vadovaujamai Komisijai teks dar ilgai spręsti su „Brexit“ susijusius reikalus, nes abi kaimynės dar turės susitarti dėl naujų dvišalės prekybos sąlygų.

„Manau, kad labai svarbu turėti bendrą labai gerą prekybos susitarimą – manau, kad nuo to priklausys geri santykiai, kurių norėsime ateityje“, – pažymėjo U. von der Leyen.

Vis tik ji pripažino, kad „tebesame sudėtingoje padėtyje“.

Airijos premjeras Leo Varadkaras pasveikino Ph. Hogano paskyrimą ir pareiškė: „Faktas, kad airis artimiausius penkerius metus vadovaus šiai gyvybiškai svarbiai veiklai, yra neabejotinas pranašumas.“

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų