REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis privalo palikti Europos Sąjungą spalio 31 dieną, nors jo strategijai šiuo klausimu nepritaria parlamentas.

 

Šiaurės Anglijoje viešintis ministras pirmininkas pareiškė: „Verčiau mirčiau, nei prašyčiau“ ES atidėti „Brexit“.

„Privalome išeiti iš ES spalio 31 dieną“, – pareiškė premjeras Veikfildo mieste šiaurės Anglijoje.

Keliomis valandomis anksčiau premjerui buvo suduotas naujas smūgis, apie pasitraukimą iš parlamento ir vyriausybės paskelbus B. Johnsono jaunesniajam broliui Jo Johnsonui.

Per premjero kalbą Veikfildo policijos akademijoje nualpo viena už jo stovėjusi policijos kadetė.

Pastarasis renginys turėjo tapti pirmuoju pirmalaikių rinkimų kampanijos žingsniu, bet per išvakarėse surengtą balsavimą Bendruomenių Rūmuose nepakako įstatymų leidėjų palaikymo siūlymui sušaukti rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek vėliau B. Johnsono vyriausybė paskelbė, kad pirmadienį parlamente bus rengiamas dar vienas balsavimas dėl pirmalaikių rinkimų. Premjeras ragino opozicinę Leiboristų partiją balsuoti „už“.

REKLAMA

„Brexit“ skaldo šeimas

B. Johnsonas ketvirtadienį sakė apgailestaujantis dėl savo brolio sprendimo trauktis iš vyriausybės, kurioje užėmė universitetų, mokslo, tyrimų ir inovacijų ministro postą.

J. Johnsonas 2016 metais prieš referendumą dėl tolesnės šalies narystės ES aktyviai agitavo rinkėjus balsuoti prieš „Brexit“. Tuo metu jo vyresnis ir garsesnis brolis B. Johnsonas buvo vienas „Brexit“ šalininkų stovyklos vėliavnešių.

„Pastarosiomis savaitėmis jaučiausi draskomas pareigos šeimai ir valstybės interesų – tai neišsprendžiama priešprieša, todėl laikas kitiems perimti mano, kaip parlamentaro ir ministro, pareigas“, – parašė J. Johnsonas socialiniame tinkle „Twitter“.

REKLAMA
REKLAMA

Johnsonų šeimą, kaip ir daugelį šeimų Britanijoje, supriešino nesutarimai dėl „Brexit“. Brolių Johnsonų sesuo Rachel ir tėvas Stanley norėtų, kad JK liktų Bendrijoje.

S. Johnsonas praėjusio amžiaus 8-ame dešimtmetyje dirbo Europos Komisijoje ir buvo konservatorių parlamentaras. R. Johnson šįmet nesėkmingai kandidatavo į Europos Parlamentą su partija „Change UK“, pasisakančia prieš „Brexit“.

J. Johnsonas pranešė, kad nedalyvaus kituose rinkimuose į parlamentą, o tai yra dar vienas praradimas valdančiajai Konservatorių partijai, kuri šią savaitę prarado daugumą Bendruomenių Rūmuose.

Anksčiau šią savaitę iš valdančiosios Konservatorių partijos pasitraukė 22 parlamentarai. Vienas iš jų pats nusprendė pereiti į liberalų demokratų frakciją, o likusius 21 B. Johnsonas pašalino už tai, kad jie balsavo prieš vyriausybės „Brexit“ strategiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį britų parlamentarai pritarė įstatymo projektui, pagal kurį vyriausybė turėtų prašyti ES atidėti „Brexit“ iki sausio 31 dienos, jei iki spalio pabaigos nebus pasiektas susitarimas su bloku.

Po balsavimo Bendruomenių Rūmuose įstatymo projektas buvo nusiųstas į aukštuosius Lordų Rūmus.

Įstatymų leidėjai viliasi, kad įstatymas bus priimtas itin sparčiai – iki šios savaitės pabaigos, nes B. Johnsonas planuoja kitą savaitę įšaldyti parlamento darbą iki spalio 14-osios.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų