REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uraganas „Dorian“ sekmadienį pasiekė Didžiojo Abako ir Didžiosios Bahamos salas, esančias į rytus nuo Pietų Floridos, o Floridos, Džordžijos ir Pietų Karolinos valstijose paskelbta gyventojų evakuacija. 

Uraganas „Dorian“ sekmadienį pasiekė Didžiojo Abako ir Didžiosios Bahamos salas, esančias į rytus nuo Pietų Floridos, o Floridos, Džordžijos ir Pietų Karolinos valstijose paskelbta gyventojų evakuacija. 

REKLAMA

Majamyje įsikūręs JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) nurodė, kad „Dorian“ sekmadienį 20 val. vietos (pirmadienį 3 val. Lietuvos) laiku buvo apie 250 km į rytus nuo Vest Palm Bičo Floridoje. Uraganas tebėra katastrofiškos penktos kategorijos, skelbia meteorologai.

Audros nešamo vėjo gūsiai siekia 290 km per val. greitį, o uraganas slenka vakarų kryptimi 7 km per val. greičiu. Tai yra smarkiausias uraganas, kada nors smogęs Abako saloms.

Sekmadienio vakarą uragano centras buvo rytinėje Didžiosios Bahamos salos dalyje. Pasak NHC, situacija toje saloje kelia grėsmę žmonių gyvybėms, o artimiausiomis valandomis padėtis tik blogės.

REKLAMA
REKLAMA

Apie aukas kol kas nepranešama.

Bahamų laikraščio „Tribune 242“ tinklalapyje paskelbtame vaizdo įraše buvo matyti, kad viename pakrantės miestelyje vanduo pakilęs iki medinių namų stogų. Purviname rudame vandenyje plūduriavo apsivertusios valtys, medinės lentos, medžių šakos ir kitos nuolaužos.

REKLAMA

Bahamų premjeras Hubertas Minnisas per spaudos konferenciją ašarodamas kalbėjo, kad „tai tikriausiai yra liūdniausia ir blogiausia diena mano gyvenime“, informavo leidinys „Nassau Guardian“.

„Susidūrėme su uraganu,.. kokio niekada nėra buvę Bahamų istorijoje“, – sakė jis.

Pasak NHC specialistų, artimiausiomis valandomis audrai turėtų rengtis Floridos rytinės pakrantės gyventojai. Jie perspėja, kad stiprūs vėjai ir pavojingos audros vėliau šią savaitę gali pasiekti ir Džordžijos, Pietų ir Šiaurės Karolinų pakrantes.

Pirmadienio vakarą ir antradienį audra bus „pavojingai arti“ Floridos pakrantės, perspėjo NHC.

REKLAMA
REKLAMA

Po kelias dienas besitęsusio neaiškumo dėl audros judėjimo maršruto pietrytinėse Floridos, Džordžijos ir Pietų Karolinos valstijose buvo paskelbta evakuacija, paveiksianti šimtus tūkstančių žmonių.

Stipriausia audra Bahamose

NHC direktorius Kenas Grahamas sakė, kad uraganas Bahamose siaus mažiausiai 30 valandų; audra atnešė į salas smarkius vėjus ir liūtis. Prognozuojama, kad ten iškris 38 – 50 cm lietaus, o vietomis net iki 76 cm kritulių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas Vašingtone susitiko su nepaprastųjų padėčių valdymo pareigūnais ir pareiškė, kad audra „atrodo siaubingai“.

„Numatome, kad galiausiai bus paveikta didžioji dalis rytinės pakrantės, o kai kurios [vietovės] – labai, labai smarkiai“, – teigė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džordžijos gubernatorius Brianas Kempas sekmadienį paskelbė pakrantėje esančių valstijos gyvenviečių evakuaciją.

„Nuo rytojaus vidurdienio asmenys, gyvenantys ryčiau I-95 greitkelio Brajano, Kamdeno, Čatamo, Glino, Liberčio ir Makintošo apygardose, privalo evakuotis dėl uragano „Dorian“, – parašė gubernatorius socialiniame tinkle „Twitter“.

B. Kempas paragino gyventojus būti budrius ir likti saugiose vietose.

Floridoje evakuacija buvo paskelbta dalyje Palm Bičo, kur įsikūręs D. Trumpo golfo kurortas „Mar-a-Lago“, ir Martino apygardose.

Pietų Karolinos gubernatorius Henry McMasteris sekmadienį taip pat paskelbė pirmadienio vidurdienį įsigaliosiančią privalomąją gyventojų evakuaciją pakrantėje įsikūrusiose gyvenvietėse, kur gyvena apie 800 tūkst. žmonių.

„Atsižvelgdami į audros stiprumą ir nenuspėjamumą privalome pasiruošti visiems įmanomiems scenarijams“, – teigė H. McMasteris.

Gretimoje Šiaurės Karolinos valstijoje taip pat buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų