REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos propagandos mašina, nors ir sumažinusi savo galias, tačiau vis dar aktyviai siekia diskredituoti kaimynines šalis. Ukrainą kovoje su Rusija palaikanti Lietuva nuolat atsiduria įvairių šios šalies naujienų portalų dėmesio centre.

Rusijos propagandos mašina, nors ir sumažinusi savo galias, tačiau vis dar aktyviai siekia diskredituoti kaimynines šalis. Ukrainą kovoje su Rusija palaikanti Lietuva nuolat atsiduria įvairių šios šalies naujienų portalų dėmesio centre.

REKLAMA

Neseniai „Rusvesna“ pasirodė straipsnis apie tai, kaip „frontininkų ukrainiečių karių vaikai Baltijos šalyse yra ruošiami karui“. Rusijos socialiniuose tinkluose ir kituose portaluose platinama žinute formuoja iškart kelis propagandos naratyvus: Lietuva yra priešiška valstybė, kur Ukrainos vaikai rengiami karui, o tuo pačiu ir Rusijoje vykdoma masinė vaikų ir paauglių militarizacija nebeatrodo tokia groteskiška.

„Vaikai ruošiami žudyti“

Maža to, Rusijos skaitytojams Lietuvos Šaulių sąjunga yra pristatoma kaip „karinė organizacija, kurios tikslas yra apmokyti piliečius savigynos ir partizaninio karo metodų“. Nepamirštama „priminti“, kad „1940-aisiais organizacija buvo uždrausta, o jos nariai – suimti“, o „dabar jos nariai pasiekė vaikus, dar ir ukrainiečių“, kurie kviečiami į stovyklas..

REKLAMA
REKLAMA

„Tik stovyklos šios nėra paprastos“, – gąsdinami skaitytojai straipsnio autorės, pasivadinusios Alinos Kuzminos vardu. Ji išvardija, kuo stovyklose užsiima „būsimieji žudikai“: juos mokė įveikti kliūčių ruožą, orientuotis vietovėje, bazinių medicininės pagalbos žinių ir leido stebėti gaisrininkų ar kinologų pratybas.

REKLAMA

Tiesa, „pamiršta“ paminėti, kad vaikai lankėsi ir muziejuose, buvo nuvykę prie jūros, plaukiojo Kauno mariose. Straipsnyje taip pat minima, kad panašios stovyklos Ukrainos vaikams yra rengiamos ir Latvijoje.

Išdėsčius šią informaciją pateikiamos ir išvados: „Tai yra Baltijos šalyse vaikai yra rengiami karui, ruošiant jais pakeisti jų tėvus. Pavadinti to normaliu niekaip negalima. Ir po viso to Baltijos šalių ir Ukrainos valdžia toliau vadina Rusiją agresore. Rimtai, vyručiai?“.

Šiuo konkrečiu atveju naudojama tradicinė klišė, kuomet paimamas tikras faktas (vaikai iš tiesų dalyvauja stovyklose), tačiau pateikiamos išvados (vaikus moko žudyti) prasilenkia su realybe.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau skaitytojui yra aiškiai pasakoma – „pavadinti to normaliu niekaip negalima“. Akcentuojama, kad Rusiją kritikuoja Baltijos šalių valdžia. Tai dar vienas iš tradicinių Rusijos propagandos akcentų, kurio esmė – Kremlių kritikuoja tik valdžia ir elitas. Tačiau tuo pačiu ir familiarus kreipimasis „vyručiai“ rodo, kad jie laikomi ne tokiais privilegijuotais.

Titulinė nuotrauka straipsniui taip pat parinkta ne iš pačios stovyklos, tačiau su ukrainiečių vaiku, kurio fone stovi reaktyvinės artilerijos mašina. Nuotrauka yra daryta Ukrainoje, ne vėliau nei 2018-aisiais. 

Propagandos židinys

Šaltinis „rusvesna.su“ yra chrestomatinis propagandinės mašinos sraitgelio pavyzdys. Skambios, propagandinės antraštės, didžioji dalis turinio – nukreipta prieš Ukrainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio portalo naujienomis dalijasi tuntas kitų panašių „generatorių“, kurie vėliau patenka į socialinius tinklus ir ten yra išplatinamos melagingos naujienos.

Panašaus pobūdžio naujienų galima aptikti įvairiausiomis temomis. Pavyzdžiui, ta pati autorė yra parašiusi tekstą apie tai, kaip Latvijos šprotai apkrečia žmones liga, panašia į AIDS.

„Latvijoje ir taip nelabai ko yra be šprotų, o čia dar paaiškėjo, kad ir šie užkrėsti baisia liga“, – rašoma „Rusvesna“ praėjusių metų pabaigoje išleistame straipsnyje.

Galima būtų nusijuokti ir pamiršti, tačiau yra daug žmonių, kurie daugiau ar mažiau tiki panašaus pobūdžio pasakomis. Kritinio mąstymo neturintys asmenys dažnai vėliau tiražuoja jų pasaulėžiūrą atitinkančias melagingas naujienas, taip tik dar labiau sustiprindami jų įtaką visuomenei.

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų