REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
41
Baltijos kelias liaupsinamas visame pasaulyje – iki šiol įkvepia laisvės judėjimus (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Nuo Katalonijos separatistų iki Honkongo demokratų aktyvistų, prieš tris dešimtmečius nuo Sovietų Sąjungos padėjusi atsiplėšti Baltijos šalims gyva žmonių juosta vis dar įkvepia laisvės siekiančius žmones visame pasaulyje, rašoma „France 24“.

41

Nuo Katalonijos separatistų iki Honkongo demokratų aktyvistų, prieš tris dešimtmečius nuo Sovietų Sąjungos padėjusi atsiplėšti Baltijos šalims gyva žmonių juosta vis dar įkvepia laisvės siekiančius žmones visame pasaulyje, rašoma „France 24“.

REKLAMA

Baltijos kelias buvo įkvepiančiu įvykiu ne vieniems kovotojams už laisvę visame pasaulyje. Tai demonstruoja solidarumo ir nesmurtinių judėjimų jėgą“, – AFP cituojamas vienas iš Honkongo demokratinio judėjimo lyderių Joshua Wongas.

Prancūzų leidinyje pažymima, kad trys Baltijos šalys – Estija, Latvija ir Lietuva – penktadienį mini Baltijos kelio 30-metį. Primenama, kad tai buvo viena iš didžiausių antisovietinių demonstracijų – kuomet daugiau nei milijonas žmonių susikabino rankomis ir taip suformavo gyvą žmonių grandinę, kuri nusidriekė daugiau nei 600 kilometrų.

Tą pačią dieną aktyvistai už 8 tūkst. kilometrų planuoja pradėti demokratinių jėgų organizuojamą „Hong Kong Way“ demonstraciją.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzai cituoja ir Lietuvos prezidentą Gitaną Nausėdą, kuris „pats prieš 30 metų dalyvavo akcijoje prie Latvijos sienos“: „Baltijos kelias tapo unikaliu reiškiniu, kuris šiandien įkvepia ir kitas tautas“.

REKLAMA

„Pagrindinis siekis – nepriklausoma, laisva ir sėkminga Lietuva – buvo pasiektas. Mes esame NATO, ES ir tarptautinės bendruomenės nariai. Tai įrodo Baltijos kelio milžinišką poveikį tiek mums, tiek ir visam pasauliui“, – AFP cituojamas Lietuvos prezidentas.

Kitos šalys kartojo

2004-aisiais daugiau nei vienas milijonų Taivano gyventojų suformavo žmonių grandinę, kuomet Kinija dislokavo prieš šią salą nukreiptas raketas. 2013-aisiais tą patį pakartojo ir katalonai, siekę savo nepriklausomybės nuo Ispanijos. Tačiau šioms šalims Baltijos šalių pavyzdys nebuvo toks sėkmingas.

REKLAMA
REKLAMA

2013-ųjų rugsėjį katalonai suformavo 400 kilometrų ilgio žmonių grandinę ir pareikalavo referendumo dėl savo nepriklausomybės. Madridas iki šiol atsisako jį surengti ar pripažinti. „Katalonijos kelyje“ tuomet sudalyvavo daugiau nei 1,6 mln. žmonių.

2017-aisiais, nepriklausomybės siekiantys lyderiai surengė referendumą, nepaisant teismo draudimo ir pasiskelbė respublika, tuo sukeldami politinę krizę Ispanijoje.

Šiuo metu 12 nepriklausomybės siekėjų lyderių laukia teismo sprendimo, jų laukia net iki 25 metų kalėjimo. Devyni iš jų sprendimo, kurį Ispanijos Aukščiausiasis Teismas turėtų paskelbti rugsėjį, laukia kalėjime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Honkonge suplanuotas protestas, turintis nusitiesti 40 kilometrų yra ne pirmoji gyva žmonių grandinė nukreipta prieš Kinijos priespaudą.

2004-ųjų vasarį daugiau nei milijonas žmonių Taivane susikabino rankomis protestuodami prieš Kinijos karinę grėsmę.

Demokratinis judėjimas Honkonge staiga priminė pasauliui, kokią įspūdingą protesto akciją Baltijos šalims pavyko sukurti prieš 30 metų.

Apie istorijos apsisukimą ratu rašo daugelis didžiųjų pasaulio leidinių, įskaitant naujienų agentūras AFP, „Yahoo“ ar „Reuters“, vokiečių naujienų gigantę DW ir australų ABC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų