REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per savižudžio surengtą sprogimą vestuvėse Kabule šeštadienio vakarą žuvo daugiau nei 60 žmonių, o dar per šimtą buvo sužeisti, sekmadienį pranešė šalies pareigūnai.

Per savižudžio surengtą sprogimą vestuvėse Kabule šeštadienio vakarą žuvo daugiau nei 60 žmonių, o dar per šimtą buvo sužeisti, sekmadienį pranešė šalies pareigūnai.

REKLAMA

Tai daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Afganistano sostinėje pastaraisiais mėnesiais. Jis surengtas tuo metu, kai Vašingtonas ir Talibanas jau yra pasiekę baigiamuosius derybų dėl amerikiečių karinio kontingento Afganistane mažinimo etapus.

Talibanas paneigė, jog yra kaip nors susijęs su šiuo išpuoliu.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasratas Rahimi pranešė, kad per išpuolį vestuvėse žuvo mažiausiai 63 žmonės, o dar 182 buvo sužeisti.

„Tarp sužeistųjų yra moterų ir vaikų," – sakė jis. Kiek anksčiau atstovas patvirtino, kad sprogimą sukėlė mirtininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Vestuvės Afganistane yra švenčiamos linksmai ir triukšmingai. Milžiniškose vestuvių pokylių salėse susirenka šimtai ar neretai tūkstančiai svečių, o vyrai ir moterys su vaikais paprastai sėdi atskirai.

REKLAMA

Po šeštadienio išpuolio pokylio salėje padarytose nuotraukose matyti ant grindų gulintys kruvini kūnai, šalia besimėtantys suplėšyti drabužiai, skrybėlės, sandalai ir mineralinio vandens buteliai.

Manoma, kad vestuves šventė šiitai. Afganistane, kur gyventojų daugumą sudaro sunitai, šiitų mažuma neretai tampa išpuolių taikiniu. Juos dažnai rengia džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS). Ši grupuotė aktyviai veikia ir Kabule, tačiau atsakomybės už šeštadienio sprogdinimą ji kol kas neprisiėmė.

Vestuvėse buvęs Mohammadas Farhagas naujienų agentūrai AFP papasakojo buvęs moterims skirtoje salės dalyje, kai išgirdo didžiulį sprogimą vyrų pusėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi ėmė bėgti iš salės, žmonės šaukė ir verkė, – sakė M. Farhagas. – Maždaug 20 minučių salė buvo pilna dūmų. Vyrų salės pusėje beveik visi yra žuvę arba sužeisti.“

Praėjus dviem valandoms po sprogimo, iš salės tebebuvo nešami žuvusiųjų kūnai, pridūrė jis.

Netrukus po išpuolio išplito mobiliuoju telefonu nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame vyras kruvinais drabužiais stovi lauke prie pokylių salės ir drebančiu balsu aiškina, kad ieško savo brolių.

Vienas iš svečių Afganistano televizijai „Tolo News“ sakė, kad į vestuves buvo pakviesti apie 1200 žmonių.

Išpuolis sukrėtė daug žiaurumo regėjusią Afganistano sostinę.

„Šis žiaurus ir nežmoniškas išpuolis išties yra nusikaltimas žmoniškumui“, – tviteryje piktinosi Afganistano vyriausybės vadovas Abdullah Abdullah.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyko vestuvės. Įsivaizduokite, kokią protu nesuvokiamą, paralyžiuojančią netektį dabar išgyvena dvi švęsti susirinkusios giminės," – tame pačiame socialiniame tinkle parašė analitikas Ahmadas Shuja.

Tikimasi susitarimo dėl amerikiečių karių išvedimo

Sukilėliai Afganistane yra ne kartą surengę išpuolius prieš vestuves, kurios laikomos lengvu taikiniu, nes dažnai nesiimama tinkamų saugumo priemonių.

Liepos 12 dieną per savižudžio sprogdintojo išpuolį vestuvėse rytinėje Nangarharo provincijoje žuvo mažiausiai šeši žmonės. Atsakomybę už šią ataką prisiėmė IS.

Daugėja vilčių, kad bus pasiektas susitarimas, pagal kurį po beveik du dešimtmečius trukusio karo JAV pradės išvesti maždaug 14 tūkstančių karių iš Afganistano.

REKLAMA

Talibanas savo ruožtu įsipareigos suteikti įvairių saugumo garantijų. Be kita ko, griežtosios linijos islamistai, ilgai globoję „al Qaeda“, turės pažadėti, kad neleis Afganistanui vėl tapti saugiu užutėkiu džihadistams.

Toks susitarimas leistų Amerikai užbaigti ilgiausią šalies istorijoje karą, tačiau mažai kas tikisi, kad tai iš karto atneštų taiką Afganistanui.

Daugelis afganų nuogąstauja, kad Talibanas galėtų grįžti prie ankstesnės valdymo formos ir būtų panaikintos sunkiai iškovotos moterų teisės, arba šalis toliau klimptų į žiaurų pilietinį karą.

Penktadienį per sprogdinimą mečetėje Pakistano pietvakariuose žuvo Talibano lyderio Haibatullah Akhundzados brolis Ahmadullah Azkhundzada. Iš viso per šį išpuolį Beludžistano provincijoje žuvo keturi žmonės, pranešė provincijos valdžios pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų