REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkiją sukrėtė kraupus nusikaltimas prieš mažametę. Iškviesti pareigūnai vienuose namuose aptiko mirusią 9 mėnesių mergaitę, kuri buvo ne tik kraupiai sumušta, tačiau dar ir patyrė seksualinę prievartą. Anksčiau kūdikis iš motinos buvo paimtas dėl nepriežiūros, bet po kelių motinos prašymų, grąžintas jai atgal. Pareigūnai kol kas negali nustatyti ir šio nusikaltimo kaltininkų.

Lenkiją sukrėtė kraupus nusikaltimas prieš mažametę. Iškviesti pareigūnai vienuose namuose aptiko mirusią 9 mėnesių mergaitę, kuri buvo ne tik kraupiai sumušta, tačiau dar ir patyrė seksualinę prievartą. Anksčiau kūdikis iš motinos buvo paimtas dėl nepriežiūros, bet po kelių motinos prašymų, grąžintas jai atgal. Pareigūnai kol kas negali nustatyti ir šio nusikaltimo kaltininkų.

REKLAMA

Įspėjame, kad nusikaltimas yra itin žiaurus.

Birželio 21-ąją Lenkijos policija gavo iškvietimą į nedidelį Alėckos miestelį netoli Suvalkų. Pareigūnai mergaitei jau niekuo padėti negalėjo. Vėliau atliktas skrodimas parodė, kad 9 mėnesių Blankos mirties priežastis – vidinis kraujavimas ir smegenų pažeidimas. Mergaitei buvo sumušta galva, jai daužyta į krūtinę – vienas šonkaulių pradūrė plautį. VTaip pat nustatyta, kad kūdikis patyrė seksualinę prievartą, rašoma „Dziennik“. Dabar tarnybos aiškinasi, kodėl tokiam nusikaltimui nepavyko užkirsti kelio.

Policija iškart suėmė abu mergaitės tėvus. Motina yra žinoma turinti problemų su alkoholiu ir narkotikais ir jau seniai įtraukta į rizikos grupę. Tėvas Grzegorzas W. kartu negyveno, tačiau dažnai lankydavosi šeimos namuose. Netrukus tyrėjai lentpjūvėje dirbantį Grzegorzą paleido, nes DNR tyrimai parodė, kad biologiniai pavyzdžiai, paimti nuo mergaitės kūno, yra ne jo. Maža to, skambučių išklotinės ir liudininkų parodymai padėjo nustatyti, kad vyras nusikaltimo metu buvo kitoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas grąžino vaiką

Tyrimo metu paaiškėjo, kad 2018-ųjų lapkritį, gavus kaimynų skundus, policija dėl nuolatinio girtavimo atėmė kūdikį iš mamos ir perdavė kartu atvykusiems vaikų priežiūros tarnybos (Socialinės gerovės centras, MOPS) darbuotojams, o šie netrukus perdavė mergaitę laikinai šeimai.

REKLAMA

Šių metų vasarį teismas kreipėsi į Rajono šeimos paramos centrą ir MOPS su užklausa, ar mergaitės motinai galima grąžinti vaiką. Vaiko motina, anot vaikų priežiūros tarnybos atstovų, „susiėmė“, lankė specialius kursus ir stengėsi susigrąžinti teises į vaiko auginimą. Tačiau MOPS atstovai teismui pateikė neigiamą atsakymą. Gavusi neigiamą atsakymą institucija atmetė motinos prašymą.

Vos po mėnesio teismas patenkino analogišką motinos prašymą ir grąžino jai vaiką. Teismo sprendimo dokumentai kol kas yra įslaptinti ir prieinami tik bylą tiriantiems pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA

Skandalas dėl socialinių darbuotojų veiklos

Šiuo metu yra aiškinamasi, kodėl antrojo posėdžio metu jau nebedalyvavo MOPS atstovai, kodėl jie nepateikė teismui apeliacijos dėl galimai netinkamo sprendimo.

Miestelio meras Karolis Sobczakas praėjusį penktadienį surengė spaudos konferenciją, kurioje pasistengė paaiškinti įvykio aplinkybes. Mat visuomenėje kilo milžiniškas pasipiktinimas dėl to, kad su alkoholiu ir narkotikais problemų turinčiai motinai buvo grąžintas kūdikis. Maža to, policija tvirtina, kad apie teismo sprendimą jie negavo jokios informacijos.

„Nėra nustatyta požymių, kad socialinė darbuotoja, kuri prižiūrėjo šią šeimą, būtų netinkamai atlikusi savo pareigas“, – tvirtino Alėckos meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, socialinė darbuotoja prižiūrėjo vaiką, motiną ir visą šeimą, „galima sakyti, kad nuo pirmosios gimimo dienos“. Jo teigimu, buvo palaikomas reguliarus stebėjimas ir ryšys su rizikos grupėje esančia šeima. „Mes negalime teigti, kad socialinė darbuotoja neatliko savo pareigų“, – pareiškė jis spaudos konferencijos metu.

Alėckos vicemerė Sylwia Wieloch žurnalistams pasakojo, kad biologinei motinai sugrąžinus Blanką nebuvo jokių požymių, kad vaikas galėtų būti išnaudojamas. Ataskaitose minima, kad vaikas atrodė prižiūrėtas, sveikas ir žaismingas, nebuvo jokių išnaudojimo ar smurto požymių.

Socialinė darbuotoja tvirtina vaiką pati laikiusi ant savo rankų likus vos savaitei iki tragedijos ir nepastebėjusi jokių išorinių požymių ar elgesio pakitimų. „Todėl mes negalime patvirtinti viešumoje pasirodžiusių kaltinimų, kad vaikas galėjo būti kankinamas ilgus mėnesius. Socialinė darbuotoja tai kategoriškai neigia“, – aiškino Alėckos meras.

REKLAMA

Skelbiama, kad prieš pat tragediją motina gavo didelę išmoką, kuri siekė apie 3 tūkst. zlotų (virš 700 eurų). Dalį jos išleido vaiko drabužėliams ir buto nuomai. Nėra žinoma, kur ji išleido likusias lėšas.

Žudiko paieškos

Kol kas taip pat nėra aišku, kam bus pateikti kaltinimai dėl nužudymo. Šiuo metu vienintelė oficialiai sulaikyta šioje byloje yra kūdikio motina, kuri neigia prisidėjusi prie mergaitės mirties. Pareigūnai tiria įvairias versijas.

„Fakt24“ rašoma, kad, likus kelioms valandoms iki mergaitės mirties, iš įtariamosios namų išėjo kažkoks vyras. Pasak jų, jis buvo nuolatinis lankytojas ir sugėrovas.

Pagrindiniu įtariamuoju buvęs Grzegorzas W., pasak jo advokato, yra visiškai palūžęs, „jam būtina psichologinė pagalba“.

REKLAMA

„Mano klientas yra siaubingos psichologinės būklės. Supraskite, kad jį apkaltino išprievartavus ir nužudžius savo paties dukrą. Jis yra palūžęs, labai sunkiai išgyveno sulaikymą“, – cituojamas advokatas „Fakt“.

Šio leidinio teigimu, vyras net nėra mergaitės biologinis tėvas – tiesiog palaikė ryšius su jos motina.

„Polsat News“ skelbia, kad yra dar vienas sulaikytasis – 50-metis mergaitės motinos draugas, – tačiau oficialiai ši informacija nebuvo patvirtinta.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų