REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išrinktasis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda prisiekė Lietuvai ir jos žmonėms. Pasaulyje pirmoji prezidento inauguracija pasaulyje vyko Niujorke 1789-ųjų balandžio 30-ąją. Griaudint artilerijos pabūklams ir skambant varpams George’as Washingtonas įėjo į pastatą, kuriame posėdžiavo Kongresas, ir, laikydamas kairę ranką ant Biblijos, pasakė priesaiką.

Išrinktasis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda prisiekė Lietuvai ir jos žmonėms. Pasaulyje pirmoji prezidento inauguracija pasaulyje vyko Niujorke 1789-ųjų balandžio 30-ąją. Griaudint artilerijos pabūklams ir skambant varpams George’as Washingtonas įėjo į pastatą, kuriame posėdžiavo Kongresas, ir, laikydamas kairę ranką ant Biblijos, pasakė priesaiką.

REKLAMA

„Aš iškilmingai prisiekiu, kad sąžiningai vykdysiu Jungtinių Valstijų prezidento pareigas ir visomis jėgomis palaikysiu, saugosiu ir ginsiu Jungtinių Valstijų Konstituciją“, – pareiškė G. Washingtonas. Šiuos žodžius nuo šiol kartoja visi JAV prezidentai.

JAV prezidento ir viceprezidento inauguracija tradiciškai vyksta atviroje erdvėje Vašingtone, priešais Kapitolijų; šventėje susirenka dešimtys tūkstančių žmonių. Norint atsidurti naujai išrinkto prezidento aplinkoje reikia gauti pakvietimą. Nuo 2009-ųjų įsigaliojo įstatymas, kuris numatė 100 tūkst. JAV dolerių baudą arba net įkalinimą už prekybą pakvietimais, kurie yra nemokami.

REKLAMA
REKLAMA

Inauguracijos šventė JAV vyksta visą dieną, o kartais ir kelias; ją palydi paradas, fejerverkai ir įvairūs pokyliai. Daugelis JAV prezidentų lankosi bažnyčioje savo inauguracijos dieną.

REKLAMA

Visus itin domina, ką savo kalboje pasakys būsimasis prezidentas. Pirmasis JAV prezidentas George’as Washingtonas nedaugžodžiavo – jo kalbą sudarė vos 135 žodžiai. Ir tai yra iki šiol pati trumpiausia inauguracijos kalba per visą JAV istoriją. Šią kalbą su kaupu kompensavo Williamas Harrisonas, kuris 1841-aisiais rėžė beveik 2 valandų prezidentinę kalbą (8,5 tūkst. žodžių). Likimas jo nepasigailėjo: šaltyje be kepurės ir palto inauguracijos metu užsibuvęs politikas susirgo plaučių uždegimu ir vos po keturių mėnesių numirė.

Viena žymiausių frazių iš inauguracijos kalbų per visą JAV prezidentų istoriją yra laikomi Johno Kennedy žodžiai: „Neklausk, ką tavo valstybė gali padaryti dėl tavęs. Paklausk, ką tu gali padaryti savo valstybės labui“. Kita frazė, kuri vėliau tapo itin mėgstama liaudyje priklauso Ronaldui Reaganui: „Dabartinėje krizėje valdžia – tai ne problemos sprendimas, valdžia ir yra problema“.

REKLAMA
REKLAMA

Barackas Obama 2013-ųjų inauguracijos metu neteisingai perskaitė priesaikos tekstą. Jau kitą dieną, savo kabinete, be kamerų ir žiniasklaidos, jis turėjo tekstą perskaityti iš naujo.

Iš tiesų tai JAV istorijoje per prezidento inauguracijas buvo užfiksuotas ne viena klaida:

– Pirmosios JAV prezidento inauguracijos metu orkestras sugrojo britų „Dieve, saugok karalienę“ himną. Tai buvo itin keista, nes JAV tik neseniai buvo išsikovojusi nepriklausomybę – atsiskyrė būtent nuo Britanijos imperijos.

– 1829 m. Andrew Jacksonui į Baltuosius Rūmus teko lipti per langą, nes minia sumaitojo jo palydą ir visiškai užblokavo įėjimą į vidų. Nuo tol išrinktuosius prezidentus pradėjo saugoti asmens sargybiniai, o jų kelias į Baltuosius Rūmus buvo atitveriamas. Ankstesnis prezidentas Thomas Jeffersonas dar gyveno ramesniais laikais ir į savo naująją darbovietę 1801-aisiais atėjo pėsčiomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– 1865-ųjų inauguracijos metu, antrąją kadenciją išsikovojęs Abraomas Linkolnas turėjo pasisveikinti su tūkstančiais žmonių ir paspausti 6 tūkst. rankų, kol pateko į vidų. Viceprezidentas Andrew Johnsonas išgarsėjo tuo, kad šventės metu buvo stipriai apgirtęs.

– JAV prezidentas Lyndonas Johnsonas 1963-iaisiais priesaiką davė prezidentiniame lėktuve, kuriuo skubiai išskrido į Vašingtoną po J. Kennedy nužudymo.

– Donaldas Trumpas 2017-aisiais prisiekė ranką padėjęs iškart ant dviejų Biblijų. Viena buvo dar Abraomo Linkolno, o kita – jo asmeninė. 

Inauguracijos tradicijos

Amerikiečių inauguracijos tradicija perėmė daugelis pasaulio šalių. Nors daugelyje jų prezidento inauguracijos data gali kisti, kai kurios turi nusistovėjusią nuolatinę sistemą – paprastai tai šalys, kuriose yra viceprezidento pareigos.

REKLAMA

Tokiose valstybėse netikėtai nutrūkus prezidento įgaliojimams, jo pareigas iki rinkimų užima viceprezidentas. Pavyzdžiui, Meksikoje prezidentas inauguruojamas gruodžio1-ąją, Brazilijoje – kovo 15-ąją, Kolumbijoje – rugpjūčio 7-ąją, o Vokietijoje – liepos 1-ąją.

Daugeliui Europos šalių pavyzdžiu tapo prancūziška inauguracijos sistema. Pastarojoje nėra Biblijos, o naujasis prezidentas nesako priesaikos. Baigiantis kadenciją prezidentas pasitinka savo išrinktąjį kolegą ant Eliziejaus rūmų laiptų ir „pusvalandukui“ užsidaro pabūti dviese. Tuo metu yra perduodama svarbiausių dokumentų informacija ir „branduolinis lagaminėlis“, vėliau pirmasis palieka rezidenciją kaip paprastas pilietis.

REKLAMA

Baigiasi ši ceremonija trumpa artilerijos pabūklų šūvių serija ir trumpa naujojo prezidento kalba.

Inauguracija Latvijoje: svečius pakvietė be vyrų ir žmonų

Liepos 8-ąją Latvijos parlamente įvyko ir šios šalies prezidento Egilo Letivo inauguracija, kurios metu naujai išrinktas prezidentas davė priesaiką. Ją, kaip ir anksčiau Barackui Obamai, teko kartoti dukart.

Latvijos Saeimo pirmininkė Inara Murniecė paprašė jo pakartoti priesaiką, nes pirmą sykį jis supainiojo žodžius: pabaigoje turėjo pasakyti „sąmoningai“ (lat. pēc apziņas), o ne „sąžiningai“ (lat. pēc sirdsapziņas). E. Letivas antrą sykį pakartojo priesaiką, šįkart jau sėkmingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Nacionalinėje bibliotekoje vykusiame inauguracijos renginyje dalyvavo keli šimtai kviestinių svečių. Šventėje dalyvavo buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, latvių politikai, medikai, verslo, kultūros ir religiniai veikėjai.

Prieš pat buvusio ilgamečio diplomato inauguraciją Latvijoje buvo kilęs skandalas, kuomet kviestiniai svečiai gavo pakvietimus 1-am asmeniui. Išimtys buvo padarytos tik kviestiniams buvusiems prezidentams, kurie atvyko su savo antrosiomis pusėmis. Latvijos prezidento kanceliarija aiškino, kad prezidentų žmonos „atliko svarbią oficialią funkciją“, todėl buvo pakviestos atvykti kartu.

Inauguracija Estijoje – be bažnyčios

2016-aisiais tapusi pirmąja naujųjų laikų Estijos prezidente moterimi Kersti Kaljulaid atsisakė vienos iš tradicinių ceremonijos dalių. Beveik 25 nepriklausomybės metus šalyje pirmą sykį buvo atsisakyta pamaldų bažnyčioje.

REKLAMA

Prezidente K. Kaljulaid tapo 2016-ųjų spalio 10-ąją. Tačiau apie tai, kad ji atsisakė bažnyčios paslaugų inauguracijos dieną žurnalistai sužinojo tik praėjus mėnesiui, apie tai prasitarus vietos evangelikų liuteronų bažnyčios atstovui.

Iki tol visi trys prezidentai „tradiciškai“ dalyvaudavo pamaldose savo inauguracijos dieną.

Evangelikų liuteronų bažnyčia dar bandė kreiptis į prezidento kanceliariją, siūlydami keisti pamaldų tvarką, esant poreikiui įtraukti ir kitų bažnyčių atstovus, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

Zelenskio inauguracijos metu pamiršo latvių prezidentą

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio inauguracijos metu vyko garbių užsienio svečių pristatymas. Parlamento pirmininkas iškilmingai pristatė atvykusias Estijos ir Lietuvos prezidentes, tačiau trumpam „pamiršo“ tarp Dalios Grybauskaitės ir Kersti Kaljulaid sėdėjusį tuometinį Latvijos vadovą Raimondą Vejonį.

REKLAMA

Inauguracijos vaizdo įraše matyti, kad yra pristatomos Baltijos šalių prezidentės, salėje joms skamba plojimai.

Tačiau kaimyninės Latvijos prezidento vardas taip ir nenuskambėjo, o svečius pristatinėjęs parlamento pirmininkas pradėjo vardinti kitus svečius, kurių užimamos pareigos yra žemesnės. Praėjus porai minučių priėjo kažkoks asmuo ir į ausį kažką tyliai pasakė.

Galimai, būtent jis perspėjo dėl skandalingo apsižiūrėjimo, nes netrukus R. Vejonis sulaukė progos gauti savo aplodismentų dozę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų