REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keli tūkstančiai gruzinų sekmadienį ketvirtą dieną iš eilės užplūdo sostinės gatves protestuoti prieš vyriausybę, smarkiai padidėjus įtampai tarp Tbilisio ir Maskvos.

Keli tūkstančiai gruzinų sekmadienį ketvirtą dieną iš eilės užplūdo sostinės gatves protestuoti prieš vyriausybę, smarkiai padidėjus įtampai tarp Tbilisio ir Maskvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Protestų banga Tbilisyje kilo po to, kai praėjusią savaitę vienas Rusijos Valstybės Dūmos deputatas kreipėsi į Sakartvelo parlamentą iš pirmininko tribūnos. Tai itin kontroversiškas žingsnis, turint galvoje po trumpo 2008 metų karo tarp Tbilisio ir Maskvos tvyrančią įtampą.

REKLAMA

Protestai greitai peraugo į platesnį judėjimą prieš milijardierių verslininką Bidziną Ivanišvilį, valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“ lyderį, laikomą vienu įtakingiausių žmonių šalyje.

Demonstrantai susirinko priešais parlamento rūmus ir užtvindė sostinės centre esantį Rustavelio prospektą, blokuodami eismą.

Protestuotojai laikė iškėlę plakatus su užrašais, smerkiančiais verslo magnatą B. Ivanišvilį ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Pastarasis, reaguodamas į protestus, uždraudė rusiškoms oro linijoms vykdyti skrydžius į Gruziją, o Gruzijos oro bendrovėms - skrydžius į Rusiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Nebevergausime Rusijai!“ – skelbė užrašas ant vieno iš plakatų.

Vidurnaktį protestuotojai, skanduodami „Atsistatydink!“, nužygiavo prie Gruzijos vyriausybės rūmų, apsuptų policijos kordonu.

Mojuodami raudonos ir baltos spalvų Sakartvelo vėliavomis, jie sugiedojo valstybės himną ir prieš išsiskirstydami pažadėjo pirmadienį 19 val. (18 val. Lietuvos laiku) vėl susirinkti į protesto akciją.

„Kova su putinizmu“

Sekmadienį prie B. Ivanišvilio namų ant kalvos viršūnės, nuo kurios atsiveria vaizdas į Tbilisį, budėjo dešimtys riaušių policijos pareigūnų, pranešė opoziciją palaikantis televizijos kanalas „Rustavi 2“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kremlius Tbilisį krečiančius protestus pavadino „rusofobiška provokacija“ ir nuo liepos 8 dienos sustabdė oro susisiekim su Gruzija. Daugelis rusų neigiamai įvertino šį V. Putino žingsnį.

Demonstrantai Tbilisyje tvirtino, kad jie nusistatę prieš V. Putiną, o ne eilinius rusus.

„Kovojame su putinizmu“, – sekmadienį mitinge sakė iškilus gruzinų rašytojas Laša Bugadzė.

„Neturime nieko prieš rusų tautą, nesame ksenofobai“, – kalbėjo jis.

Gruzijoje visuotiniai rinkimai turėtų vykti ateinančiais metais. Tačiau opozicija reikalauja rinkimų reformos ir pirmalaikių rinkimų, vildamasi pasinaudoti visuomenėje tvyrančiu nepasitenkinimu dėl valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“ nesugebėjimo įveikti ekonomikos sąstingio.

REKLAMA

Pirmadienį B. Ivanišvilis pareiškė, kad „Gruzijos svajonė“ sutinka, kad 2020 metais šalyje būtų surengti pirmalaikiai parlamento rinkimai taikant proporcinę rinkimų sistemą.

„Rinkimai įvyks taikant nulinį patekimo į parlamentą slenkstį. Tai reiškia, kad parlamente bus atstovaujama praktiškai visoms partijoms, palaikomoms rinkėjų“, – sakė B. Ivanišvilis.

Valdančiosios partijos lyderis pripažino, kad Sakartvelo visuomenė reikalauja permainų.

„Po visuomenės reikalavimų būtinai bus teisiniai padariniai. Turi būti nubausti tie, kas organizavo masinį smurto proveržį, taip pat tie, kas viršijo įgaliojimus panaudojant jėgą“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Opozicinės partijos kaltina B. Ivanišvilį „neoficialiu oligarchiniu valdymu“, griaunančiu valstybės institucijas, taip pat rinkimų klastojimu.

Pirmąją protestų dieną policijai panaudojus prieš demonstrantus ašarines dujas, gumines kulkas bei vandens patranką, buvo sužeista 160 protestuotojų ir 80 policininkų. Daugiau nei 300 asmenų buvo sulaikyti.

Žiniasklaida pranešė, kad keli protestuotojai, tarp jų 19-metė mergina, dėl guminių kulkų neteko regėjimo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų