REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė tyrėjų komanda trečiadienį paskelbė, kad pareikš kaltinimus nužudymu keturiems asmenims, siejamiems su 298 žmonių gyvybių pareikalavusiu oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimu virš Rytų Ukrainos.

Tarptautinė tyrėjų komanda trečiadienį paskelbė, kad pareikš kaltinimus nužudymu keturiems asmenims, siejamiems su 298 žmonių gyvybių pareikalavusiu oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimu virš Rytų Ukrainos.

REKLAMA

Nyderlandų vadovaujama komanda per spaudos konferenciją pranešė, kad dėl Malaizijos oro linijų orlaivio numušimo patrauks baudžiamojon atsakomybėn Rusijos piliečius Igorį Girkiną, Sergejų Dubinskį ir Olegą Pulatovą bei ukrainietį Leonidą Charčenką.

Aukų artimieji sakė sužinoję, jog tų asmenų teismas prasidės kitų metų kovą, tačiau veikiausiai jie gali būti teisiami už akių, nes Rusija neišduoda savo piliečių į užsienį persekiojimui.

Rusija įnirtingai neigia esanti kaip nors susijusi su MH17 numušimu, o I. Girkinas trečiadienį pareiškė, kad prie incidento neprisidėjo it separatistai Rytų Ukrainoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien išsiųsime tarptautinius arešto orderius pirmiesiems įtariamiesiems, kuriuos persekiosime. Jie taip pat bus įtraukti į nacionalinius ir tarptautinius ieškomų asmenų sąrašus“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė Nyderlandų nacionalinės policijos viršininkas Wilbertas Paulissenas.

REKLAMA

Nyderlandų prokuroras Fredas Westerbeke savo ruožtu sakė, kad šie „keturi asmenys laikomi atsakingais už mirtino ginklo, (raketos) BUK-TELAR įvežimą į Rytų Ukrainą“.

Nyderlandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų komanda (JIT) pernai gegužę priėjo prie išvados, kad raketa BUK-TELAR, kuria buvo numuštas reiso MH17 lėktuvas „Boeing 777“, buvo iš Rusijos 53-iosios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs laineris „Boeing 777“ 2014 metų liepos 17 dieną sudužo netoli prorusiškų Rytų Ukrainos separatistų bastiono Donecko. Žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės, įskaitant daug olandų.

REKLAMA
REKLAMA

Lėktuvo nuolaužos išsibarstė didžiulėje teritorijoje, o dėl incidento Maskvos ir Vakarų santykiai, jau įtempti dėl konflikto Rytų Ukrainoje, dar labiau pašlijo.

„Esu patenkinta“

Prokurorai nurodė, kad I. Girkinas yra buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pulkininkas, vadovavęs apsišaukėliškos Rytų Ukrainos separatistinės administracijos gynybos ministerijai.

S. Dubinskis yra dirbęs Rusijos karinėje žvalgyboje GRU, O. Pulatovas yra buvęs Rusijos elitinių specialiųjų pajėgų (specnazo) karys, o L. Charčenka – Ukrainos separatistas.

Per konferenciją buvo paleistos kelios telefoninių pokalbių ištraukos, prokurorų teigimu, įrodančios, kad keturi minėti asmenys yra susiję su orlaivio numušimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žuvusiųjų per katastrofą artimieji teigiamai įvertino žinią apie tai, kad įtariamiesiems bus pareikšti kaltinimai.

„Tai – pradžia. Esu patenkinta. – žurnalistams sakė Silene Fredriksz (Silenė Fredriks), kurios sūnus ir marti žuvo per minėtą katastrofą. – Esu laiminga, kad teismas pagaliau prasidės ir kad (įtariamųjų) pavardės buvo paskelbtos.“

Paklausta, ar kaltina ką nors asmeniškai dėl tos nelaimės, S. Fredriksz atsakė: „Poną (Rusijos prezidentą Vladimirą) Putiną. Nes jis padarė tai įmanomu. Jis sukūrė situaciją. Jis yra pagrindinis atsakingas asmuo.“

I. Girkinas, dar vadinamas Igoriu Strelkovu, paneigė, kad prie MH17 numušimo prisidėjo Rytų Ukrainos separatistai.

REKLAMA

„Galiu tik pasakyti, kad separatistai nenumušė „Boeingo“, – sakė jis Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“.

Rusija savo ruožtu trečiadienį skundėsi, kad buvo pašalinta iš tyrimo, nors „aktyviai“ bandė jame dalyvauti.

„Žinote mūsų požiūrį į šį tyrimą. Rusija neturėjo galimybės jame dalyvauti, nors rodė iniciatyvą nuo... pat pirmųjų dienų po šios tragedijos“, – žurnalistams sakė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Tyrėjai „laiko Rusiją atsakinga“

Ataką nagrinėjanti Jungtinė tyrėjų grupė (JIT) yra sudaryta iš Australijos, Belgijos, Malaizijos, Nyderlandų ir Ukrainos atstovų.

Nyderlandai ir Australija pernai gegužę sakė oficialiai „laikančios Rusiją atsakinga“ už šią nelaimę, kai buvo paskelbtos išvados apie lėktuvą numušusios raketos kilmę. Tarp žuvusių keleivių buvo 196 Olandijos ir 38 Australijos piliečiai.

REKLAMA

Teismas veikiausiai vyks Nyderlanduose, nes per nelaimę žuvo daugiausia šios šalies piliečių.

„Praėjus penkeriems metams, pagaliau aišku, kad teisingumas bus pasiektas. Tai labai svarbu (aukų) artimiesiems“, – naujienų agentūrai AFP sakė olandų aukų asociacijos pirmininkas Pietas Ploegas, per tą nelaimę netekęs trijų šeimos narių.

Rusija neigia

JIT pernai paskelbė, kad MH17 lėktuvas buvo numuštas raketa, paleista iš komplekso „Buk“, priklausančio Kurske laikomos 53-osios oro erdvės gynybos brigadai.

Tyrėjai parodė vaizdo įrašų ir kompiuterinės animacijos vaizdų, vaizduojančių „Buk“ raketų leidimo įrenginio kelionę iš Kursko į Ukrainos rytinį regioną, remiantis socialiniuose tinkluose paskelbtais vaizdo įrašais, sulygintais su platformos „Google Maps“ informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai sakė taip pat nustatę „pirštų atspaudų“ – septynis išskirtinius požymius, būdingus šiam konkrečiam „Buk“ kompleksui, įskaitant įrenginio karinį numerį.

Rusija praeitais metais tvirtino, kad raketa buvo paleista Kijevo pajėgų. Anot Maskvos, ji į Ukrainą pateko dar Sovietų Sąjungos laikais ir nebuvo grąžinta Rusijai.

Nyderlandai sakė išnagrinėsiantys šią informaciją, bet pridūrė, kad ankstesni Rusijos tvirtinimai, pavyzdžiui, apie ukrainiečių karinį lėktuvą, esą fiksuotą radarų netoli „Malaysia Airlines“ lainerio, buvo neteisingi.

Įtampa tarp Maskvos ir Hagos dar labiau padidėjo, olandams išsiuntus keturis numanomus rusų šnipus, esą mėginusius įsilaužti į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) kompiuterines sistemas Nyderlanduose.

REKLAMA

Karas Rytų Ukrainoje ir MH17 katastrofa vis dar neigiamai veikia Rusijos ir Vakarų santykius.

Nuo 2014 metų per šį konfliktą žuvo apie 13 tūkst. žmonių. Ginkluota konfrontacija tarp Kijevo vyriausybės ir Kremliaus remiamų separatistų prasidėjo po anksčiau 2014 metais įvykusios provakarietiškos revoliucijos, nuvertusios prorusišką Ukrainos prezidentą, ir Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Kijevas ir jį remiančios Vakarų šalys kaltina Rusiją siunčiant separatistams karių ir ginklų. Maskva šiuos kaltinimus neigia, nors esama tokius veiksmus patvirtinančių įrodymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų