REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė tyrėjų grupė trečiadienį turėtų pareikšti kaltinimus keliems įtariamiesiems dėl 2014 metais įvykusio Malaizijos lainerio numušimo virš Rytų Ukrainos ir visų 298 jame buvusių žmonių žūties.

Tarptautinė tyrėjų grupė trečiadienį turėtų pareikšti kaltinimus keliems įtariamiesiems dėl 2014 metais įvykusio Malaizijos lainerio numušimo virš Rytų Ukrainos ir visų 298 jame buvusių žmonių žūties.

REKLAMA

Olandų vadovaujama tyrimo grupė pirmiausiai informuos aukų artimuosius, o vėliau surengs spaudos konferenciją, per kurią pristatys „pažangą atliekant baudžiamąjį tyrimą“ dėl bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio „Boeing 777“ numušimo.

Šis proveržis įvyks praėjus beveik metams po tyrėjų pranešimo, kad kad lėktuvą numušusi raketa „Buk“ priklausė Rusijos kariuomenės brigadai, dislokuotai pietvakariniame Kursko mieste.

Lėktuvas, 2014 metų liepos 17 dieną skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą buvo susprogdintas ore virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytuose.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Olena Zerkal antradienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad kaltinimai dėl MH17 katastrofos bus pareikšti keturiems asmenims, tarp kurių esama aukšto rango Rusijos kariškių.

REKLAMA

„Bus paskelbti vardai. Bus iškelti kaltinimai“, – sakė O. Zerkal ir pridūrė, kad Nyderlandų teismas tuomet „pradės darbą šiai bylai svarstyti“.

O. Zerkal pridūrė, kad tokių ginklų kaip oro erdvės gynybos raketų kompleksas „Buk“ perdavimas „nebūtų įmanomas be [Rusijos] aukščiausių kariuomenės vadų leidimo“. Ji pažymėjo, kad šiame procese neabejotinai dalyvavo daugiau asmenų negu tie, kurių vardai bus paskelbti.

„Pirmasis žingsnis teismo link“

Ataką nagrinėjanti Jungtinė tyrėjų grupė (JIT), sudaryta iš Australijos, Belgijos, Malaizijos, Nyderlandų ir Ukrainos atstovų, atsisakė patvirtinti, kad pareikš kaltinimus.

REKLAMA
REKLAMA

Nyderlandai ir Australija pernai gegužę sakė oficialiai „laikančios Rusiją atsakinga“ už šią nelaimę, kai buvo paskelbtos išvados apie lėktuvą numušusios raketos kilmę. Tarp žuvusių keleivių buvo 196 Olandijos ir 38 Australijos piliečiai.

Maskva bet kokį savo vaidmenį įnirtingai neigia.

Olandų transliuotojas RTL, remdamasis neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad įtariamieji gali būti teisiami už akių, nes Rusija neišduoda teisti savo piliečių.

„Tikiuosi, bus svarbios naujos informacijos. Tai reiškia, kad tyrimas daro pažangą“, – sakė olandų aukų asociacijos pirmininkas Pietas Ploegas, kurio žodžius penktadienį citavo transliuotojas NOS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai pirmasis žingsnis teismo link“, – pridūrė jis.

Tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „Bellingcat“ atskirai pranešė trečiadienį įvardysiantis „asmenis, susijusius su MH17 numušimu“. Pranešime sakoma, kad tai bus padaryta „visiškai nepriklausomai ir atskirai nuo JIT tyrimo“.

Rusija neigia

JIT pernai paskelbė, kad MH17 lėktuvas buvo numuštas raketa, paleista iš komplekso „Buk“, priklausančio Kurske laikomos 53-osios oro erdvės gynybos brigadai, bet pridūrė, kad įtariamųjų dar nenustatė.

Tyrėjai parodė vaizdo įrašų ir kompiuterinės animacijos vaizdų, vaizduojančių „Buk“ raketų leidimo įrenginio kelionę iš Kursko į Ukrainos rytinį regioną, remiantis socialiniuose tinkluose paskelbtais vaizdo įrašais, sulygintais su platformos „Google Maps“ informacija.

REKLAMA

Tyrėjai sakė taip pat nustatę „pirštų atspaudų“ – septynis išskirtinius požymius, būdingus šiam konkrečiam „Buk“ kompleksui, įskaitant įrenginio karinį numerį.

Rusija praeitais metais tvirtino, kad raketa buvo paleista Kijevo pajėgų. Anot Maskvos, ji į Ukrainą pateko dar Sovietų Sąjungos laikais ir nebuvo grąžinta Rusijai.

Nyderlandai sakė išnagrinėsiantys šią informaciją, bet pridūrė, kad ankstesni Rusijos tvirtinimai, pavyzdžiui, apie ukrainiečių karinį lėktuvą, esą fiksuotą radarų netoli „Malaysia Airlines“ lainerio, buvo neteisingi.

Įtampa tarp Maskvos ir Hagos dar labiau padidėjo, olandams išsiuntus keturis numanomus rusų šnipus, esą mėginusius įsilaužti į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) kompiuterines sistemas Nyderlanduose.

REKLAMA

Karas Rytų Ukrainoje ir MH17 katastrofa vis dar neigiamai veikia Rusijos ir Vakarų santykius.

Nuo 2014 metų per šį konfliktą žuvo apie 13 tūkst. žmonių. Ginkluota konfrontacija tarp Kijevo vyriausybės ir Kremliaus remiamų separatistų prasidėjo po anksčiau 2014 metais įvykusios provakarietiškos revoliucijos, nuvertusios prorusišką Ukrainos prezidentą, ir Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Kijevas ir jį remiančios Vakarų šalys kaltina Rusiją siunčiant separatistams karių ir ginklų. Maskva šiuos kaltinimus neigia, nors esama tokius veiksmus patvirtinančių įrodymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų