REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šioje šalyje siaučia nusikalstamos gaujos, kurios garsėja visame pasaulyje. Salvadoras yra pripažintas pačia pavojingiausia šalimi, kuri nėra karo zonoje – ten kiekviena diena yra nuolatinė kova už išgyvenimą. Kai kurios moterys, patekusios vietos gaujoms į rankas, tampa jų įrankiais ir „uždirba pinigus“ iš draudimo išmokų.

Šioje šalyje siaučia nusikalstamos gaujos, kurios garsėja visame pasaulyje. Salvadoras yra pripažintas pačia pavojingiausia šalimi, kuri nėra karo zonoje – ten kiekviena diena yra nuolatinė kova už išgyvenimą. Kai kurios moterys, patekusios vietos gaujoms į rankas, tampa jų įrankiais ir „uždirba pinigus“ iš draudimo išmokų.

REKLAMA

„Artimiausiu metu tu tapsi našle ir tau teks su šiuo vaidmeniu susigyventi“, – tokią frazę dažnai išgirsta moterys, pagrobtos Salvadoro nusikaltėlių sindikatų. Joms tai reiškia naujos košmariškos istorijos etapo pradžią, rašoma BBC.

Schema paprasta: moterys yra ištekinamos už nieko neįtariančių nepažįstamų vyrų, kurie apsidžiaugia gavę į žmonas puikią šeimininkę. Vėliau gaujos nariai šaltakraujiškai nužudo šių moterų vyrus ir pasiimą iš jų gautas draudimo išmokas.

Šių metų gegužės 17-ąją įvyko istorinis įvykis – septynis vienos iš galingiausių šalyje nusikalstamos struktūros „Mara Salvatrucha“ (kitaip dar vadinamos „MS-13“) narius nuteisė 15-30 metų kalėjimo už „prievartinį ištekinimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vietos pareigūnų, anksčiau teisėsauga nefiksavo tokių nusikaltimų. Tai yra pirmasis toks atvejis ne tik pačiame Salvadore, tačiau ir visoje Centrinėje Amerikoje.

REKLAMA

„Tu turėsi verkti!“

Prieš dvejus metus prokuratūrai pavyko iškelti tokią bylą, kuomet teisėsaugininkams į rankas pakliuvo jauna mergina, kuri pabėgo iš „Mara Salvatrucha“ rankų.

Mergina iš kaimo gyvenvietės (jos tikrojo vardo teisėsauga neskelbia, tačiau ji pavadinta Monika) nusprendė vykti į sostinę San Salvadorą – suviliojo moters skelbimas, ieškantis namų tvarkytojos.

Tačiau laimė truko vos tris savaites. Ją netrukus perkėlė į kitą vietą, o ten vienas vyras jai tiesiai šviesiai pasakė – nevykdysi, kas pasakyta ir tavo artimieji mirs.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis reikalavimas: reikėjo ištekėti už jai nepažįstamo vyro. „Merginai atsisakius, ji buvo sumušta, žeminama, patyrė psichologinę ir seksualinę prievartą“, – cituojama vietos kriminalinės policijos atstovė Mundo Violeta Oliveras.

„Jaunikiams“ tuo metu buvo žadama, kad jų sutuoktinės turi JAV imigracinę vizą, kuri leistų pasiimti kartu ir sutuoktinį.

Po vestuvių moters užduotis buvo viena – įkalbėti savo sutuoktinį apdrausti savo gyvybę banke, kad jų santuoka būtų pilnaverte. Tai neturėjo būti sudėtinga, nes daugelis vyrų vesdavo moteris siekiant išvykti kartu į JAV, o gyvybės draudimas galėjo pasirodyti visai logiška reikalingų surinkti pažymų dalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus 3-4 savaitėms vyras būdavo nužudomas. Tuomet moterys privalėdavo vykti į laidotuves ir kartu su visomis giminėmis raudoti taip, lyg širdis plyštų iš širdgėlos. Merginos būdavo perspėjamos, kad yra stebimos, todėl privalo elgtis itin realistiškai. Banditai norėjo apsidrausti, kad niekas nesumaišys jiems gauti išmoką.

„Tu turi elgtis kaip žmona, tu privalai verkti!” – pasakojo jai perduotas instrukcijas viena iš „juodųjų našlių“.

Savo kaltės gaujos nariai nepripažino. Viena iš numanomų „juodųjų našlių“ lyderių – Esmeralda Flores – tvirtino, kad ją tariamai šantažavo, o Moniką jai pakišo policija, norinti suversti ant jos atsakomybę už įvykdytas žmogžudystes.

REKLAMA

100 tūkst. dolerių draudimas

Po savo vyrų mirčių „juodosios našlės“ turėjo iš draudimo bendrovių gauti ir išgryninti 15-30 tūkst. dolerių siekiančias išmokas. Moteris prieš tai „parengdavo“ banditų samdomi advokatai.

„Išėjus iš banko jos pinigus perduodavo banditams, kurie laukdavo netoliese. Daugelis jų važinėja motociklais. Kartais jos perduodavo pinigus tiesiogiai vienam iš gaujos vadeivų“, – pasakojo Violeta Oliveras. Policijos atstovė taip pat yra tikra, kad pinigai galų gale patekdavo į bendrą Mara Salvatucha iždą.

Prokuratūros duomenimis, „Juodosios našlėms“ pavyko užsidirbti daugiau nei 100 tūkst. dolerių, dalis jų buvo išleista naujų aukų paieškai.

REKLAMA

„Gauja nuomojosi prašmatnius automobilius, kuriais vadeiva (E. Flores) važinėjo po barus, pažindinosi su vyrais ir pradėdavo su jais romantinius ryšius. Vėliau ji savo naujajam „mylimajam“ pasakodavo, kad turi vieną giminaitę, kuri yra pasirengusi fiktyviai už jo ištekėti, kad tokiu būdu jie galėtų kartu išvykti į JAV. Daug vyrų neįžvelgdavo čia jokios klastos“, – pasakojo nusikaltėlių veikimo schemą V. Oliveras.

Įkaitė, kuriai pavyko pabėgti, sugebėjo pareigūnams nurodyti tikslų gaujos buvimo adresą. Vėliau policija suėmė pirmuosius įtariamuosius, o iš jų namų buvo išlaisvintos dar kelios moterys.

Dėl jų parodymų buvo nustatytos dar dvi aukos, kurių nužudymo bylos bus iš naujo nagrinėjamos šių metų pabaigoje. Tačiau bendras „juodųjų našlių“ aukų skaičius gali būti daug didesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Oliveras teigimu, išgelbėtos moterys pasakojo ir apie kitas įkaites, kurias banditai nužudė gavę pinigus iš draudimo bendrovių, todėl tyrimas yra tęsiamas.

Išnaudojamos moterys

V. Oliveras vadovaujamas prokuratūros padalinys nuo pat 2016-ųjų kasmet registruoja nuo 50 iki 60 žmonių pagrobimų Salvadore. Vien šiais metais jau pagrobta 40 žmonių. Pagrindinis tokių pagrobimų tikslas – seksualinė eksploatacija, tačiau kartais pagrobtuosius naudoja ir kaip nemokamą darbo jėgą.

Tačiau priverstinis ištekinimas atsirado tik visai neseniai, o tai rodo, kad nusikalstamos grupuotės pamažu bando keisti veiklą ir ieškoti naujų būdų užsidirbti, mano prokuratūros atstovė.

REKLAMA

Moterys nusikalstamoje aplinkoje yra išnaudojamos ir kitais būdais: prižiūri į kalėjimą patekusių gaujos narių vaikus, arba kaip seksualinės vergės, kurios privalo „lankyti“ kalėjimuose atsidūrusius nusikaltėlius. Kai kuriais atvejais jas vertė tekėti už banditų, nes valdžia leidžia pataisos kolonijose lankytis tik nuteistųjų žmonoms.

Didžiausias iššūkis, anot V. Oliveras, valdžiai yra suteikti prieglobstį tiems asmenims, kurie išdrįsta liudyti prieš „Mara Salvatrucha“. „Juodųjų našlių“ bylos liudininkėms buvo suteikta vieta pragyvenimui.

Prokuratūra net svarsto galimybę išsiųsti tas moteris į kitas valstybes, kur jos galėtų pradėti naują gyvenimą, nes pačiame Salvadore yra labai sunku rasti tokių vietų, kurių nekontroliuotų ilgai siekiantys „Mara Salvatrucha“ čiuptuvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų