REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienos didžiausių pasaulio bendrovių susivienijo tam, kad sukurtų savo virtualią valiutą, kuri ateityje turėtų tapti naujais „pasauliniais“ pinigais ir konkurencinėje kovoje nugalėti JAV dolerį.

Vienos didžiausių pasaulio bendrovių susivienijo tam, kad sukurtų savo virtualią valiutą, kuri ateityje turėtų tapti naujais „pasauliniais“ pinigais ir konkurencinėje kovoje nugalėti JAV dolerį.

REKLAMA

„Libra“ yra kuriamas 28 bendrovių, tarp kurių bus „PayPal“, „Mastercard“ ir „Visa“, o paleista ji bus „Facebook“ programose „WhatsApp“, „Messenger“ ir kitose. Žmonės galės savo telefonais perversti pinigų kitiems ar gauti į savo sąskaitas, rašoma „The Independent“.

„Technologijų dėka viskas tapo lengviau prieinama, išskyrus pinigus, - skelbiama kriptovaliutos Libra pristatyme. – 1,7 mlrd. Nesinaudoja bankų paslaugomis. Tai yra 31 proc. pasaulinės populiacijos. Tiems, kurie turi prieigą, pavedimų greitis yra lėtas. Paprasčiausias tarptautinis pavedimas užima nuo 3 iki 5 darbo dienų ir daug kainuoja“.

 Libra kūrėjai tvirtina išspręsiantys tradicinės valiutos problemas, o taip pat nekartos tų pačių klaidų, kurios neleido bitkoinams ar kitoms kriptovaliutoms pasiekti masinio vartojimo. Pagrindinis libra tikslas – žmonių lėšų saugumas ir minimalios transakcijų išlaidos.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ atstovas Davidas Marcusas tvirtino, kad naujosios kriptovaliutos misija yra sukurti „paprastą globalią valiutą ir finansinę infrastruktūrą, kuri įgalins veikti milijardus žmonių“.

REKLAMA

Prie jau minėtų bendrovių iniciatyvos prisijungia ir tokios technologijų gigantės kaip „ebay“, „Vodafone“, „Uber“ ar „Spotify“. Pačios valiutos sukūrimo idėja priklauso „Facebook“, tačiau visi, sumokėję numatytą įstojimo mokestį, gali prisidėti prie „Libra“ valdymo.

Planuojama valiutos naudojimo pradžia – 2020-ųjų pirmasis pusmetis. Šiuo metu galima užsiregistruoti puslapyje calibra.com ir laukti, kuomet „Facebook“ paleis savo valiutos „skaitmeninę piniginę“, kuri vadinasi „Calibra“.

 Visiška kontrolė ir duomenų saugumas

„The Independent“ cituojama kriptovaliutos keityklos „Luno“ parengta ataskaita, kurioje naujoji „Facebook“ kriptovaliuta yra įvardijama kaip galinti pakeisti ne tik bitkoinus, tačiau ir JAV dolerį. „Pinigų ateities“ apklausoje buvo nustatyta, kad besivystančios rinkos greičiau perimtų tokią valiutą kaip libra, negu išsivysčiusios šalys. „Luno“ vadovo Marcus Swanepoelio teigimu, jeigu kriptovaliuta galės užtikrinti saugumą ir pigesnį keitimą, negu dabar egzistuojančios sistemos, tai ji ir bus naudojama“.

REKLAMA
REKLAMA

Apie naująją kriptovaliutą garsiai kalbama jau nuo 2018-ųjų pradžios, kuomet „Facebook“ įkūrė savo „blockchain“ skyrių. Daugiau nei 2 mlrd. „Facebook“ vartotojų programėlių visame pasaulyje daugelį paskatino teigti, kad libra turi galimybių tapti pirmaujančia kriptovaliuta, tačiau kiti kritikuoja galimus motyvus, kurie slypi už šios iniciatyvos, rašoma „The Independent“. Skirtingai, nei bitkoinai, libra yra pririšta prie valiutų, ji turės savo rezervo fondą, į kurį jau suneštos įkūrėjų lėšos. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl žmonės kritikavo kriptovaliutas – jos neturėjo garantijų, kad lėšos „nesudegs“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kriptovaliutų ekspertas Philas Chenas kritikuoja tokį „Facebook“ galių didinimą. Ypač tuo metu, kai ši bendrovė sulaukia vis daugiau kritikos dėl asmeninių duomenų saugumo spragų. Eksperto teigimu, tai bus tik dar labiau totalią feisbuko duomenų kontrolę sustiprinsiantis žingsnis. „Jeigu jūs buvote sunerimę, kad „Facebook“ žino per daug ar turi per daug prieigos prie jūsų asmeninių duomenų... tai ši globali valiuta yra labiausiai invazinė ir pavojinga sekimo forma, kurią jie iki šiol buvo sukūrę“, - pareiškė Ph. Chenas „The Independent“.

„Jeigu tai bus paleista ir prigis pasaulyje, mes susidursime su tuo, kad „Facebook“ didžiausių pasaulio bendrovių dešimtuke išliks dar artimiausius 100 metų. Jai visiškai priklausys klientų duomenys, nuo socialinių kreivių iki kiekvienos „Facebook“, „WhatsApp“ ar „Instagram“ užfiksuotos transakcijos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų