REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pretendentai, siekiantys perimti Jungtinės Karalystės ministro pirmininko postą, per sekmadienį vykusius pirmuosius debatus ginčijosi dėl „Brexit“ strategijos, bet kampanijos favoritu laikomas Borisas Johnsonas šiose diskusijose nedalyvavo.

Pretendentai, siekiantys perimti Jungtinės Karalystės ministro pirmininko postą, per sekmadienį vykusius pirmuosius debatus ginčijosi dėl „Brexit“ strategijos, bet kampanijos favoritu laikomas Borisas Johnsonas šiose diskusijose nedalyvavo.

REKLAMA

Televizijos „Channel 4“ rodytuose 1,5 val. trukmės debatuose dalyvavo penki kandidatas, tačiau tribūna, skirta buvusiam užsienio reikalų sekretoriui ir Londono merui B. Johnsonui, liko tuščia.

Pasisakymų tonas kai kada būdavo piktokas, o keturi iš penkių kandidatų sakė, kad siektų iš naujo derėtis dėl išstojimo iš Europos Sąjungos sutarties, pernai suderėtos su Briuseliu, sąlygų, nors Bendrijos lyderiai tokią galimybę ne kartą atmetė.

Penktasis dalyvis – tarptautinės plėtros sekretorius Rory Stewartas – sakė, kad toliau mėgintų įtikinti priimti dabartinį susitarimą, nors parlamentas jį šiemet jau triskart atmetė, o šis procesas privertė atsistatydinti dabartinę premjerę Theresą May.

REKLAMA
REKLAMA

R. Stewartas šiuo metu yra savosios Konservatorių partijos parlamentarų mažiausią paramą turintis kandidatas, bet jis organizavo stiprią kampaniją per socialinius tinklus, apeliuodamas į skirtingų partijų centristinių pažiūrų rinkėjus.

REKLAMA

Jis ne kartą ragino kitus pretendentus pateikti detalių apie savuosius „Brexit“ planus ir kaltino juos „mačizmu“, o už savo komentarus pelnė studijoje buvusių klausytojų plojimo.

Užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, per 2016 metų „Brexit“ referendumo kampaniją agitavęs už Britanijos pasilikimą ES, bet dabar palaikantis „Brexit“, irgi stengėsi išlaikyti taikingą toną.

Išstojimas be sutarties – „itin žalingas“

Keturi kandidatai, išskyrus R. Stewartą, sakė, kad būtų linkę iki dabar nustatyto galutinio termino, spalio 31-osios, išvesti Britaniją iš ES be „skyrybų sutarties“. B. Johnsonas taip pat yra sakęs, kad „Brexit“ privalo įvykti „su sutartimi arba be jos“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau R. Stewartas pažymėjo, kad „Brexit“ be sutarties būtų „itin žalingas“, o mėginimas rizikuoti tokia galimybe, kad būtų galima užsitikrinti Briuselio nuolaidų, yra „nesąmonė“.

Buvęs „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas, atsistatydinęs iš vyriausybės protestuodamas prieš vyriausybės kompromisus su Briuseliu, žengė dar toliau negu kiti – jis neatmetė galimybės suspenduoti parlamentą, jeigu to reikėtų sutrukdyti parlamentarų pastangoms blokuoti išstojimą be sutarties.

„Esu vienintelis kandidatas, įsipareigojęs bet kokiu atveju išstoti iki spalio pabaigos“, – pabrėžė D. Raabas.

Kitas kandidatas, aplinkos sekretorius Michaelas Gove'as, atsakė: „Neišvesiu Britanijos iš Europos Sąjungos prieš parlamento valią.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas savo ruožtu pareiškė: „Demokratija neįgyvendinama darkant demokratiją.“

Per debatus taip pat buvo atkreiptas dėmesys į kandidatų praeitį.

S. Javidas, į Britaniją imigravusio pakistaniečio krautuvininko sūnus, ne kartą paminėjo savo kuklią kilmę, sakydamas, kad nepriklauso Konservatorių partijos „grietinėlei“, todėl galėtų būti „pasiuntiniu, kuris sugebėtų kreiptis į visą šalį“.

Debatų vedėjas Krishnanas Guru-Murthy spaudė dalyvius atsakyti į kai kuriuos kontroversiškus klausimus, iškilusius per šią kampaniją, pavyzdžiui, apie M. Gove'o prisipažinimą, kad jis anksčiau vartodavęs kokainą, D. Raabo kritiką feminizmui arba R. Stewarto nuomonių kaitaliojimą.

REKLAMA

B. Johnsonas tebepirmauja

Visi varžovai negailėjo kritikos B. Johnsonui, kad jis duoda mažai interviu ir vengia viešų pasirodymų.

Tačiau jis pats tvirtina, kad atviri konservatorių kandidatų ginčai gali duoti nepageidaujamų rezultatų.

Konservatoriai parlamentarai nuo antradienio kelis kartus balsuos, kad liktų tik du didžiausią palaikymą turintys kandidatai. Vėliau 160 tūkst. paprastų Konservatorių partijos narių išrinks laimėtoją balsuodami paštu.

Partijos lyderio rinkimų nugalėtojas automatiškai taps naujuoju Britanijos premjeru. Jo vardas turėtų paaiškėti savaitę, prasidedančią liepos 22-ąją.

B. Johnsonas per praeitą savaitę vykusį pirmąjį balsavimą gavo daugiausiai – 114 – balsų. Už J. Huntą tuo metu balsavo 43, o už M. Gove'ą – 37 įstatymų leidėjai.

D. Raabas gavo 27, S. Javidas – 23, o R. Stewartas – 19 balsų.

Antradienį išlikusieji kandidatai tą pačią dieną dalyvaus visuomeninio transliuotojo BBC organizuojamuose televizijos debatuose. B. Johnsonas pažadėjo juose dalyvauti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų