REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Maskvos centre daugiau nei 1 tūkst. žmonių dalyvavo protesto akcijoje, 200 jų buvo sulaikyti, trečiadienį naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė sostinės policija.

 

„Apie 1 200 žmonių dalyvavo nesuderintame viešajame renginyje. Už padarytus administracinių teisės pažeidimus... buvo sulaikyti daugiau nei 200 žmonių“, – pranešė sostinės atstovai.

Nesankcionuotas mitingas buvo sumanytas siekiant, kad būtų išlaisvintas nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistas Ivanas Golunovas, praėjusią savaitę sulaikytas dėl su narkotikais susijusių kaltinimų. Vis dėlto antradienio vakarą žurnalistas buvo paleistas į laisvę.

„Meduzos“ žurnalistas I. Golunovas buvo suimtas praeitą savaitę ir apkaltintas mėginimu parduoti „didelį kiekį“ narkotikų, vėliau jam buvo skirtas namų areštas, bet jo šalininkai tvirtino, kad iškelti kaltinimai buvo išgalvoti, siekiant nubausti reporterį už jo tiriamąjį darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį I. Golunovas buvo paleistas iš areštinės, o jam iškelti kaltinimai buvo panaikinti kaip neįrodyti.

Kritikai vadino šią bylą teisėsaugos institucijų nebaudžiamumo ir korupcijos pavyzdžiu.

Eitynės Maskvos centre prasidėjo apie 12 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Policininkai prašė nesankcionuotų eitynių dalyvių išsiskirstyti, „netrukdyti piliečiams praeiti“. Šie savo ruožtu skandavo „gėda“ ir „sustabdykite policijos terorą“.

REKLAMA

Kai kurie protestuotojai vilkėjo marškinėlius su I. Golunovą palaikančiais užrašais. Vienas aktyvistų prie policijos mašinos laikė iškėlęs plakatą su užrašu: „Aš esu Ivanas Golunovas“.

Rusijos žmogaus teisių tarybos narys, žurnalistas Nikolajus Svanidzė taip pat informavo, kad per akciją buvo suimti per 100 žmonių, tarp jų – žurnalistai.

N. Svanidzė ir keli jo kolegos yra Maskvos centre, kur stebi akcijos eigą.

„Man susidarė toks įspūdis, kad taip, (yra sulaikytų žurnalistų), nes matėme, jog buvo sulaikytas kažkas su kameromis, o kažkas pasakė, kad jis dirba (naujienų portale) „Vesti.ru“, kai jis buvo velkamas“, – sakė jis „Interfax“.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalisto nuomone, saugumo pareigūnai veikia korektiškai.

„Mano akivaizdoje per garsų ryšį – tiesiog stovėjau šalia policininko – buvo perduotas įsakas nesant dideliam poreikiui nesulaikyti moterų“, – teigė Žmogaus teisų tarybos narys.

„Taigi, apskritai... viskas yra gana korektiška. Yra viltis, kad (sulaikytieji) bus gana greitai paleisti, bet tai dar pamatysim“, – reziumavo N. Svanidzė.

Kaip „Interfax“ pranešė laikraščio „Vedomosti“ vyriausiasis redaktorius Ilja Bulavinovas, protesto metu buvo sulaikytas šio leidinio korespondentas Vitalijus Petlevojus.

Radijas „Echo Moskvy“ taip pat paskelbė, kad buvo sulaikyta jo darbuotoja – Jevgenija Snegova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot vieno „Interfax“ korespondento, tarp sulaikytųjų buvo keli nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ reporteriai, kuriuos policija netrukus paleido.

Maskvos centre tebėra daug aktyvistų, o gausios policijos pajėgos stabdo žmones ir pradėjo blokuoti gatves. „Interfax“ žiniomis, viename miesto rajone buvo suimti ne mažiau kaip aštuoni žmonės.

Kaip pranešė vienas naujienų agentūros korespondentas, tarp trečiadienį sulaikytų asmenų yra ir Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas.

Kad opozicionierius sulaikytas, patvirtino ir jo atstovė spaudai Kira Jarmyš.

I. Golunovo areštas išprovokavo visuomenės pasipiktinimo bangą ir beprecedentį solidarumą. Trijų didžiųjų Rusijos laikraščių pirmadienio numeriai išėjo identiškais pirmaisiais puslapiais, kuriuose didžiulėmis raidėmis buvo parašyta: „Aš esu/Mes esame Ivanas Golunovas“.

REKLAMA

Daugelis sprendimą paleisti I. Golunovą laiko Kremliaus bandymu nuslopinti naują protestų bangą.

Pirmadienio eitynių dalyviai reikalavo reformuoti Rusijos teisėsaugos institucijas ir paleisti į laisvę policijos piktnaudžiavimo aukas.

Eitynių išvakarėse Kremlius pareiškė, kad ši protesto akcija gali aptemdyti trečiadienį minimą valstybinę šventę – Rusijos dieną.

„Tai, kas nutiko Ivanui Golunovui, šalyje vyksta kasdien. Daugelis bylų dėl narkotikų yra panašios“, – prieš eitynes sakė 15-metis Jegoras, vilkėjęs marškinėlius su užrašu „Aš esu Golunovas“.

„Mums pasisekė, kad Ivanas buvo paleistas į laisvę, bet tai tik maža pergalė – karo mes nelaimėjome“, – kalbėjo vaikinas.

REKLAMA

Sankt Peterburge maždaug 100 žmonių susirinko miesto centre reikalauti, kad valdžia paleistų policijos piktnaudžiavimo savo įgaliojimais aukas, tokias, kaip autoritetingas istorikas Jurijus Dmitrijevas.

„Neturi leistis užliūliuojami“, – sakė vietos politikas maksimas Reznikas.

„Turime pasinaudoti I. Golunovo atveju atkreipti dėmesį į kitas bylas“, – pridūrė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų