REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kazachstano sostinės Nepriklausomybės rūmuose trečiadienį įvyko išrinktojo prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo inauguracijos ceremonija.

Kazachstano sostinės Nepriklausomybės rūmuose trečiadienį įvyko išrinktojo prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo inauguracijos ceremonija.

REKLAMA

Ceremoniją stebėjo pirmasis šalies prezidentas Nursultanas Nazarbaevas, abiejų parlamento rūmų deputatai, diplomatai, ministrai, Konstitucinės tarybos nariai ir kiti svečiai.

Per inauguraciją priesaiką davusiam K.-J. Tokayevui įteiktas Kazachstano Respublikos prezidento pažymėjimas. Padėjęs dešiniąją ranką ant šalies konstitucijos, priesaiką jis davė valstybine – kazachų – kalba.

„Iškilmingai prisiekiu ištikimai tarnauti Kazachstano tautai, griežtai laikytis konstitucijos ir Kazachstano Respublikos įstatymų, garantuoti piliečių teises ir laisves, sąžiningai vykdyti man patikėtas Kazachstano Respublikos prezidento pareigas“, – sakė K.-J. Tokayevas.

Po priesaikos nuskambėjo Kazachstano himnas ir patrankų, esančių prie Nepriklausomybės rūmų, šūviai.

N. Nazarbaevui lojalus karjeros diplomatas K.-J. Tokayevas sekmadienį vykusiuose pirmalaikiuose rinkimuose gavo 71 proc. balsų. Rinkimus lydėjo griežti valdžios veiksmai prieš opoziciją ir protestuotojus bei didžiulio masto balsavimo taisyklių pažeidimai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai buvo pirmieji prezidento rinkimai Kazachstane, kuriuose nedalyvavo kovo mėnesį netikėtai atsistatydinęs 78 metų N. Nazarbaevas, valdęs šalį nuo sovietinių laikų.

REKLAMA

Visgi net ir pasitraukęs N. Nazarbajevas, kuriam suteiktas konstitucinis „Tautos lyderio“ titulas ir teisė iki gyvos galvos vadovauti šalies saugumo tarybai, išsaugojo įtaką ir toliau turėtų tarti paskutinį žodį visais svarbiausiais šios 18 mln. gyventojų turinčios Centrinės Azijos valstybės klausimais.

K.-J. Tokayevo kadencija truks penkerius metus.

„Dialogas su visuomene“

K.-J. Tokayevas žadėjo, kad prezidento poste užmegs „dialogą su visuomene“, tačiau šalyje abejojama, ką jis gali pasiekti kaip ilgametis režimo, griežtai besipriešinančio politinėms reformoms, veikėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį jis pažadėjo sukurti „nacionalinę visuomenės pasitikėjimo tarybą“, kad visuomenė aktyviau dalyvautų politikoje.

Be to, prezidentas sakė ketinantis „rimtai atnaujinti socialinę politiką“. Tokiais jo komentarais, regis, siekiama užgniaužti protestų nuotaikas.

Visuomenės nepasitenkinimas teisėsauga nuo rinkimų dienos tik gilėja; internete dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame matoma, kaip sulaikomi pagyvenę protestuotojai ir keli su protestais nesusiję piliečiai tempiami į policijos furgoną.

Maždaug pusė tūkstančio žmonių buvo sulaikyti Nur Sultane ir buvusioje šalies sostinėje Almatoje sekmadienį per protestą prieš rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį buvo sulaikyta ir grupė žurnalistų, tarp jų du naujienų agentūros AFP reporteriai. Visi jie vėliau buvo paleisti.

K.-J. Tokayevas buvo viešai pareiškęs paramą tokiems policijos veiksmams.

Pilietinis aktyvistas Dimašas Alžanovas, kuris sekmadienį ir pirmadienį buvo dukart suimtas ir paleistas, AFP trečiadienį sakė abejojantis K.-J. Tokayevo pažadu paskatinti pilietinės visuomenės aktyvumą ir didinti visuomenės pasitikėjimą.

K.-J. Tokayevas „yra nelegitimus (valstybės vadovas), nes buvo išrinktas su daugybe pažeidimų. Prieš kalbėdamas apie visuomenės pasitikėjimą, jis turėtų įvesti rimtų politinių reformų, kurios parodytų, kad sistemos požiūris į piliečius keičiasi“, tvirtino D. Alžanovas.

Kazachstano generalinis prokuroras trečiadienį perspėjo, kad protestuotojai, dalyvausiantys „nelegaliuose“ mitinguose ir toliau bus sulaikomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų