REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos pozicija dėl ukrainiečių jūreivių, sulaikytų per incidentą Kerčės sąsiauryje, dėl Tarptautinio jūrų teisės tribunolo nutarties negali pasikeisti – jų likimą spręs teismas, pirmadienį pareiškė Kremlius.

Rusijos pozicija dėl ukrainiečių jūreivių, sulaikytų per incidentą Kerčės sąsiauryje, dėl Tarptautinio jūrų teisės tribunolo nutarties negali pasikeisti – jų likimą spręs teismas, pirmadienį pareiškė Kremlius.

REKLAMA

„Pozicija negali pasikeisti. Turi būti užbaigtas tyrimas dėl sienos įstatymo pažeidimo ir įvykti teismas“, – sakė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Jungtinių Tautų jūrų teisės tribunolas šeštadienį nutarė, kad Rusija privalo nedelsdama paleisti 24 Ukrainos karinių jūrų pajėgų jūreivius, taip pat tris laivus, pagrobtus per pernai lapkritį netoli Kerčės sąsiaurio įvykusį incidentą.

„Tribunolas reikalauja, kad Rusijos Federacija paleistų tris Ukrainos laivus ir 24 sulaikytus ukrainiečių jūreivius bei leistų jiems grįžti į Ukrainą“, – sakoma Vokietijos šiauriniame Hamburgo uostamiestyje įsikūrusio Tarptautinio jūrų teisės tribunolo pirmininko Paik Jin-hyuno paskelbtos nutarties ištraukose.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjas pabrėžė, kad „Rusijai ir Ukrainai reikia susilaikyti nuo veiksmų, galinčių paaštrinti ginčą dėl incidento Kerčės sąsiauryje“.

Rusija neigė kaip nors nusižengusi ir sakė nepripažįstanti tarptautinio tribunolo, įkurto pagal 168 valstybių pasirašytą JT Jūrų teisės konvenciją, jurisdikcijos šiai bylai.

REKLAMA

Tuo metu naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad įgyvendinusi JT tribunolo įpareigojimą paleisti jūreivius Maskva pasiųstų signalą, kad yra pasiruošusi užbaigti konfliktą su Ukraina.

„Jeigu Rusija įvykdytų JT tarptautinio tribunolo nurodymą dėl pagrobtų ukrainiečių jūreivių ir laivų paleidimo, tai gali tapti pirmuoju Rusijos vadovybės signalu apie realų pasiruošimą baigti konfliktą su Ukraina“, – per „Facebook“ parašė V. Zelenskis.

Pasak jo, tokiu būdu Rusija atliktų žingsnį link „derybų blokados panaikinimo ir sprendimo spręsti jos sukeltas problemas civilizuotu būdu“.

REKLAMA
REKLAMA

„Pažiūrėsim, kokį kelią pasirinks Kremlius. Tačiau labai laukiame savo vaikinų sugrįžtant namo!“ – pridūrė V. Zelenskis.

Balandžio 16-ąją Ukraina kreipėsi į JT tribunolą, prašydama imtis priemonių prieš Rusiją, atsisakančią paleisti sulaikytus ukrainiečių jūreivius ir laivus.

Rusijos pasieniečiai prie Kerčės sąsiaurio lapkričio 25-ąją apšaudė ir perėmė tris Ukrainos laivus, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į ukrainiečių Mariupolio uostą Azovo jūroje, taip pat suėmė jų įgulų narius.

Rusija incidentą vadina provokacija, kaltina jūreivius neteisėtu sienos kirtimu ir ketina juos teisti.

Pagal Rusijos iškeltus kaltinimus sulaikytiems jūreiviams, lapkričio pabaigoje perkeltiems į kalėjimą Maskvoje, gresia iki šešerių metų laisvės atėmimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Incidentas Kerčės sąsiauryje buvo pirmasis tiesioginis Ukrainos ir Rusijos pajėgų susirėmimas per jau ilgiau kaip penkerius metus besitęsiantį konfliktą.

Rusija 2014 metų kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o kiek vėliau Rytų Ukrainoje įsiplieskęs ginkluotas konfliktas tarp Maskvos remiamų separatistų ir Kijevo vyriausybės pajėgų nusinešė jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių, rodo JT statistika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų