REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos vyriausybė ketvirtadienį atidėjo itin svarbų balsavimą dėl „Brexit“, kurį planavo surengti birželio 3 dieną prasidėsiančią savaitę.

Didžiosios Britanijos vyriausybė ketvirtadienį atidėjo itin svarbų balsavimą dėl „Brexit“, kurį planavo surengti birželio 3 dieną prasidėsiančią savaitę.

REKLAMA

Tai buvo padaryta kilus griežto „Brexit“ šalininkų pasipiktinimui dėl ministrės pirmininkės Theresos May padarytų nuolaidų.

„Dėl Išstojimo susitarimo įstatymo projekto paskelbimo ir pateikimo (parlamentą) informuosime sugrįžę po Sekminių atostogų“, – parlamentarams pranešė vyriausybės pareigūnas Markas Spenceris.

Iš visų pusių puolama premjerė turėtų jau gana greitai baigti savo neramų vadovavimą, per kurį vyriausybės dėmesys buvo sutelktas išimtinai į pastangas išvesti susiskaldžiusią šalį iš Europos Sąjungos.

M. Spenceris sakė, kad vyriausybė planavo surengti balsavimą dėl išstojimui itin svarbaus įstatymo projekto birželio 7 dieną, tačiau jai nepavyko galutinai sutarti dėl šios datos.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudimas premjerei atsistatydinti dar padidėjo, kai ji užsiminė apie galimybę surengti parlamento balsavimą dėl antro referendumo „Brexit“ klausimu organizavimo. Th. May tai pasiūlė vildamasi įtikinti įstatymų leidėjus pritarti jos ir Briuselio parengtam susitarimui dėl šalies išstojimo sąlygų.

REKLAMA

Parlamentas jau triskart atmetė šį susitarimą, todėl teko atidėti kovo 29 dieną turėjusį įvykti „Brexit“. Jam ir toliau nepritaria nemažai abiejų didžiųjų partijų įstatymų leidėjų.

„Brexit“ fiasko

Grupė įtakingų konservatorių, tarp jų keli Th. May kabineto nariai, neslepia ambicijų perimti jos pareigas, kai premjerė atsistatydins.

Th. May padėtis tapo dar keblesnė, kai Andrea Leadsom, buvusi viena tvirčiausių „Brexit“ rėmėjų kabinete, atsistatydino iš vyriausybės atstovės parlamente posto dėl premjerės nesugebėjimo suvaldyti dabartinę krizę.

REKLAMA
REKLAMA

„Nebetikiu, kad mūsų taktika įgyvendins (2016 metų) referendumo rezultatus“ – sakoma A. Leadsom atsistatydinimo rašte.

Th. May savo ruožtu padėkojo A. Leadsom už jos „aistrą, užsidegimą ir nuoširdumą“, bet pridūrė nepritarianti jos išsakytam vyriausybės „Brexit“ strategijos vertinimui.

„Nesutinku su jumis, kad sutartis, kurią susiderėjome su Europos Sąjunga, reiškia, jog Jungtinė Karalystės netaps suverenia šalimi“, – sakė premjerė.

Daugelio šalies laikraščių pirmuosiuose puslapiuose ketvirtadienį buvo nuotrauka, kurioje matyti trečiadienį iš savo rezidencijos Dauningo gatvėje išeinanti apsiašarojusi Th. May.

„Th. May teks išeiti po „Brexit“ fiasko“, – rašė bulvarinis dienraštis „The Sun“.

Ketvirtadienį Jungtinėse Karalystėje vykstantys rinkimai į Europos Parlamentą šalyje laikomi referendumu dėl „Brexit“ ir Th. May galimybių iki galo užbaigti jai patikėtą užduotį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozės premjerės komandai nežada nieko gero – apklausos rodo, kad balsavimą turėtų laimėti nauja „Brexit“ partija, vadovaujama populisto euroskeptiko Nigelo Farage'o.

Kovo 29-ąją planuotą „Brexit“ ES lyderiai atidėjo iki spalio 31 dienos.

„Brexit“ partija ir daug įtakingų konservatorių pasisako už tai, kad šalis tą dieną paliktų ES nesudarius visapusiško susitarimo. Tačiau verslininkai būgštauja, kad toks scenarijus sukeltų rimtų problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų