REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV pritaikytos sankcijos kinų telekomunikacijų bendrovei „Huawei“ gali skaudžiai atsiliepti ir jau įsigijusiems telefonus vartotojams. JAV Komercijos departamento paskelbta išlyga ir „Google“ atstovų komentarai skelbia, kad saugumo atnaujinimus „Huawei“ telefonai gaus tik iki rugpjūčio vidurio. Lietuvos telekomunikacijų bendrovių atstovai tvirtina, kad, jų žiniomis, jau išleisti „Huawei“ įrenginiai veiks ir atnaujinimus gaus įprastai.

JAV pritaikytos sankcijos kinų telekomunikacijų bendrovei „Huawei“ gali skaudžiai atsiliepti ir jau įsigijusiems telefonus vartotojams. JAV Komercijos departamento paskelbta išlyga ir „Google“ atstovų komentarai skelbia, kad saugumo atnaujinimus „Huawei“ telefonai gaus tik iki rugpjūčio vidurio. Lietuvos telekomunikacijų bendrovių atstovai tvirtina, kad, jų žiniomis, jau išleisti „Huawei“ įrenginiai veiks ir atnaujinimus gaus įprastai.

REKLAMA

Gegužės 15-ąją JAV paskelbus sankcijas „Huawei“ atsirado daug spekuliacijų dėl to, kokius atnaujinimus gaus telefonus jau įsigiję vartotojai, ar naujausi modeliai dar gaus naujausią „Android“ operacinę sistemą.

Pirmosiomis dienomis vartotojai buvo raminami ir pačių „Google“ atstovų, kad „jau įsigiję vartotojai galės naudotis „Google Play“ paslaugomis ir gaus saugumo atnaujinimus“. „Google“ kiekvieną mėnesį išleidžia savo sistemos saugumo atnaujinimus, kuriuos savo telefonuose pagal poreikį pritaiko ir gamintojai-partneriai.

REKLAMA
REKLAMA

Atnaujinimai – tik artimiausias 90 dienų

Gegužės 20-ąją „Google“ savo oficialioje „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad „Huawei“ telefonų savininkai gali būti ramūs dėl būsimų atnaujinimų. Tačiau vėliau buvo paskelbtos JAV Komercijos departamento išlygos, kuriose rašoma apie leidimą JAV bendrovėms teikti atnaujinimus „Huawei“ įrenginiams 90 dienų nuo sankcijų paskelbimo, tai yra – iki rugpjūčio 19 dienos.

REKLAMA

Gegužės 21-osios CNBC televizijos tinklapyje yra cituojamas ir oficialus „Google“ atstovų komentaras: „Išlaikyti telefonus atnaujintais ir saugiais yra visų interesas ir šis laikinas leidimas suteikia galimybę mums ir toliau teikti programinės įrangos bei saugumo atnaujinimus jau išleistiems modeliams artimiausias 90 dienų“.

Šis terminas yra nurodytas ir JAV Komercijos departamento išleistame įsake. Jame yra rašoma, kad JAV bendrovėms yra leidžiama iki 2019-ųjų rugpjūčio 19-osios suteikti atnaujinimus, „įskaitant programinės įrangos ar saugumo atnaujinimus „Huawei“ įrenginiams, kurie buvo viešai išleisti iki 2019-ųjų gegužės 16-osios imtinai“.

REKLAMA
REKLAMA

„Huawei“ po JAV administracijos sprendimo paskelbė, kad šis žingsnis yra JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos „gąsdinimas“ (angl. bullying, taip pat gali būti ir spaudimas ar patyčios). „Huawei“ naujienų agentūrai „Reuters“ tikino, kad „glaudžiai bendradarbiauja su Google“, kad galėtų pateikti geriausią išeitį ir sumažintų poveikį savo klientams.

Pasaulio komunikacijų lyderiai turi abejonių dėl „Huawei“ telefonų programinės įrangos atnaujinimo

Didžiosios Britanijos telekomunikacijų bendrovės EE ir „Vodafone“ išėmė „Huawei“ įrenginius iš savo siūlomų įsigyti naujojo 5G ryšio sąrašų. Abu tiekėjai planavo siūlyti savo pirkėjams iš anksto įsigyti vasaros viduryje pasirodysiantį „Huawei Mate X“. Ryšio tiekėjai nėra užtikrinti dėl ilgalaikio telefonų programinės įrangos palaikymo, rašoma „The Financial Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonijos mobiliojo ryšio tiekėjai „SoftBank“ ir Taivano „Chunghwa Telecom“ taip pat išėmė „Huawei“ įrenginius, įskaitant neseniai pasirodžiusį „P30 Lite“ ar „P20 Lite“ iš pasiūlymų savo klientams. Analogiškų veiksmų imtis planuoja ir Pietų Korėjos mobiliojo ryšio tiekėjai KT bei Japonijos NTT Docomo, kurie jau nutraukė išankstinius „Huawei P30 Pro“ užsakymus.

„Huawei“: programėles galėsite atnaujinti, kaip ir anksčiau

Lietuvos telekomunikacijų bendrovių atstovai tvirtina, kad, jų žiniomis, jau išleisti „Huawei“ įrenginiai veiks, tačiau ar gaus įprastinius „Google“ saugumo atnaujinimus ir ateityje, nėra aišku.

REKLAMA

„Visi dabartiniai „Huawei“ įrenginiai (telefonai bei planšetiniai kompiuteriai) veikia ir, mūsų turimomis žiniomis, veiks įprastai. Garantinio aptarnavimo sąlygos jiems taip pat galioja. Įrenginiai ir toliau gaus visus saugumo atnaujinimus bei galės įsidiegti visas norimas programėles, todėl jokių trikdžių jų savininkams neturėtų kilti. Nuolat bendraujame su „Huawei“ ir, pasikeitus situacijai, apie tai informuosime klientus“, – teigiama „Bitės“ atstovo ryšiams su visuomene Antano Bubnelio komentare tv3.lt.

„Huawei“ atstovas Lietuvoje Mindaugas Plukys tvirtina, kad „visas atsisiųstas programėles iš „Google Store“ bus galima atnaujinti visuose įsigytuose ir esančiuose prekyboje įrenginiuose. Jų neįtakos paskelbti pokyčiai“.

REKLAMA

„Huawei“ ir „Google“ yra vienos iš savo srities pasaulinių lyderių, tad tikimės, kad netrukus jie atras sprendimą, kuris leis ateityje sėkmingai ir saugiai naudotis įmonių produktais“, – teigė M. Plukys.

Jis taip pat patvirtino, kad jau įsigyti telefonai gaus „Google“ saugumo atnaujinimus (angl. security patches).

(papildyta 16.16 val.) „Tele 2“ atstovas Andrius Barnauskas pažymėjo, kad įsigyti telefonai veiks, jiems galios garantija, bus galima atnaujinti programėles, tačiau nėra aišku dėl „Huawei“ telefonų saugumo atnaujinimų ateityje.

„Viskas vyksta ne Lietuvoje. Mes žinome, kad garantija telefonui galioja. Mes taip pat žinome, kad kol kas nėra aišku dėl atnaujinimų (kiekvieną mėnesį „Google“ leidžiami saugumo atnaujinimai (security patches), – red. past.). „Google Play“ programėlės ir toliau bus atnaujinamos“, – tv3.lt pasakojo „Tele 2“ komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis pripažino, kad saugumo garantijų klausimas šiems įrenginiams yra problema.

„Šiuo atveju ir „Google“, ir „Huawei“ turėtų prisiimti atsakomybę už savo klientus. Kai mes kalbame apie telefonus, tai visų pirma tai yra jų klientai“, – tvirtina A. Baranauskas.

„Tele 2“ atstovo teigimu, jie dabar ką gali padaryti, tai nežadėti ir sąžiningai sakyti, ką žino. „Nežinome kaip bus su atnaujinimais (angl. security patches), mes žinome, kad viskas bus gerai su „Google Play“ („Google“ programėlių parduotuvė, red. past.), kad galės naudotis telefonu tokiu, kokį nusipirko, tik nežinome, kaip bus su atnaujinimais“, – pasakojo A. Baranauskas, tačiau pripažino, kad gali būti rizika „ypatingai saugumo klausimais.

REKLAMA

„Kokia ta rizika, ar ji bus – mes nežinome“, – pasakojo Andrius Baranauskas.

(papildyta 17.32 val.) „Telia“ atstovo Audriaus Stasiulaičio teigimu, bendrovė stebi situaciją ir aiškinasi, kaip tai gali paveikti vartotojus. „Atidžiai sekame naujienas apie „Android“ operacinės sistemos apribojimą „Huawei“ įrenginiuose. Šiuo metu bendraujame su visomis šalimis, kad suprastume galimą poveikį „Telia“ klientams. Kai tik turėsime daugiau informacijos, kas vyksta, iš karto ją pateiksime savo klientams. Šiuo metu suprantame, kad „Huawei“ telefonai, kuriuose veikia dabartinė „Android“ versija, veiks ir toliau. Tačiau kas bus su operacinės sistemos ir jos suteikiamų paslaugų atnaujinimu pasibaigus 90 dienų laikotarpiui, šiuo metu dar nėra aišku.

REKLAMA

Tebesitęsiant netikrumui dėl „Huawei“ ir „Google“ santykių ateities, įmanoma, jog kai kurios šiuo metu parduodamų įrenginių programos ir jų funkcionalumas ateityje gali neatitikti dabartinių lūkesčių. Tačiau kaip bus, negalime pasakyti, nes neturime šios informacijos.

Suprantame, kad JAV valdžios institucijos šiuo metu yra suteikusios laikiną 90 dienų pereinamąjį laikotarpį, kuris leidžia JAV įmonėms “Huawei” toliau teikti įrenginių eksploatacijos, priežiūros ir palaikymo paslaugas. Atsižvelgiant į tai, kaip greitai keičiasi ši situacija, privalome žinoti visus faktus, kad galėtume geriausiai į ją reaguoti“, - teigiama portalui tv3.lt atsiųstame pranešime. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Huawei“ pristatys naują OS tik jeigu įsigalios galutinis draudimas

Gegužės 23-ąją „Huawei“ paskelbė, kad jų pačių kuriama operacinė sistema Kinijos rinkai bus pateikta jau šių metų rudenį. CNBC cituojamas „Huawei“ vadovas Richardas Yu tvirtina, kad tarptautinei rinkai kol kas neįvardinta operacinė sistema bus pristatyta 2020-ųjų antrąjį ketvirtį.

Yra žinoma, kad joje bus įdiegta „Huawei“ „App Gallery“ programų parduotuvė. Kinų bendrovės vadovo teigimu, šių priemonių bus imamasi tik tuo atveju, jeigu bendrovei bus galutinai uždrausta naudotis „Google“ „Android“ (telefonuose) ir „Microsoft Windows“ (kompiuteriuose) sistemomis.

REKLAMA

„Mes nenorime to daryti, tačiau būsime privesti dėl JAV valdžios (veiksmų). Aš manau, kad JAV, ši situacija, reikš blogas naujienas ne tik mums, tačiau ir JAV bendrovėms, nes mes remiame JAV verslą, todėl mes būsime priversti atsakyti, – CNBC cituojamas Richardas Yu. – Mes to daryti nenorime, bet neturime kitos išeities, kito pasirinkimo“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų