REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios JAV technologijų bendrovės viena po kitos patvirtina nutraukiančios bendradarbiavimą su kinų „Huawei“, kuri pateko į JAV sankcijų sąrašą. Prie anksčiau minėtos „Google“ prisijungia ir tokios bendrovės kaip „Intel“ ar „Qualcomm“.

Didžiosios JAV technologijų bendrovės viena po kitos patvirtina nutraukiančios bendradarbiavimą su kinų „Huawei“, kuri pateko į JAV sankcijų sąrašą. Prie anksčiau minėtos „Google“ prisijungia ir tokios bendrovės kaip „Intel“ ar „Qualcomm“.

REKLAMA

Naujienų agentūros „Bloomberg“ duomenimis, bendradarbiavimą su „Huawei“ nutraukia mikroschemų gamintojai Intel Corp., Qualcomm Inc., Xilinx Inc. and Broadcom Inc. Teigiama, kad šių bendrovių darbuotojams buvo paaiškinta, kad tiekimas „Huawei“ yra stabdomas „iki tolimesnių nurodymų“.

„Bloomberg“ pašnekovai taip pat patvirtino anksčiau „Reuters“ skelbtą informaciją, kad „Google“ nutraukė „Huawei“ programinės įrangos tiekimą.

Gegužės 19-osios vakarą „Reuters“ paskelbė, kad „Google“ sustabdo savo bendradarbiavimą su „Huawei“. Bendrovė nutraukia savo programinės įrangos ir jos atnaujinimų tiekimą, išskyrus tą, kuri yra atviro kodo ir prieinama visiems.

REKLAMA
REKLAMA

„Google“ – dabartinių telefonų palaikymas bus tęsiamas

Faktiškai tai reiškia, kad „Huawei“ išmanieji telefonai daugiau nebegaus „Android“ atnaujinimų, o nauji šių gamintojų modeliai neturės galimybės naudotis „Google“ paslaugomis, tokiomis kaip „Gmail“ ar programėlių parduotuvė „Google Play“.

REKLAMA

„Huawei“ vis dar galės naudotis atviro kodo „Android“ sistema, tačiau „Google“ nebeteiks bendrovei techninio palaikymo.

Vėliau „Google“ išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad jau išleistų „Huawei“ telefonų techninis palaikymas bus vykdomas ir toliau.

Žinia vartotojams – garantija galios

Lietuvos vartotojai taip pat gali būti ramūs – garantinis aptarnavimas jau įsigytiems įrenginiams galios. Šalies telekomunikacijų paslaugas teikiančių bendrovių atstovų teigimu, jau įsigytų „Huawei“ įrenginių savininkų garantijos išliks.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie garantinį aptarnavimą – vartotojai gali būti ramūs, kad garantinio aptarnavimo įsipareigojimai galioja – įskaitant tai programinei įrangai, kurią vartotojas įsigijo“, – pasakojo „Tele 2“ komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas.

Kilus klausimui, kokia ateitis laukia „Huawei“ įrenginių, Lietuvos bendrovių atstovai tvirtino, kad situacija dar pernelyg nauja, todėl reikės palaukti, kol „Google“ ir „Huawei“ pateiks daugiau informacijos apie įvyksiančius pokyčius.

„Šia situacija labai domimės ir atidžiai stebime, aktyviai bendraujame su „Huawei“ atstovais ir laukiame išsamesnių žinių iš jų. Tačiau manome, kad tiek „Huawei“, tiek „Google“ yra du pasauliniai gigantai ir jie tikrai nepaliks savo klientų nežinomybėje. Esame įsitikinę, kad jie ras visoms pusėms priimtinus sprendimus, apie kuriuos nedelsiant informuos savo klientus“, – „tv3.lt“ minėjo „Bitės“ atstovas ryšiams su visuomene Antanas Bubnelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tele 2“ atstovas A. Baranauskas taip pat minėjo, kad laukia pokalbis su „Huawei“. „Akivaizdu – reikia laiko ir daugiau aiškumo tam, kad supratume, kaip „Google“ sprendimas gali paveikti produktą ir vartotojų gaunamas paslaugas. Susitiksime su „Huawei“ ir kalbėsimės apie tai“, – portalui pasakojo jis.

„Kaip ir visi rinkos žaidėjai stebime pranešimus apie tolesnį „Android“ operacinės sistemos naudojimą „Huawei“ įrenginiuose. Šiuo metu bendraujame su visomis šalimis, kad suprastume galimą poveikį „Telia“ klientams. Kai tik turėsime daugiau informacijos, kas vyksta, iš karto ją pateiksime. Bet kokiu atveju, mūsų klientų saugumas ir pasitikėjimas yra didžiausias mūsų prioritetas. Dėl to nuolat prižiūrime savo tinklo konstrukcinį ir operacinį veikimą ir tai galioja visiems be išimties tiekėjams“, – tvirtina „Telia“ atstovas žiniasklaidai Audrius Stasiulaitis.

REKLAMA

Gali netekti sistemos atnaujinimų

„Reuters“ šaltinių „Google“ teigimu, telefonai sulauks techninio palaikymo, tačiau atnaujinimų – arčiausias kurių yra spalio mėnesį turintis pasirodyti „Android Q“ – tikėtis neverta. Nebent pasikeistų politinė situacija ir JAV nutrauktų sankcijas Kinijos telekomunikacijų sektoriui.

„Google“ ir kitų bendrovių sprendimas yra susijęs su gegužės 16-ąją įvykusiu „Huawei“ patekimu į JAV prekybos ministerijos „juodąjį sąrašą“.

Kovo mėnesį „Huawei“ atstovai žiniasklaidai tvirtino, kad bendrovė kuria „savo operacinę sistemą“, kuri „juodojo scenarijaus atveju“ galėtų pakeisti „Google“ operacinę sistemą. 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų