REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kiniškoms prekėms Jungtinių Valstijų įvesti importo muitai verčia bendroves savo gamybą iš Kinijos perkelti į kitas Azijos šalis, interviu televizijos kanalui „Fox News“ pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

 Kiniškoms prekėms Jungtinių Valstijų įvesti importo muitai verčia bendroves savo gamybą iš Kinijos perkelti į kitas Azijos šalis, interviu televizijos kanalui „Fox News“ pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

REKLAMA

Anot jo, „muitai visiškai sužlugdė“ Pekiną, „bendrovės traukiasi iš šalies“.

JAV valstybės vadovas patikslino, jog daugelis bendrovių savo gamybą iš Kinijos perkelia į Vietnamą ir kitas Azijos šalis.

Jis taip pat pareiškė, kad JAV ir Kinija buvo suderėjusios „labai stiprų susitarimą“.

„Turėjome gerą susitarimą ir jie jį pakeitė. Ir aš pasakiau, gerai, tuomet mes įvesime muitus jų produktams“, – pabrėžė D. Trumpas.

JAV prezidentas pareiškė turįs tik vieną paaiškinimą, kodėl Pekinas taip elgiasi: „jie tikisi, kad po 16 mėnesių Donaldas Trumpas bus nugalėtas“ ir į valdžią ateis demokratai.

REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas taip pat mano, jog muitų įvedimas kiniškoms prekėms nepakenks JAV ekonomikai.

„Dabar turiu milžinišką skaičių balsų... Turiu omenyje tai, jog apklausose mano [palaikymo] skaičiai yra dideli, nes ekonomika yra tokios geros būklės. Ir aš tikrai daug darau ekonomikos labui“, – pareiškė jis.

REKLAMA

JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris kiek anksčiau pranešė, jog D. Trumpas liepė pradėti rengtis padidinti importo muitus dar 300 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms.

Gegužės 10 dieną 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomi importo muitai buvo padidinti nuo 10 iki 25 procentų.

Taigi dabar padidintus importo muitus Vašingtonas taiko 250 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms, o tai sudaro 47 proc. visų iš Kinijos importuojamų prekių vertės.

Visgi JAV prezidentas pareiškė, jog dėl muitų įvedimo 300 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms dar nėra galutinai apsisprendęs.

REKLAMA
REKLAMA

Strigo JAV ir Kinijos derybos 

JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos greičiausiai atsidūrė aklavietėje, televizijos kanalui CNBC pranešė du informuoti šaltiniai.

„Naujo derybų rato tvarkaraštis tebėra pakibęs ant plauko, nes neaišku, ką svarstyti derybose“, – pranešė televizijos kanalas, remdamasis vienu iš pašnekovų.

Kiek anksčiau Kinija pakvietė JAV delegaciją atvykti į naują derybų ratą Pekine, o JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas patvirtino, kad Vašingtonas yra pasirengęs derėtis.

Tačiau, pasak šaltinių, JAV sugriežtino požiūrį į Kinijos telekomunikacijų bendroves ir šalių santykiai pašlijo.

Be to, gegužės 10 dieną buvo padidinti 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms JAV taikomi muitai – nuo 10 iki 25 procentų. 

Kinija savo ruožtu paskelbė, jog nuo birželio 1 dienos padidins 60 mlrd. JAV dolerių vertės amerikietiškoms prekėms taikomus importo muitus.

Kol kas paskutinis – vienuoliktasis – derybų ratas, kuris šio mėnesio pradžioje buvo surengtas Vašingtone, baigėsi be rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų