REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas paskelbė naujus rinkimus po to, kai dėl kilusio skandalo dėl slapta nufilmuoto vaizdo įrašo, dėl kurio teko atsistatydinti ultradešiniųjų pažiūrų vicekancleriui Heinzui-Christianui Strache, žlugo jo koalicija.

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas paskelbė naujus rinkimus po to, kai dėl kilusio skandalo dėl slapta nufilmuoto vaizdo įrašo, dėl kurio teko atsistatydinti ultradešiniųjų pažiūrų vicekancleriui Heinzui-Christianui Strache, žlugo jo koalicija.

REKLAMA

„Respublikos prezidentui pasiūliau kuo greičiau surengti naujus rinkimus“, – šeštadienio vakare pareiškė S. Kurzas.

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ ir dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ penktadienį paskelbė vaizdo įrašą, esą slapta nufilmuotą Ibisoje likus keliems mėnesiams iki 2017 metais vykusių Austrijos parlamento rinkimų.

Leidiniai nurodė, jog įraše matyti, kaip H.-Ch. Strache, kuris taip pat yra kraštutinės dešiniosios Laisvės partijos (FPOe) lyderis, ir jo bendrapartietis parlamentaras Johannas Gudenusas kalbasi su neva vieno Rusijos oligarcho dukterėčia, jog ji galėtų investuoti Austrijoje. Konkrečiai buvo aptariama galimybė perimti didžiausiu tiražu šalyje platinamo bulvarinio laikraščio „Krone Zeitung“ kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA

H.-Ch. Strache leido suprasti, kad nauji savininkai galėtų atlikti „Krone“ redakcijos personalo pakeitimų ir pasinaudoti laikraščiu, kad padėtų FPOe rinkimų kampanijai.

REKLAMA

Jis taip pat užsiminė, kad moteris tuomet galėtų tikėtis gauti valstybės užsakymų.

Vokietijos leidiniai nurodė, kad H-Ch. Strache tvirtino, jog „Krone“ redakcijos darbuotojai pokyčiams nesipriešins, nes „žurnalistai yra didžiausios kekšės mūsų planetoje“.

„Po vakarykščio vaizdo įrašo turiu sąžiningai pareikšti: gana“, – pareiškė S. Kurzas.

„Šis [vaizdo] įrašas parodė požiūrį į piktnaudžiavimą valdžia, požiūrį į mokesčių mokėtojų pinigus, į šalies žiniasklaidą“, – pažymėjo kancleris ir pridūrė, kad įrašytame pokalbyje jis buvo asmeniškai įžeidinėjamas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie savo atsistatydinimą šeštadienį paskelbęs H-Ch. Strache pareiškė tapęs „tikslinės politinės atakos auka“ ir pridūrė, jog siekiant jį įvaryti į spąstus prieš jį buvo panaudotos neteisėtos priemonės.

Tuo tarpu prie kanceliarijos pastato centrinėje Vienos dalyje iki šeštadienio vakaro susirinko tūkstančiai demonstruotojų, kurie reikalavo vyriausybės atsistatydinimo. S. Kurzui paskelbus apie naujus rinkimus, minia pratrūko pritarimo šūksniais.

Po virtinės paviešinimų apie FPOe narių palankumą ekstremistams S. Kurzui pastarosiomis savaitėmis dar mėgino ginti savo sprendimą formuoti vyriausybę su kraštutiniais dešiniaisiais.

„Net jei [visais] tais atvejais viešai nereiškiau savo nuomonės, buvo nemažai atvejų, su kuriais man buvo sunku susitaikyti“, – šeštadienį pareiškė S. Kurzas, kalbėjęs apie darbą su FPOe suformuotoje koalicinėje vyriausybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kancleris pažymėjo, jog FPOe kenkia Austrijos reputacijai užsienyje, ir pridūrė, jog po šeštadienį įvykusių susitikimų su šios partijos atstovais jam susidarė įspūdis, jog partija nėra pasirengusi įgyvendinti pokyčius, kurie yra būtini, kad ji galėtų likti vyriausybėje.

„Kvaila, neatsakinga“

Prezidentas Alexanderas Van der Bellenas pareiškė, jog vaizdo įrašas parodė „keliantį nerimą moralinį įvaizdį, kuris kenkia mūsų šaliai ir jos žmonėms“, ir „begėdišką nepagarbą mūsų piliečiams“.

„Tai gėdingi įrašai...“, – pridūrė jis.

Prezidentas pareiškė, jog sekmadienį susitiks su S. Kurzu, kad aptartų tolesnius veiksmus rengiant rinkimus.

REKLAMA

„Taip, tai buvo kvaila. Taip, tai buvo neatsakinga. Taip, tai buvo klaida“, – per šeštadienį surengtą spaudos konferenciją pareiškė H.-Ch. Strache, tikinęs, jog „pavartojo per daug alkoholio ir todėl elgėsi kaip mačo“.

Jis atrodė vos tramdęs ašaras, kai atsiprašė savo šeimos, draugų ir rėmėjų ir visų pirma savo žmonos – už tai, kad mėgino padaryti įspūdį savo „patraukliai pašnekovei“.

Austrijos prezidentas ragina pirmalaikius rinkimus surengti rugsėjį

Dėl korupcijos skandalo subyrėjus Austrijos vyriausybei, šalies prezidentas Alexanderas Van der Bellenas sekmadienį pareiškė norįs, kad pirmalaikiai rinkimai įvyktų rugsėjį.

REKLAMA

„Sakyčiau, jog pirmalaikiai rinkimai turėtų būti surengti rugsėjį, jeigu įmanoma – rugsėjo pradžioje“, – pareiškė jis žurnalistams po susitikimo su kancleriu Sebastianu Kurzu.

Teisinės rinkimų datos nustatymo procedūros turės būti atliktos ateinančiomis savaitėmis, o prezidentas savo ruožtu rengiasi kalbėtis su kitų partijų lyderiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų