REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Saudo Arabija dėl regione didėjančios įtampos šaukia skubius Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos ir Arabų lygos posėdžius, pranešė oficialioji karalystės naujienų agentūra.

Karalius Salmanas Tarybos ir Lygos šalių lyderius pakvietė į Mekoje gegužės 30 dieną rengiamus du skubius aukščiausiojo lygio susitikimus, kuriuose nori aptarti regione neseniai įvykdytus „agresijos aktus ir jų pasekmes“, nurodė valstybinė naujienų agentūra SPA.

Persijos įlankoje pastaruoju metu gerokai padidėjo įtampa, dėl kurios Jungtinės Valstijos šio mėnesio pradžioje nusprendė į šį regioną dėl Irano keliamų tariamų grėsmių nusiųsti grupę karo laivų, įskaitant lėktuvnešį, taip pat bombonešių dalinį.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al-Jubeiras pareiškė, kad jo šalis nenori kariauti su Iranu, tačiau yra pasirengusi ginti savo interesus.

REKLAMA
REKLAMA

Rijadas „nenori karo, neieško galimybių jį pradėti ir padarys viską, kad jo išvengtų“.

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) „palankiai įvertino“ Saudo Arabijos kvietimą.

Praėjusį sekmadienį per paslaptingus sabotažo aktus netoli JAE Fudžeiros uosto buvo apgadinti keturi laivai, įskaitant du Saudo Arabijos tanklaivius.

REKLAMA

O antradienį buvo bepilotėmis skraidyklėmis atakuotas didelis Saudo Arabijos naftotiekis, kuriuo užtikrinamas alternatyvus šalies naftos eksporto maršrutas Hormūzo sąsiaurio uždarymo atveju. Šį išpuolį surengė Jemene veikiantys husiais vadinami sukilėliai.

Iranas ne kartą grasino karinės konfrontacijos su Jungtinėmis Valstijomis atveju blokuoti laivų eismą Hormūzo sąsiauriu.

A. al-Jubeiras pareiškė, jog tanklaiviuose įvykdytų „sabotažo aktų“ tyrimui vadovauja JAE, tačiau pridūrė, jog „mes turime tam tikrų duomenų ir paviešinsime informaciją, kai tyrimas bus užbaigtas“.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant tarptautinio skepticizmo, JAV vyriausybė pastaruoju metu vis kalba apie didėjančią grėsmę, kurią kelia Iranas – ilgametis JAV sąjungininkų Izraelio ir Saudo Arabijos priešininkas ir konkurentas.

SPA sekmadienį pranešė, jog Saudo Arabijos sosto įpėdinis su JAV valstybės sekretoriumi Mike‘u Pompeo (Maiku Pompėjumi) telefonu aptarė pastangas padidinti saugumą Persijos įlankos regione.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų