REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarosiomis dienomis įvairiose „Facebook“ grupėse galėjo išvysti neįprastą sujudimą: dešimtys jų paskelbė, kad keičiamas privatumo lygis. Vartotojai yra perspėjami dėl feisbuke pradėtos nulinės tolerancijos politikos bet kokiems negatyvumą skatinantiems įrašams.

Pastarosiomis dienomis įvairiose „Facebook“ grupėse galėjo išvysti neįprastą sujudimą: dešimtys jų paskelbė, kad keičiamas privatumo lygis. Vartotojai yra perspėjami dėl feisbuke pradėtos nulinės tolerancijos politikos bet kokiems negatyvumą skatinantiems įrašams.

REKLAMA

„Slate“ technologijų apžvalgininkė Jane C. Hu atkreipė dėmesį, kad nemaža dalis iš jos lankomų daugiau nei 80 grupių, ypač tos, kurios specializuojasi „memų“ platinimu, staiga pakeitė savo statusą į „slaptos grupės“.

Pačiose grupėse užgimė diskusijos, kuriose žmonės aptarinėjo naujausius „Facebook“ taisyklių pokyčius ir masinį grupių statuso keitimą.

Kol kas nėra tiksliai aišku, kas konkrečiai lėmė „Facebook“ administratorių veiklos pokyčius. Remiantis „Facebook“ bendruomenės taisyklėmis, grupėse negali būti palaikoma teroristinė veikla ar neapykantos skatinimas. Taip pat negalima viešinti žudikus ar nusikaltėlius skatinanti medžiaga, negalima platinti narkotikų ar užsipulti pavienius asmenis.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, nusižengimu taisyklėms yra laikomas vartotojų platinamas „abejotinos kokybės turinys“, toks kaip neapykantos skatinimas, smurtinės nuotraukos ar pornografija, tačiau nėra tiksliai žinoma, kaip tai yra vertinama grupių kontekste. Feisbuko taisyklėse nurodoma, kad pasekmės gali priklausyti nuo konkretaus atvejo. Tačiau šią savaitę tokių atvejų skaičius ženkliai išaugo ir vartotojai pradėjo svarstyti, koks turinys nuo šiol bus laikomas „tinkamu“, o kuris staiga pradėjo pažeisti taisykles.

REKLAMA

Taikosi į internetinių patyčių grupes?

Grupės turi kelis privatumo pasirinkimus: „viešos“ grupės leidžia prie jų prisijungti bet kam ir matyti įrašus neprisiregistravus, „uždaros“ grupės leidžia bet kam prašytis juos priimti, o „slaptos“ grupės nėra rodomos bendroje paieškoje, o naujus narius gali priimti tik ten esantis narys ar moderatorius.

Ir staiga šią savaitę dešimtys įvairaus pobūdžio grupių pakeitė savo privatumo nustatymus. Kelios netgi apribojo savo narių galimybes publikuoti medžiagą, rašoma „Slate“ straipsnyje.

Dalis tokių grupių administratorių savo veiksmus aiškino pasikeitusia „Facebook“ politika – be jokio išankstinio perspėjimo ar paaiškinimo buvo uždarytos kelios „memų“ grupės.

REKLAMA
REKLAMA

Feisbuko vartotojų teigimu, bet kuris „neteisingas“ įrašas, kuriame pašiepiamos tam tikros visuomenės grupės ar asmenys, dabar sulaukia itin griežtos „Facebook“ bausmės. „Slate“ pateikiamas „vestuvių patyčių“ grupės pavyzdys, kuriose būdavo tyčiojamasi ar pašiepiamos vestuvių nuotraukos ar neadekvačiai besielgiantys jų svečiai.

Nukentėjo ir didelės grupės, tokios kaip „Crossovers nobody asked for“ (pavadinimas reiškiantis kelių skirtingų subkultūrų ar istorijų susikirtimą nuotraukų koliažuose) ir panašios grupės, kurių turinys dažnai balansuoja ant etikos ribos, ir galimai įžeidžia visuomenės grupių ar pavienių asmenų jausmus.Tai „memų“ grupės, kuriose paveikslėlių pagalba yra nušviečiamos socialinės tendencijos ar aktualijos. Kartais linksmi pasišaipymai virsta ant absurdo ar etikos ribos laviruojančiais įrašais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Feisbukas buvo trumpam išjungęs beveik 500 tūkst. sekėjų turinčią CNAF grupę, tačiau vėliau vėl „įjungė“. Pasak pačios grupės administratorių: „Mes turėjome išmesti blogus žmones, kad feisbukas mus įleistų atgal. Jeigu jūs matote šį įrašą, tai reiškia, kad su jumis viskas yra gerai“.

Pasitaikė sabotažo atvejų

Viena versijų skelbia, kad dėl feisbuko veiksmų „kalta“ grupė veikėjų, pasivadinusių „Indonezijos skundų komisija“. Tai yra į grupę susibūrę feisbuko vartotojai, skundžiantys įvairių „memų“ grupių nuotraukas dėl taisyklių pažeidimų.

„Facebook“ net pripažino, kad pasitaikė neteisingai užblokuotų grupių, kurias „sabotavo“ pavieniai vartotojai. Veikimo schema paprasta – toks vartotojas paviešina grupėje draudžiamą ar nevienareikšmiškai vertinamą turinį, o vėliau grupė asmenų jį apskundžia kaip įžeidžiantį ar nusižengiantį įstatymams.

REKLAMA

Socialinio tinklo atstovai tikina, kad kiekvienas toks atvejis bus svarstomas atskirai, o neteisėtai uždarytoms grupėms bus atstatytos teisės, rašoma „The Verge“.

Kiek anksčiau „Facebook“ ėmėsi aktyvaus ultradešiniųjų paskyrų ir grupių „valymo“ internete. Balandžio viduryje buvo užblokuotos Britanijos nacionalistų partijos, „Britanija pirmiau“, Anglijos gynybos lygos ir kitų nacionalistinių grupuočių paskyras. Taip pat buvo užblokuoti mažiausiai septyni šių organizacijų lyderiai. Jie taip pat buvo užblokuoti ir „Instagram“ tinkle.

Dar anksčiau veiksmų buvo imtasi ir prieš Kremliaus valstybinės žiniasklaidos priemonės kontroliuojamą „In the Now“ kanalą, kurį prižiūri tretieji asmenys. Prokremlišką propagandą platinęs kanalas sulaukė kritikos dėl to, kad nedeklaravo savo tikrųjų savininkų, „RIA Novosti“. Vėliau milijonus sekėjų turinti kanalas feisbuke „grįžo į eterį“.

REKLAMA

Lietuvoje – po padidinamuoju stiklu atsidūrė Livetos ir Petro Kazlauskų įrašo istorija

Tačiau keičiasi feisbuko požiūris ne tik į patyčias internete. Interneto vartotojai taip pat turėtų atsargiau dalintis netikromis naujienomis.

Vienas iš naujausių pavyzdžių – žinomų Lietuvos atlikėjų Livetos ir Petro Kazlauskų įrašas apie tariamą kandidatės į prezidento postus „šėtonišką ženklą“.

Atlikėjai savo paskyroje pasidalijo nuomone, kad politikės kūno kalba yra „satanistinis ženklas“, kuris tariamai „daug pasako apie žmogų ir jo mintis“.

Netrukus į šį įrašą dėmesį atkreipė Lietuvos žiniasklaidos priemonės ir „Facebook“ „Factcheck“ skyrius, kuris neseniai pradėjo tikrinti melagingas naujienas didžiausiame socialiniame tinkle.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visos „Facebook“ grupės, kuriose buvo pasidalinta Livetos ir Petro Kazlauskų nuotrauka sulaukė perspėjimo, kad jų žinučių rodymas bus „nustumtas žemiau“ ir mažiau rodomas vartotojams.

Taigi nuo šiol, jeigu feisbuko grupėje bus pasidalinta medžiaga, kuri „Factcheck“ bus pripažinta kaip melaginga naujiena, jos laukia tam tikros „Facebook“ sankcijos. Šiuo konkrečiu atveju grupė sulaukia naujų žinučių mažesnio rodymo vartotojų naujienų sraute sankcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų