REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijų penkiems Rusijos piliečiams dėl žmogaus teisių pažeidimų, o Rusija pažadėjo atsakyti tuo pačiu, nors po anksčiau šią savaitę įvykusių aukšto lygio derybų atrodė, jog įtampa tarp Maskvos ir Vašingtono kiek sumažėjo.

Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijų penkiems Rusijos piliečiams dėl žmogaus teisių pažeidimų, o Rusija pažadėjo atsakyti tuo pačiu, nors po anksčiau šią savaitę įvykusių aukšto lygio derybų atrodė, jog įtampa tarp Maskvos ir Vašingtono kiek sumažėjo.

REKLAMA

JAV valstybės departamentas pabrėžė, kad sankcijos paskelbtos penkiems fiziniams asmenims ir vienai bendrovei. Apie tai pranešama kasmet rengiamoje ataskaitoje Kongresui dėl to, kaip įgyvendinamas vadinamasis Magnitskio įstatymas.

Šis įstatymas atveria kelią uždrausti į šalį atvykti užsieniečiams, susijusiems su žmogaus teisių pažeidimais, didelio masto korupcija ar pinigų plovimu, suvaržyti jų prieigą prie JAV finansų sistemos, taip pat įšaldyti jų turtą.

Sergejus Magnitskis, kurio vardu pavadintas minėtas įstatymas, 2009 metų lapkritį mįslingai mirė Rusijos kalėjime, prieš tai atskleidęs didžiulio masto lėšų grobstymo schemą, kurioje dalyvavo valstybės pareigūnai. Manoma, kad kalėjime jis buvo mušamas ir kankinamas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš penkių asmenų, kuriems Valstybės departamentas paskelbė sankcijas, yra Čečėnijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnas Ruslanas Geremejevas, artimas šios neramios Šiaurės Kaukazo respublikos lyderiui Ramzanui Kadyrovui.

REKLAMA

Savo paskyroje susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ R. Kadyrovas sakė, jog naujos sankcijos yra „aiškus įrodymas, kad Jungtinės Valstijos mūsų bijo“.

R. Geremejevas buvo kaltinamas prisidėjęs prie 2015-ųjų vasarį Maskvos centre įvykdyto opozicijos lyderio Boriso Nemcovo – aršiu Kremliaus kritiku tapusio buvusio Rusijos vicepremjero – nužudymo.

JAV iždo departamentas nurodė, kad rusų pareigūnai dukart bandė pareikšti kaltinimus galimam B. Nemcovo nužudymo organizatoriui R. Geremejevui, tačiau jiems buvo sutrukdyta.

Jungtinės Valstijos taip pat paskelbė sankcijas Jelenai Trikuliai ir Genadijui Karlovui – dviem rusų pareigūnams, įtariamiems slepiant faktus apie S. Magnitskio sulaikymą ir mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

„Praėjus beveik 10 metų po jo mirties, tebesame sunerimę dėl nebaudžiamumo už šį ir kitus žiaurius nusikaltimus prieš aktyvistus, žurnalistus, informatorius ir politinę opoziciją“, – pranešime sakė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Ji taip pat išreiškė susirūpinimą dėl „tų, kurie dirba (siekdami) atskleisti korupciją ir žmogaus teisių pažeidimus Rusijos Federacijoje, įtemptos bauginimo atmosferos“.

Reaguodama į šį Valstybės departamento pareiškimą, Rusijos ambasada Vašingtone paskelbė: „Į šiuos žingsnius bus sureaguota atsakomosiomis priemonėmis.“

„Be to, šie nekonstruktyvūs sprendimai aiškiai nesutampa su teigiama pastarųjų Rusijos ir JAV derybų Sočyje perspektyva“, – sakoma ambasados pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie naujas sankcijas paskelbta praėjus dviem dienoms po Sočio kurorte įvykusio JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Tiek Maskva, tiek Vašingtonas po šių derybų optimistiškai vertino galimybes bendradarbiauti tam tikrais klausimais.

M. Pompeo tvirtino, kad jis tebeturi didelių nesutarimų su V. Putinu, tačiau sakė manantis, jog JAV ir Rusija galėtų bendradarbiauti tokiais klausimais kaip politinis užsitęsusio konflikto Sirijoje sprendimas ir derybos su Šiaurės Korėja dėl denuklearizacijos susitarimo.

JAV sankcijos taip pat paskelbtos Čečėnijos specialiosios paskirties būriui „Terekas“ ir jo vadui Abuzajedui Vismuradovui.

Iždo departamentas nurodė, kad „Terekas“ dalyvavo vykdant neteismines egzekucijas ir kankinimus, taip pat – įtariamoje persekiojimo kampanijoje prieš Čečėnijos seksualines mažumas, kurią pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų