REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šešias savaites trukusios derybos tarp Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May vyriausybės ir opozicinės Leiboristų partijos penktadienį žlugo taip ir nepasiekus kompromiso dėl „Brexit“.

Šešias savaites trukusios derybos tarp Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May vyriausybės ir opozicinės Leiboristų partijos penktadienį žlugo taip ir nepasiekus kompromiso dėl „Brexit“.

REKLAMA

Savo laiške Th. May leiboristų lyderis Jeremy Corbynas pareiškė, kad derybos „nuėjo taip toli, kaip tik buvo įmanoma“.

„Mums nepavyko įveikti reikšmingų nuomonių skirtumų“, – pažymėjo jis.

Th. May rengiantis ateinančiomis savaitėmis paskelbti, jog planuoja atsistatydinti, J. Corbynas rašė, kad dėl vyriausybės „silpnumo ir nestabilumo“ tapo neįmanoma pasiekti ilgalaikį susitarimą.

Vyriausybė su leiboristais šešias savaites bandė susitarti dėl kompromisinio „Brexit“ susitarimo, kuriam galėtų pritarti dauguma parlamento narių. Prie derybų stalo abi šalys susėdo, kai JK parlamentas tris kartus atmetė Th. May Briuselyje išsiderėtą susitarimą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos sąlygų.

Tačiau konservatoriai ir centro kairieji leiboristai nesutaria, kiek glaudūs turėtų būti Jungtinės Karalystės ekonominiai ryšiai su ES po „Brexit“. Leiboristai pasisako, kad būtų toliau laikomasi ES taisyklių, siekiant užtikrinti nevaržomą prekybą. Tuo tapu vyriausybė nori laisvesnių santykių, kad galėtų lengviau sudaryti naujus prekybos susitarimus su kitomis šalimis.

REKLAMA
REKLAMA

JK išstojimas iš Bendrijos buvo numatytas kovo 29 dieną, tačiau parlamentas nespėjo patvirtinti išstojimo iš ES sutarties, tad buvo susitarta, kad „Brexit“ atidedamas iki spalio 31 dienos.

REKLAMA

Šią savaitę žlugus deryboms tarp partijų aklavietė pagilėjo, Konservatorių partijos viduje dar sustiprėjo spaudimas Th. May atsistatydinti.

„Brexit“ palaikantys konservatoriai širsta, kad praėjus trejiems metams po referendumo, kuriame šalies rinkėjai nubalsavo už išstojimą iš ES, JK dar nepaliko Bendrijos. Daugelis jų dėl to kaltina Th. May ir nori, kad jos vietą užimtų ryžtingiau „Brexit“ palaikantis lyderis, pavyzdžiui, buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

Ketvirtadienį Th. May sutiko kito mėnesio pradžioje paskelbti, kada atsistatydins. Tai reškia, kad JK dar iki pasitraukimo iš ES gali turėti naują ministrą pirmininką.

REKLAMA
REKLAMA

Atsistatydinus premjerei, bus renkamas naujas partijos lyderis. Į šį postą galės pretenduoti bet kuris konservatorių įstatymų leidėjas. Laimėtojas automatiškai taps ministru pirmininku, tad šaliai nereikės rengti pirmalaikių rinkimų.

Th. May planuoja ketvirtą kartą pabandyti užsitikrinti įstatymų leidėjų pritarimą su Briuseliu suderėtoms „Brexit“ sąlygoms. Ji ketina pateikti parlamento balsavimui „Brexit“ susitarimą kažkurią dieną tarp birželio 3-iosios ir birželio 9-osios.

Anot premjerės, jeigu parlamentas pritars susitarimui, JK galės palikti ES jau liepą, o ne spalį, kaip yra sutarta dabar.

Tačiau neaišku, kaip vyriausybė ketina įtikinti daugumą įstatymų leidėjų pritarti Th. May suderėtoms vadinamųjų skyrybų sąlygoms. Kol kas neatrodo, kad daug parlamentarų iš abiejų stovyklų būtų pasirengę pakeisti savo poziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų