REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartu su Marku Zuckerbergu „Facebook“ įkūręs Chrisas Hughesas pareiškė, kad JAV valdžiai derėtų įsikišti ir nutraukti socialinio tinklo monopolį. Maža to, dėl kilusio „WhatsApp“ saugumo skandalo karčios kritikos „Facebook“ vystomai politikai negailėjo ir „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas.

Kartu su Marku Zuckerbergu „Facebook“ įkūręs Chrisas Hughesas pareiškė, kad JAV valdžiai derėtų įsikišti ir nutraukti socialinio tinklo monopolį. Maža to, dėl kilusio „WhatsApp“ saugumo skandalo karčios kritikos „Facebook“ vystomai politikai negailėjo ir „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas.

REKLAMA

Pirmasis stiprus smūgis „Facebook“ įvaizdžiui atskriejo 2016-aisiais, kuomet paaiškėjo, kad su Rusijos spec. tarnybomis siejami asmenys užpirkinėjo reklamas socialiniame tinkle ir taip bandė paveikti rinkėjų nuomonę prezidento rinkimuose. Vėliau sekė dar vienas skaudus smūgis bendrovės įvaizdžiui, kai paaiškėjo, kad bendrovei „Cambridge Analytica“ buvo nutekinti asmeniniai socialinio tinklo vartotojų duomenys.

Netrukus M. Zuckerbergui teko ne sykį teisintis dėl per mažai vartotojų informaciniam saugumui skiriamo dėmesio. Paskutinis skandalas kilo jau dėl šaudynių Naujojoje Zelandijoje metu vykusios „Facebook“ tiesioginės teroristo paskyros transliacijos. O šią savaitę paaiškėjo, kad milijonai „Facebook“ priklausančios pokalbių programėlės „WhatsApp“ vartotojų galėjo būti paveikti saugumo spragos, kuri leido perimti jų nuotraukas, telefono pokalbius ar susirašinėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Atėjo laikas sugriauti Facebook“

„Facebook“ bendraįkūrėjas Ch. Hughesas „The New York Times“ paviešino komentarą-kreipimąsi į tautiečius. Jame jis paaiškino, kad JAV valdžiai derėtų nutraukti socialinio tinklo monopolį.

REKLAMA

Straipsnyje „Atėjo laikas sugriauti Facebook“ technologijų specialistas aiškina, kad M. Zuckerbergas šiuo metu turi didesnę įtaką, negu bet kas JAV valdžioje ar privačiame sektoriuje. Maža to, nuo 2017-ųjų M. Zuckerbergo reputacija kartu su jo vadovaujamo tinklo „Facebook“ reputacija, „gerokai susitepė“.

Straipsnyje Ch. Hughesas priminė apie vartotojų duomenų nutekinimo skandalą, o taip pat apie socialiniuose tinkluose tvyrančią „griežtą retoriką“ ir melagingų naujienų platinimą.

Ch. Hughesas taip pat pareiškė, kad JAV vyriausybė turėtų pareikalauti iš M. Zuckerbergo teisinės atsakomybės. Jis pažymėjo, kad, jeigu nebus imtasi priemonių, socialinio tinklo monopolis „dar labiau sustiprės“.

REKLAMA
REKLAMA

„Valdžia turi paversti Marką pavaldiniu. Įstatymų leidėjai pernelyg ilgai nuošaliai stebėjo stulbinantį „Facebook“ augimą ir pamiršo apie savo priedermę ginti amerikiečių interesus ir užtikrinti rinkoje konkurencingas sąlygas“, – pažymėjo Ch. Hughesas.

Sulaukė baudų ir klausimų

Šių metų kovo mėnesį „The New York Times“ ir „The Observer“ paskelbė, kad „Cambridge Analytica“ neteisėtai gavo prieigą prie daugiau nei 50 mln. „Facebook“ vartotojų duomenų, kad padėtų Donaldo Trumpo rinkimų štabui 2016-aisiais.

M. Zuckerbergas tuomet JAV Kongrese turėjo atsakyti į klausimus dėl duomenų nutekinimo jo bendrovėje. Klausimai taip pat buvo susiję su Rusijos kišimusi į 2016-ųjų prezidento rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ vadovas taip pat atsiprašė Didžiosios Britanijos vartotojų dėl jų asmeninių paskyrų duomenų nutekinimo. Praėjusių metų birželio viduryje Didžioji Britanija paskyrė „Facebook“ daugiau nei 500 tūkst. eurų baudą. Spalį „Facebook“ sulaukė tokios pačios (maksimalios) baudos ir už bendradarbiavimą su „Cambridge Analytica“.

P. Durovas: „Facebook“ ir „WhatsApp“ galimai dirba saugumui

Pykčiu „Facebook“ pratrūko ir „interneto disidentas“, iš Rusijos išvarytas buvęs „Vkontakte“ įkūrėjas Pavelas Durovas. Įkūręs populiarumo sulaukusį pokalbių tinklą „Telegram“ interneto technologijų pionierius apkaltino M. Zuckerbergo verslo imperiją parsidavimu spec. tarnyboms ir duomenų nutekinimu.

REKLAMA

„Kodėl WhatsApp niekada nebus saugus“ – gegužės 15-ąją, išsyk po eilinio „WhatsApp“ prisipažinimo apie saugumo spragą, dėl kurios tapo pažeidžiama milijonų vartotojų informacija, pasirodžiusio P. Durovo komentaro pavadinimas.

Pavelas Durovas griežtai kritikavo pagrindinio „Telegram“ konkurento – „WhatsApp“ pokalbių programos, kuri priklauso „Facebook“ politiką.

Interneto technologijų guru atkreipė dėmesį, kad vartotojai neturėtų tikėtis iš „WhatsApp“ saugumo. Jis priminė, kad 2018-aisiais ši programa jau buvo susidūrusi su analogiška problema – buvo suteikusi programišiams prieigą prieš programą naudojančių asmenų telefonų. Pasak konkurentų lyderio, „WhatsApp“ nėra saugi dar ir dėl to, kad nepateikia savo programos pradinio kodo saugumo specialistų įvertinimui, kaip tai daro „Telegram“.

REKLAMA

P. Durovo, iš kurio Rusijos Federalinė Saugumo Tarnyba įvykių Ukrainoje pradžioje pareikalavo išduoti prieigą prie socialinio tinklo „Vkontakte“, o šiam atsisakius – privertė tinklą parduoti Kremliaus statytiniui ir išvykti iš šalies, nuomone, „Facebook“ bendradarbiauja su FTB, kurie verčia suteikti jiems landas „WhatsApp“. „Telegram“ įkūrėjo teigimu, tai gali įrodyti ir faktas, kad „WhatsApp“ veikia Rusijoje ir Irane – autoritarinėse šalyse, kur yra suvaržytos žiniasklaidos ir žmogaus teisės. Jis taip pat užsimena, kad vietos valdžios irgi „nėra prieš tokius socialinius tinklus, nes turi prieigą prie susirašymų ir asmeninės informacijos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Telegram“ dar 2012 metais buvo pradėtas kurti kaip tik todėl, kad pasaulyje nebuvo panašaus, į naudotojų saugumą, orientuotos paslaugos. Dėl savo „nenulaužiamumo“ „Telegram“ buvo uždraustas Rusijoje, tačiau iki šiol, įvairių apėjimų dėka, tai yra viena daugiausiai šį socialinį tinklą naudojančių šalių.

P. Durovo teigimu, „Telegram“ per šešerius gyvavimo metus nebuvo beveik nė vieno rimto duomenų nutekinimo skandalo, tuo metu „WhatsApp“ tai nutinka kiekvieną mėnesį. „Per šešerius metus mes atskleidėme lygiai nulį baitų informacijos tretiesiems asmenims, tuo metu „Facebook“ ir „WhatsApp“ atskleidė informaciją faktiškai bet kam, kas tik tvirtino, kad dirba valdžiai“, – tvirtina P. Durovas.

REKLAMA

„Telegram“ įkūrėjas taip pat priminė, kad vienas iš „WhatsApp“ įkūrėjų paliko bendrovę dėl nesutarimų su juos įsigijusiais „Facebook“, o kitas įkūrėjas pasiūlė savo sekėjams socialiniame tinkle panaikinti savo „WhatsApp“ paskyrą.

„Nebuvo nė vienos dienos per visą dešimties metų „WhatsApp“ gyvavimo istoriją, kuomet jis buvo saugus“, – rašoma P. Durovo žinutėje.

„Prieš kelerius metus man teko palikti savo šalį atsisakius atskleisti „Vkontakte“ vartotojų konfidencialumą valdžiai. Tai nebuvo malonu. Tačiau ar pasielgčiau ir vėl taip pat? Su malonumu“ – savo pranešime rašė P. Durovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų