REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Prancūzijos telekomunikacijų milžinės „France Telecom“ direktorius ir šeši žemesnės grandies vadovai stojo prieš teismą Paryžiuje. Jie sulaukė kaltinimų dėl darbuotojų engimo, dėl kurio, anot prokurorų, pasipylė masinės savižudybės.

Buvęs Prancūzijos telekomunikacijų milžinės „France Telecom“ direktorius ir šeši žemesnės grandies vadovai stojo prieš teismą Paryžiuje. Jie sulaukė kaltinimų dėl darbuotojų engimo, dėl kurio, anot prokurorų, pasipylė masinės savižudybės.

REKLAMA

Prancūziją šokiravusi istorija „France Telecom“ nutiko 2008-2009 metais. Pasipylusi įmonės darbuotojų savižudybių banga pribloškė visuomenę ir iškėlė klausimą dėl korporatyvinės kultūros Prancūzijos telekomunikacijų gigantėje. Tai yra pirmasis tokio pobūdžio teismo procesas Prancūzijos teismų praktikoje, kuomet darbdaviai ir vadovai yra teisiami dėl patyčių darbe.

Prieš darbuotojus naudojo psichologinę prievartą

2008-2009 metais net 35 „France Telecom“ (dabar jau pakeitę pavadinimą į „Orange“) darbuotojai baigė savo gyvenimą savižudybe. 77-erių Didier Lombardas ir kiti kaltinamieji neigia, kad jų vykdyta „įmonės restruktūrizacija“ galėjo privesti prie savižudybių, rašoma BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimai pateikti ir pačiai „France Telecom“ įmonei.

Neseniai privatizuota bendrovė vykdė didelio masto restruktūrizaciją. D. Lombardo tuomet laukė užduotis atleisti 22 tūkst. žmonių, dar 10 tūkst. darbuotojų jis turėjo „perkvalifikuoti“.

REKLAMA

Kai kurie darbuotojai yra palikę raštelius, kuriuose kaltina dėl savo sprendimo nusižudyti „France Telecom“ vadybininkus.

D. Lombardas yra apkaltintas ir tuo, kad bendrovėje buvo sukurta „korporatyvinė politika, nukreipta į darbuotojų gyvenimo gadinimą“, o taip pat ir tuo, kad naudodamas psichologinį spaudimą, grasinimus ir patyčias jis vertė žmones išeiti iš darbo.

Kai kuriuos darbuotojus perkeldavo į kitus miestus, neatsiklausę jų norų, kitus palikdavo „dirbti“ tuščiose patalpose, dar kitus versdavo užsiimti veikla, kuri neatitikdavo jų kvalifikacijos lygio.

REKLAMA
REKLAMA

Per ketverius metus nusižudė 60 darbuotojų

„Aš juos išmesiu vienaip ar kitaip, per duris ar per langą“, – tokia citata yra priskiriama D. Lombardui viename iš įmonės susirinkimų 2007-aisiais.

Buvęs „France Telecom“ vadovas, kuris bendrovę paliko 2010-aisiais, pripažįsta, kad jo vykdyti pokyčiai įmonės struktūroje kėlė darbuotojams nerimą, tačiau neigia, kad tai galėjo nulemti savižudybes.

D. Lombardas „France Telecom“ vadovu tapo 2005-aisiais, o iš įmonės vadovybės pasitraukė 2010-aisiais, sulaukus masinių skundų dėl jo vadovavimo būdo. Prokurorai nustatė, kad 2006-2009 metais nusižudė apie 60 įmonės darbuotojų, rašoma „Les Echos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu kaltinamieji bus pripažinti kaltais, jiems gresia nuo metų iki dvejų kalėjimo, ir 15 tūkst. eurų bauda. „Orange“ taip pat turėtų susimokėti 75 tūkst. eurų baudą.

Su šia byla siejami incidentai:

2009-aisiais 32-ejų moteris nusižudė savo darbo vietoje. Kita moteris tais pačiais metais bandė nusižudyti, sužinojusi, kad ją perkelia į kitą darbo vietą jau trečią kartą per vienerius metus.

2011-aisiais Bordo mieste savo darbo vietoje nusižudė 57-erių bendrovės darbuotojas.

„Orange“ atstovai atsisako žiniasklaidai komentuoti šią bylą ir patį teismo procesą, tačiau pažymėjo, kad dabartinė bendrovės vadovybė deda „daug pastangų siekiant pagerinti korporatyvinę kultūrą“.

 Jei kyla įtarimų, susisiekite. Ji - tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės darbuotoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų