REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prahoje į naujus protestus pirmadienį susirinko tūkstančiai žmonių, nerimaujančių, kad naujoji teisingumo ministrė gali mėginti panaikinti premjerui metamus įtarimus sukčiavimu.

Prahoje į naujus protestus pirmadienį susirinko tūkstančiai žmonių, nerimaujančių, kad naujoji teisingumo ministrė gali mėginti panaikinti premjerui metamus įtarimus sukčiavimu.

REKLAMA

Čekijos sostinės Senamiesčio aikštėje pirmadienį, jau trečią savaitę iš eilės, susirinko apie 20 tūkst. protestuotojų, pranešė čekų žiniasklaida. Dar keli tūkstančiai žmonių protestavo antrame pagal dydį Čekijos mieste Brno.

Čekijos policija praėjusį mėnesį pareiškė, kad milijardieriui premjerui Andrejui Babišui reikėtų iškelti kaltinimus dėl įtariamos 2 mln. eurų vertės sukčiavimo schemos Europos Sąjungos subsidijų srityje.

Protestuotojai nerimauja, kad premjeras su balandį prisaikdintos teisingumo ministrės Marie Benešovos pagalba gali išsisukti nuo teisingumo.

REKLAMA
REKLAMA

Jei būtų pripažintas kaltu, ministrui pirmininkui grėstų iki 10 metų kalėjimo.

Jis griežtai atmeta visus kaltinimus ir tvirtina, kad tai yra prieš jį nukreiptas politinis sąmokslas.

REKLAMA

Pirmadienį protestuotojai švilpė, skambino varpeliais ir žvangino raktais skanduodami „Atsistatydink!“ ir „Gėda!“

„Meluoji, vagi ir esi vadinamas Burešu“, – skelbė užrašas ant vieno plakato. Burešas buvo A. Babišo slapyvardis, kai jis tariamai tarnavo komunistų slaptosios policijos agentu 9-e dešimtmetyje.

„Forbes“ duomenimis, chemijos pramonės ir žemės ūkio magnatas A. Babišas yra antras turtingiausias žmogus Čekijoje.

71 metų M. Benešova 2013–2014 metais jau dirbo teisingumo ministre, o 1999–2005 metais užėmė generalinio prokuroro postą.

REKLAMA
REKLAMA

Kad išvengtų interesų konflikto, A. Babišas sau priklausantį konglomeratą „Agrofert“, kuris gamina maistą, chemines medžiagas ir valdo du įtakingus dienraščius bei šalies pagrindinį radiją, perleido vienam fondui.

„Tai peržengia visas etines ribas, – pareiškė proteste dalyvavęs jaunas inžinierius Filipas Chmelis. – Nesutinku, kad tokie žmonės kaip Benešova užimtų oficialų postą. Ir man nepatinka premjero interesų konfliktas ir jo arogancija.“

A. Babišo populistinis judėjimas „Nepatenkintų piliečių akcija“ (ANO) 2017 metų spalį vykusiuose rinkimuose užsitikrino daugiausiai – 78 iš 200 – vietų žemuosiuose parlamento rūmuose. ANO suvienijo jėgas su socialdemokratais ir suformavo mažumos vyriausybę, palaikomą komunistų.

Naujausios visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad ANO palaiko 30 proc. respondentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų