REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nerimaujant dėl po COVID-19 skiepo atsiradusių šalutinių reiškinių, Nacionalinio vėžio instituto gydytojas onkoimunologas Marius Strioga aiškina, kokia organizmo reakcija po vakcinos normali ir kam dažniau ji pasitaiko.

Nerimaujant dėl po COVID-19 skiepo atsiradusių šalutinių reiškinių, Nacionalinio vėžio instituto gydytojas onkoimunologas Marius Strioga aiškina, kokia organizmo reakcija po vakcinos normali ir kam dažniau ji pasitaiko.

REKLAMA

Nuogąstavimų ypač atsirado įskiepijus antrąją vakcinos dozę, mat pasitaikė įvairių reakcijų: aukšta temperatūra, dideli galvos, rankos, sąnarių skausmai, padidėję kaklo, pažastų limfmazgiai. 

„Kiek teko vakcinuotis, tokių pašalinių poveikių lyg ir nebūdavo. Gal yra koks protingas paaiškinimas, kodėl šįkart tiek daug pašalinių reiškinių, ir ar galima kokia nors premedikacija?“ – tokio klausimo sulaukęs M. Strioga atkreipė dėmesį, kad agresyvesni šalutiniai poveikiai būdingesni jaunesniems žmonėms.

„Pati viengrandė mRNR molekulė yra ne tik viruso S baltymą koduojantis fragmentas – ji gali veikti ir kaip stiprus imuninis adjuvantas. Ją atpažįsta imuninės sistemos ląstelių (pagrinde dendritinių ląstelių, makrogagų ir kt.) endosomų TLR7/8 receptoriai, citoplazminiai RIG receptoriai, kurie atpažįsta įvairias svetimas viengrandes RNR molekules. 

REKLAMA
REKLAMA

Todėl tiek po pirmos, tiek ir po antros vakcinos dozės gali vystytis audringa lokali ir sisteminė uždegiminė reakcija. Žinoma, mRNR molekules stengtasi modifikuoti, kad jas kuo silpniau atpažintų šie receptoriai, bet organizmo taip lengvai neapgausi“, – dėstė jis socialinio tinklo paskyroje.

REKLAMA

Reakcijos stiprėja po antro skiepo

Jis pabrėžė, kad po antros vakcinos dozės uždegiminių reakcijų išraiška dar labiau sustiprėja, nes revakcinacijos metu aktyvinamas atminties imuninis atsakas, kuris yra daug mobilesnis ir operatyvesnis, todėl greičiau ir intensyviau vystosi nei pirminis (naivusis) imuninis atsakas. 

„Bet kokio intensyviai besivystančio imuninio atsako išraiška ir yra įvairaus intensyvumo į gripą panašūs simptomai – tai priklauso tiek nuo amžiaus, tiek nuo genetiškai determinuoto imuninės sistemos „temperamento“.

Kodėl padidėja limfmazgiai? Taigi juose ir vystosi specifinis imuninis atsakas! Limfmazgiai yra imuninės sistemos kareivinės, išsibarsčiusios po organizmą“, – aiškino M. Strioga.

REKLAMA
REKLAMA

Po vakcinacijos pasitaiko ir alpimų. Anot gydytojo, tai gali būti tiek vazovagalinio reflekso, tiek ir audringo imuninio atsako išraiškos padarinys (mini citokinų audrelė?). 

Imuninė sistema – organizmo kariuomenė

„Imuninė sistema – mūsų organizmo kariuomenė. O bet kokios kariuomenės aktyvi veikla yra triukšminga, tačiau pratybų (vakcinacijos) metu ji nėra žalinga, o tikro karo (natūralios infekcijos) eiga ir padariniai gali būti įvairūs...

Panašios šalutinės reakcijos būdingos ir rekombinantinėms vakcinoms nuo B grupės meningokoko. Prieš šias vakcinas net rekomenduojama premedikacija. Pašalinių reiškinių valdymas – NVNU (nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo), pvz., ibuprofenas, naproksenas, diklofenakas ir kt.“ – aiškino M. Strioga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu jis pridūrė, tikėtina, jog kuo stipresnė šalutinių poveikių išraiška, tuo intensyvesnis specifinis imuninis atsakas vystosi.

Kautos kelios dešimtys pranešimų

Portalas tv3.lt primena, kad prieš kelias dienas pranešta apie gautas kelias dešimtis pranešimų apie šalutines skiepų reakcijas.

Kaip aiškino Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė, daugiau tokių pranešimų pradėta gauti pradėjus vakcinaciją antrąja doze.

„Tendenciją matome, kad po to, kai prasidėjo vakcinavimas antrąja doze, mes gavome daugiau nepageidaujamų reakcijų pranešimų negu per tą patį laikotarpį po pirmosios vakcinacijos dozės“, – sakė ji.

Kviečiame žiūrėti visą reportažą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų