REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svarbus naujas tyrimas parodė, kad apsauginių kaukių dėvėjimas yra efektyvus būdas sustabdyti koronaviruso plitimą.

Svarbus naujas tyrimas parodė, kad apsauginių kaukių dėvėjimas yra efektyvus būdas sustabdyti koronaviruso plitimą.

REKLAMA

Jungtinių Amerikos Valstijų tyrėjai nustatė, kad dešimčia procentų išaugus kaukių dėvinčių žmonių skaičiui, trigubai didėja tikimybė išlaikyti R žemiau 1. R yra žmonių skaičius, kuriuos užkrėtė vienas koronavirusu sergantis asmuo. Epidemija yra laikoma mažėjančia, kai šio matmens reikšmė nukrenta žemiau 1.

Tačiau mokslininkai perspėja, kad nors kaukių dėvėjimas gali padėti suvaldyti Covid-19 užkrato pernešimą bendruomenėje, nereikėtų nuvertinti kitų prevencinių priemonių, pavyzdžiui, saugaus atstumo laikymosi, svarbos.

JAV ekspertai teigia, kad jų surinkti duomenys, publikuoti žurnale „Lancet Digital Health“, rodo, kad bendruomenės, kuriuose didžioji dauguma dėvi kaukes ir laikosi saugaus atstumo, yra labiau linkusios suvaldyti viruso plitimą.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai naudojo kompiuterinį modelį, kad nustatytų, kokių veiksmų reikia imtis, siekiant sumažinti skaičių R žemiau 1, ir taip suvaldyti pandemiją.

REKLAMA

Tyrėjai nustatė, kad pandemijos suvaldymo tikimybė išauga kelis kartus, jeigu dėvinčių kaukes žmonių skaičius padidėja dešimčia procentų, nepriklausomai nuo to, koks buvo pradinis šių žmonių procentas.

Tyrimo bendraautorius Benas Raderis iš Bostono vaikų ligoninės ir Bostono universiteto sakė: „Svarbus atradimas yra tai, kad kaukių dėvėjimas nepakeičia saugaus atstumo laikymosi.“

Tyrėjai apie kaukių dėvėjimo įpročius internetu apklausė daugiau nei 300 000 žmonių iš visų 50 JAV valstijų bei Vašingtono. Duomenys buvo renkami nuo 2020 m. birželio 3 d. iki liepos 27 d.

REKLAMA
REKLAMA

Šią informaciją mokslininkai palygino su „Google“ surinktais anoniminiais išmaniųjų telefonų naudotojų judėjimo duomenimis. Jais „Google“ pasidalino tik gavusi vartotojų sutikimą.

Tyrėjai teigia, kad šis tyrimas yra stebimasis, taigi iki galo neįrodo tiesioginio ryšio tarp kaukių dėvėjimo ir ligos pernešimo.

Dauguma respondentų (84,6 proc.) atsakė, kad yra labai tikėtina, jog prekybos centre jie dėvės kaukę, tačiau mažiau nei pusė (40,2 proc.) ją dėvėtų lankydami šeimos narius.

Tik nedaug atsakiusiųjų yra iš vis nenusiteikę dėvėti kaukės (4,7 proc.)

Didžiausias kaukių dėvėjimo procentas (48 proc.) fiksuojamas 65+ amžiaus grupėje. Dėvinčių kaukes žmonių skaičius kiekvienoje valstijoje skiriasi. Kaukės labiausiai paplitusios prie vandenynų bei pietinės JAV sienos, taip pat miestuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai sako, kad apklausti žmonės yra labiau linkę laikytis kitų reikalavimų, mažinančių užsikrėtimo Covid-19 tikimybę, pavyzdžiui, dažnai plauna rankas.

Daktarė Christina Astley, gydytoja bei epidemiologė Bostono vaikų ligoninėje ir Harvardo medicinos mokykloje, taip pat tyrimo bendraautorė, sakė: „Mūsų išvados rodo, kad kaukių dėvėjimas gali padėti suvaldyti Sars-Cov-2 (virusas, sukeliantis Covid-19) plitimą.“

„Pasaulis susidūrė su labiau užkrečiama koronaviruso atmaina, ligoninės nebesusitvarko su naujais atvejais, o skiepijimo programos dar neįsibėgėjo.“

„Siekiant sumažinti sveikatos apsaugos sistemų patiriamą naštą, reikia imtis papildomų priemonių.“

„Šis tyrimas pateikia įrodymų, kad viena iš šių apsisaugojimo priemonių turėtų būti kaukių dėvėjimas, taip pat saugaus atstumo laikymasis“, – teigė C. Astley.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų