REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daktarė, vakarų Afrikoje gydžiusi daugybę ebolos pacientų, dabar bijo, kad koronavirusui pažeidus jos nugaros smegenis, jai visam gyvenimui reikės neįgaliojo vežimėlio. Nathalie MacDermott, 38-erių, gimusi Kardife, tačiau dabar gyvenanti pietinėje Londono dalyje, serga užsitęsusia Covid-19 forma, dėl kurios, be jokių pagalbos priemonių, gali nueiti tik apie 200 metrų.

Daktarė, vakarų Afrikoje gydžiusi daugybę ebolos pacientų, dabar bijo, kad koronavirusui pažeidus jos nugaros smegenis, jai visam gyvenimui reikės neįgaliojo vežimėlio. Nathalie MacDermott, 38-erių, gimusi Kardife, tačiau dabar gyvenanti pietinėje Londono dalyje, serga užsitęsusia Covid-19 forma, dėl kurios, be jokių pagalbos priemonių, gali nueiti tik apie 200 metrų.

REKLAMA

Moteris pasakojo, kad neurologų manymu, jos nugaros smegenis pažeidė koronavirusas, kuriuo ji užsikrėtė dirbdama vaikų ligų skyriuje. Virusas taip pat paveikė jos šlapimo pūslę bei žarnyną, sukeldamas šlapimo takų infekcijas.

Kalbėdama su Jungtinės Karalystės parlamento nariais, esančiais specialioje koronavirusui skirtoje grupėje, N. MacDermott sakė, kad ji taip pat patiria rankų skausmą, jai sunku suimti daiktus.

REKLAMA
REKLAMA

Anglijoje įsteigtos reabilitacijos klinikos, skirtos tūkstančiams pacientų, kurie serga užsitęsusia koronaviruso forma, nors šie ligoniai sudaro tik nedidelę dalį pacientų. Iš jų tik 1 proc. ligonių vis dar serga po 6 mėnesių. Tokių žmonių procentas dar labiau sumažėtų, į statistiką įtraukus ir asmenis, niekada nesirgusius Covid-19 virusu.

REKLAMA

Gydytoja N. MacDermott, kuri specializuojasi vaikų infekcinių ligų srityje, parlamento nariams pasakojo, kad darbdaviai nesupranta, jog užsitęsusi Covid-19 forma yra „tikra liga“, ir ja sergantys žmonės negali greitai grįžti į darbą.

Ji pridėjo: „Manau visuomenei, ypač jaunimui, kuris mano esąs neįveikiamas, reiktų geriau pažinti šią ligą.“

„Man 38-eri ir aš nežinau, ar kada nors vėl galėsiu vaikščioti be ramentų. Ar tai tęsis ir tik blogės? Ar ateis laikas, kai man reikės neįgaliojo vežimėlio?“

Daktarė sakė, kad ji nuotoliniu būdu jau gali dirbti prie akademinių tyrimų, tačiau nežino, kaip jai reikės grįžti į savo darbą ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA

 „Reikės nemažai svarbių pakeitimų, kad galėčiau vaikščioti po palatas“, – aiškino ji.

2014-aisias daktarė N. MacDermott, kartu su pagalbos organizacija „Samaritan‘s Purse“, dvi savaites praleido Liberijoje, gydydama Ebola sergančius ligonius. Būdama ten, ji matė kaip du jos kolegos – amerikiečiai Kentas Brantlis ir Nancy Writebol – susirgo mirtinu virusu.

Išgyveno tik trys iš 100 pacientų, kuriems ji per tas dvi savaites padėjo. Ji sakė, kad tai buvo vienas labiausiai traumuojančių jos išgyvenimų. Grįžusi, ji tris savaites izoliavosi savo bute ir tik po jų galėjo grįžti į įprastą rutiną.

Skausmingi širdies perplakimai, kuomet jaučiamas širdies plakimas, ilgai užsitęsęs viduriavimas, sąmonės pritemimai ir galėjimas nueiti tik labai trumpus atstumus, buvo vieni iš simptomų, kuriuos šią savaitę parlamento nariams įvardijo užsitęsusia koronaviruso forma sergantys trys pacientai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

33-ejų anestezuotoja Linn Jarte pasakojo, kad ligos pradžioje, nuėjusi vos kelis žingsnius, ji jau jausdavosi „visiškai siaubingai“.

„Jaučiausi taip, lyg mano kūnas būtų pripildytas švino. Taip pat jaučiau skausmingą deginimo jausmą. Smarkiai padažnėjo mano pulsas“, – sakė L. Jarte, pridedama, kad jausdavo ir dieglius.

Gydytoja taip pat patyrė ir sąmonės pritemimą, kurį apibūdino kaip „tirštą debesį, kuris užpildo smegenis“. Ji pridėjo: „Aš tiesiog nebegalėjau galvoti.“

Ji pasakojo, kad netoleravo jokių aplinkos dirgiklių, net tyli muzika jai būdavo neištveriama.

„Pirmaisiais mėnesiais, kai mano būklė buvo sunkiausia, praleidau daug laiko tiesiog žiūrėdama į nieką.“

REKLAMA

Gydytoja L. Jarte sakė, kad prieš susergant ji buvo sveika ir aktyvi.

Geraintas Jonesas, 30-metis farmacininkas, kurio specializacija yra ŽIV ir priežiūra namuose, pasakojo, kad medikams nesupratus, kuo jis serga, vyras verkė gulėdamas ant savo svetainės grindų.

Jis parlamentarams pasakojo, kad vienu metu jis kasdien apie 7–8 valandas sunkiai viduriuodavo ir patirdavo stiprų pilvo skausmą. Su šiuo simptomu jis gyveno apie 15 savaičių.

G. Jonesas sakė, kad jis vis dar kovoja su šia problema. Vyras taip pat patiria sąmonės pritemimus, kurių metu negali prisiminti paprasčiausių žodžių ar frazių.

Jam taip pat spengia vienoje ausyje, keistai plaka jo širdis.

Gydytoja L. Jarte sakė, kad nuo ligos pradžios ji nebegali dirbti, nes nepavaikšto, o taip pat patiria sąmonės pritemimus. G. Jonesas sakė, kad liepos–rugpjūčio mėnesiais jis dirbo iš namų „vien iš užsispyrimo“ ir noro judėti į priekį.

REKLAMA

Jis pridėjo: „Prabudęs vieną rugsėjo rytą, pagalvojau: „Kiek laiko taip gyvensiu? Kiek dar atlaikysiu?“

Vyras sakė, kad dabar, po daugybės atliktų tyrimų, jis nebedirba. Tačiau daktarai negali pasakyti, kodėl jis vis dar patiria tiek simptomų.

„O gaila, nes myliu savo darbą ir noriu vėl padėti savo kolegoms šiuo sunkiu laikotarpiu. Tačiau dabar fiziškai negaliu to padaryti“, – sakė vyras.

Dannis Altmannas, imunologijos profesorius Imperatoriškajame Londono koledže, parlamento grupei sakė, kad Didžiojoje Britanijoje tikriausiai yra apie 300 000 pacientų, sergančių užsitęsusia koronaviruso forma.

Jis prilygino šią ligą rusiškajai ruletei, nes žmonės nežino, ar jiems pagerės po dviejų savaičių, ar jie bus vieni iš tų, kuriems „mėnesiams, keliems metams, arba visam laikui“ reikės ramentų ar neįgaliojo vežimėlio.

Profesorius paklausė: „Kiek iš mūsų nori taip rizikuoti?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų