REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastebėjote viliojančią reklamą, skatinančią nusipirkti brangų prietaisą neva panaikinsiantį visus skausmus? Ekspertai ragina neskubėti atverti piniginės tokius prietaisus siūlantiems prekybininkams, kurie esą gali išgydyti viską – nuo slogos iki sąnarių uždegimo.

Pastebėjote viliojančią reklamą, skatinančią nusipirkti brangų prietaisą neva panaikinsiantį visus skausmus? Ekspertai ragina neskubėti atverti piniginės tokius prietaisus siūlantiems prekybininkams, kurie esą gali išgydyti viską – nuo slogos iki sąnarių uždegimo.

REKLAMA

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės ortopedijos skyriaus vedėjas, gydytojas ortopedas traumatologas Tomas Sveikata pasakoja, kad pacientai į jį kreipiasi jau turėdami daugybę įvairių įtvarų, lazerių, magnetų ir kitų daiktų.

„Kaip bebūtų juokinga, mūsų pacientai pas mus atvyksta ir sako jau: „Turiu lempą, turiu lazerį, turiu įtvarų visokių.“ Tada jie padejuoja mums, kad viskas brangiai atsiėjo, kad jie sunkiai gyvena, pensijos mažos, bet visą šitą turi įsigiję.

Tada mūsų klausia, kaip mes galvojame, ar tie daiktai veiks, ar neveiks. Prekybininkai kažkaip sugeba patekti į jų akiratį greičiau nei gydytojas“, – pasakoja T. Sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiduoda pažadams

Gydytojas T. Sveikata svarsto, kodėl pacientai pasiduoda prekybininkų pažadams ir nusiperka itin brangius daiktus, skirtus vienam ar kitam negalavimui palengvinti, kurių greičiausiai net nereikia.

REKLAMA

Gydytojas įtaria, kad tam įtakos turi ir ilgas procesas, kurį turi pacientas įveikti norėdamas patekti pas specialistą ir dar gauti diagnozę.

„Gydytojas įvertina skundus, tada atlieka tyrimus ir tik išanalizavęs visus duomenis skiria diagnozę ir skiria gydymą. Fizioterapijoje gali būti naudojami magnetai ar lazeriai, tam tikrose vietose ir situacijose, bet pacientas vis tiek turėtų turėti kontaktą su gydytoju, o ne prekybos agentu, nes natūralu, kad tada atsiranda komercinis aspektas.

Kai pardavėjas parduoda, nežinau ar jis sugeba išsiaiškinti, kam parduoda, kam čia bus naudojama, ar teisingai pacientas naudos. Visada yra rizika neteisingai kažką naudojant padaryti ir žalą“, – teigia T. Sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

Prietaisas gydantis nuo visų ligų

Apie įvairių namų naudojimui skirtų lazerių galimą žalą pasakoja ir Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (toliau – Akreditavimo tarnyba) direktorė Nora Ribokienė. Jos teigimu tokie „stebuklingi“ prietaisai arba neatitinka saugumo reikalavimų arba aprašymai neatitinka tikrovės.

N. Ribokienė papasakojo ir atvejį, kai žmonėms buvo siūloma įsigyti gydomąjį lazerį ir šis buvo pristatomas kaip galintis pagydyti nuo daugybės ligų.

„Įmonė kavinės patalpose Vilniuje rengė pristatymą, kurio metu dalyviams siūlė įsigyti lazerinės terapijos priemones „Motus“. Įmonės atstovė ne tik pristatymo metu išvardino daugybę susirgimų, kuriems gydyti skirta ši priemonė, pavyzdžiui „valyti“ kraują, sąnarių uždegimui, Herpes virusui, odos problemoms (aknei, raukšlėms, strijoms, psoriazei), deformuotam kauliukui – Hallux valgus, podagrai, venų varikozei, sumušimams, patempimams, diabetinei opai, rožei, grybeliui, infekcinėms ligoms (slogai, tonzilėms, ausų uždegimui, sinusitui), odontologijai (po dantų rovimo, dantenų operacijų, implantų įsriegimo, stomatitui, parodontozei), bet ir demonstravo nuotraukas prieš gydymą ir po jo“, – teigia N. Ribokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akreditacijos tarnybos vadovė teigia, kad pristatymo metu galimai buvo sukeltas pavojus žmonių saugai. Nes potencialiems pirkėjams gavus pabandyti įrenginį nebuvo pranešta, kad lazerio naudoti negalima turint vėžinių susirgimų ar turint širdies stimuliatorių.

Kad netinkamose rankose atsidūrę lazeriai gali pridaryti žalos pritaria ir gydytojas T. Sveikata.

„Bet koks gydymo metodas turi būti pagrįstas, tam tikra logika, natūralu, kad ta logika atsiranda, kai tu supranti ar išmanai kažką, tada tu pagrindi, kodėl gydymas toks, o ne kitoks.

Manau, truputį neatsakinga tiek pardavėjų, tiek pačių žmonių atžvilgiu, kurie rizikuoja savo sveikata ir naudoja prietaisus nežinodami ar jiems jų iš tikrųjų reikia ar ne“, – teigia medikas.

REKLAMA

Skatina būti atidiems

N. Ribokienė tikina, kad pacientai kilus neaiškumams, ar reikėtų įsigyti vienokį, ar kitokį prietaisą, turėtų kreiptis į gydytoją arba į Akreditavimo tarnybą. Taip galima bus užtikrinti savo saugą ir sveikatą.

Akreditavimo tarnybos direktorė taip pat skatina kritiškai vertinti ir pačius pardavėjus, ar šie yra patikimi ir nebando jūsų apgauti. Ekspertės teigimu visada pravartu paprašyti prietaiso instrukcijos.

„Medicinos prietaiso paskirtis, šalutinis poveikis nurodomas medicinos prietaiso naudojimo instrukcijose, todėl prieš perkant gaminį, vartotojas turėtų paprašyti susipažinti su šia informacija. Ne pagal paskirtį naudojama ir netinkama konkrečiam žmogui medicinos priemonė gali pakenkti žmogaus sveikatai“, – teigia N. Ribokienė.

REKLAMA

„Eastcon“ komentaras: grėsmės sveikatai sukelti negalima

Iš Akreditavimo tarnybos administracinio nusižengimo protokolo dėl lazerio „Motus“ sulaukusi įmonė „Eastcon“ portalui tv3.lt aiškino, kad lazerių nebeparduoda, tačiau paieškos sistemoje „Google“ vis dar galima rasti nuorodą į tokio lazerio reklaminį puslapį.

„Mūsų įmonė nuo 2018 m. MOTUS lazeriais nebeprekiauja, nes Valstybinė akreditavimo tarnyba nedavė leidimo prekybai. Daugelyje šalių šiais lazeriais prekiaujama.

Manome, kad tokio tipo kaip MOTUS lazeris, yra būtinas prietaisas kiekvienuose namuose. Tokios paskirties stacionarūs įrenginiai jau seniai naudojami daugelyje reabilitacinių įstaigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Terapinio lazerio veikimo principas labai paprastas, o poveikis unikalus. Šį lazerį rekomenduojama naudoti žaizdų gydymui, skausmo mažinimui, lokalinio imuniteto stiprinimui. Naudojantis terapiniu lazeriu, grėsmės sveikatai sukelti negalima.

Jau ilgą laiką vyksta mokslininkų diskusijos ar šio tipo lazerį galima taikyti akių gydymui ir onkologiniams ligoniams. Kol nėra vieningos nuomonės, mūsų įmonė, tuo metu, kai pardavinėjo lazerius, jų nerekomenduodavo onkologiniams ligoniams ir akių gydymui“, – atsakė įmonė „Eastcon“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų